Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019

Ο πρώτος ( ίσως ) ποδοσφαιρικός σύλλογος της Κρήτης


Ο πρώτος ( ίσως ) ποδοσφαιρικός σύλλογος της Κρήτης ιδρύθηκε πριν 100 περίπου χρόνια (το 1909) στο Καστέλι Πεδιάδος την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας. Τον ονόμασαν « Ο ΤΡΥΦΙΤΣΟΣ» από το όνομα του ΕΝΩΤΙΚΟΥ Αρχηγού Πεδιάδος Αντωνίου Τρυφίτσου, που είχε σκοτωθεί 25 Ιουνίου 1897.
Δε γνωρίζουμε πότε έγινε ανενεργός ούτε ακριβώς με ποιους έπαιρνε μέρος και με ποιες ομάδες.


Υποθέτουμε ότι οι Καστελλιανοί που ίδρυσαν τον Ποδοσφαιρικό σύλλογο «Ο ΤΡΥΦΙΤΣΟΣ» , παρακινήθηκαν από τους Άγγλους στρατιώτες που στρατοπέδευαν στο Καστέλλι. Και φανταζόμαστε ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις μεταξύ των Άγγλων στρατιωτών και της ποδοσφαιρικής ομάδας « Ο ΤΡΥΦΙΤΣΟΣ»

Ο Καστελλιανός Γεώργιος Χαραλαμπάκης  σε διηγήσεις του αναφέρει για μια μπάλα που έπαιζαν οι Άγγλοι στα ανοιχτά χωράφια της « Κάτω Ρίζας» (πολύ κοντά στο σημερινό Δημοτικό γήπεδο)  :
«….περνούσαν οι Καστελλιανοί από την Κάτω Ρίζα και βλέπανε τους Εγγλέζους να παίζουν τόπι. Ο παππούς μου και οι άλλοι χωριανοί σταματούσαν και κοιτάζανε. Γι αυτούς ήταν κάτι το παράξενο. Δεν είχαν ξαναδεί τέτοιο παιχνίδι…»

ΤΟ ΜΕΙΝΤΑΝΙ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ

Τη δεκαετία του 1990 σε εργασίες αναπαλαίωσης σπιτιού στο χωριό Καρδουλιανώ , ο Καστελλιανός εργολάβος Μανουσάκης Αντώνιος, βρήκε μερικά έγγραφα , τα οποία αποδείκνυαν πως στο Καστέλι από το 1909 υπήρχε  ποδοσφαιρικός Σύλλογος Ο ΤΡΥΦΙΤΣΟΣ. Ήταν στελέχη αποδείξεων συνδρομής στον ποδοσφαιρικό σύλλογο!!
Τα στελέχη αυτά το 1922 τα είχε στην κατοχή του ο Γεωργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Καστελλίου και τα χρησιμοποιούσε διαγράφοντας τα σχετικά με την ομάδα με μια γραμμή!ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ 

(πηγή: Γ.Κ. Πολιτών Λόγος 2011 τεύχος 3)
ΠΡΟΣΩΠΑ
Ο Παντελής Σφηνιάς, ο γιος του κυρ Νίκου του φούρναρη από το Ρέθυμνο
Η πρώτη γυναίκα που τραγούδησε σε δίσκο Κρητικής μουσικής
Ο Κωστής Μουδάτσος συναντά Ανθρώπους που ταιριάζουν τα φέσια τους
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Διαβήτης και ψυχολογική περίθαλψη
Οι μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς - του Δημητρίου Γιάλβαλη
Νέα δεδομένα στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ