Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

Παγκρήτιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές

Παγκρήτιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές θα διεξαχθεί στο Ρέθυμνο το Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2019 στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) και την ένταξή της στο σύστημα διδασκαλίας και εκπαίδευσης μαθητών στην Ελλάδα.
Ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης «WRO-HELLAS» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον δήμο Ρεθύμνου, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου διοργανώνουν τον διαγωνισμό που αφορά σε μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού και τις εγγραφές των ομάδων τους στον έως στις 31/01/2018 στον δικτυακό τόπο https://wrohellas.gr/πανελλήνιος-διαγωνισμός-εκπαιδ-2019/.
Οι κατηγορίες που θα διαγωνισθούν τα σχολεία είναι οι αντίστοιχες του πανελλήνιου διαγωνισμού. Οι μαθητές της Γ' - ΣΤ' Δημοτικού μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στις κατηγορίες «Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά να αναπτυχθούν τα νησιά», «Ποδόσφαιρο 2 times 2» και «Εποικισμός του 'Αρη». Για τους μαθητές του γυμνασίου οι κατηγορίες είναι «Οι δρόμοι του κρασιού στη βόρεια Ελλάδα» και «Πρωτέας» (παράλληλη κατηγορία για αρχάριες ομάδες) και γι΄αυτούς του λυκείου.«Smart Cities».


STEM
Ο όρος "STEM" είναι το ακρωνύμιο το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική, για τα πεδία που αναφέρονται στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, την επιστήμη των μηχανικών και τα μαθηματικά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σπουδών, μια προσέγγιση στην εκπαίδευση που σχεδιάζεται, όπως διατυπώνεται στην ιστοσελίδα του STEM, «ώστε στη διδασκαλία των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών, που είναι ζωτικής σημασίας για μια βασική κατανόηση του σύμπαντος, να εισαχθούν οι τεχνολογίες και η επιστήμη των μηχανικών, που αποτελούν για τον άνθρωπο τα μέσα αλληλεπίδρασης με το σύμπαν... Οι μαθητές θα πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να αντιληφθούν ότι η δική τους ευημερία εξαρτάται από την ποιότητα του πλανήτη και η όποια εκπαίδευσή τους θα πρέπει να περιλαμβάνει την εκπαίδευση σε θέματα όπως: την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη διατήρηση της εναπομένουσας βιοποικιλότητας, την προστασία και την πρόσβαση σε πηγές νερού κλπ, ώστε οι μαθητές να μπορούν να αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα-προκλήσεις τα οποία όμως έχουν περιβαλλοντικές, κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές επιδράσεις».ΠΗΓΗ - ΑΠΕ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Η ''Πασιφάη'' το ''παλιότερο'' κρητικό μαγαζί στην Αθήνα.
Αμπάς: Ο καταρράκτης της νότιας Κρήτης με ύψος 145 μέτρων προκαλεί δέος
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Τα Χεντέκια το σημερινό στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ