Διήμερο εκδηλώσεων για το φαινόμενο της εξάρτησης στο δήμο Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Διήμερο εκδηλώσεων για το φαινόμενο της εξάρτησης στο δήμο Σητείας

Το Δίκτυο Συνεργασίας Εκπαιδευτικών και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας διοργανώνουν στις 26 και 27 Ιανουαρίου ένα διήμερο εκδηλώσεων αναφορικά με το φαινόμενο της εξάρτησης. 


Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 11πμ θα πραγματοποιηθεί στο Πολύκεντρο Σητείας μια ανοιχτή ομιλία σχετικά με τους μύθους που συνοδεύουν το φαινόμενο της εξάρτησης, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Προσκεκλημένοι ομιλητές: Λαϊνάς Σωτήρης*, Ψυχολόγος, MSc, PhD, Συντονιστής Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας Α.Π.Θ. Γεωργίου Αλέξανδρος**, Κοινωνικός Επιστήμονας, MSc, Υπεύθυνος Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης 


Στο πλαίσιο των ομιλιών θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των δράσεων του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας, από την υπεύθυνη του προγράμματος, Γαβριηλίδου Δήμητρα, Ψυχολόγο, MSc, καθώς και μια παρουσίαση του Δικτύου Συνεργασίας Εκπαιδευτικών, από την Κούτρα Ελευθερία, Εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος του Δικτύου. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο. Για όσους/ες το επιθυμούν θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 11πμ, στο Γενικό Λύκειο Σητείας, θα πραγματοποιηθεί από τους προσκεκλημένους ομιλητές τρίωρο εργαστήρι με τίτλο «Συζητώντας για το ρόλο του σχολείου στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάρτησης», το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο εργαστήρι μπορούν επίσης να συμμετέχουν κοινωνικοί επιστήμονες και λειτουργοί υγείας που εργάζονται σε ανάλογους φορείς και υπηρεσίες της πόλης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ 
www.selfhelp.gr 
Με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΑΡΙΣΑ ΧΑΝΙΑ ΣΗΤΕΙΑ Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών & Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Ραψάνη Λάρισας Τηλ.-Φαξ: 2495061191 rapsani@selfhelp.gr Οδυσσέως 19 Ηρώων Πολυτεχνείου 169 Γιαμπουδάκη 39 Μ. Καταπότη 57 Τηλ.-Φαξ: 2310500477-8 Τηλ.:2410233332, Φαξ:2410555540 Τηλ.-Φαξ: 2821023432 Τηλ.-Φαξ: 2843029620 thessaloniki@selfhelp.gr larisa@selfhelp.gr chania@selfhelp.gr sitia@selfhelp.gr Ειδικότερα, στο εργαστήρι θα δωθεί έμφαση στις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης τόσο των παραδοσιακών εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ) όσο και των νέων μορφών εξαρτήσεων (διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια), καθώς και στο ρόλο του σχολείου στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στόχο του εργαστήριου αποτελεί, μέσα από την αξιοποίηση της εμπειρίας των ίδιων των εκπαιδευτικών, η συζήτηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα σχετικά με τις εξαρτήσεις και άλλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα, καθώς η ανάδειξη των προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση και την πρόληψή τους. Δηλώσεις συμμετοχής για το εργαστήρι στο 2843029620 ή στο sitia@selfhelp.gr μέχρι τις 23/01. Καθώς ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. * Ο Σωτήρης Λαϊνάς είναι Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Κοινωνική Κλινική Ψυχολογία των Εξαρτήσεων από το τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ, στο οποίο πραγματοποίησε και τη διδακτορική του διατριβή. Από το 2001 εργάζεται στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. Από το 2012 έχει την ευθύνη συντονισμού όλων των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας στη χώρα. Τα δύο τελευταία χρόνια δίδαξε το προπτυχιακό μάθημα “Ψυχολογία των Εξαρτήσεων” στο τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Διδάσκει επίσης ως μέλος του συνεργαζόμενου εκπαιδευτικού προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. ** Ο Αλέξανδρος Γεωργίου είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Κοινωνική Κλινική Ψυχολογία των Εξαρτήσεων από το τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.. Από το 2001 εργάζεται στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. Από το 2012 έχει την ευθύνη συντονισμού του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας στη Θεσσαλονίκη. Το Δίκτυο Συνεργασίας Εκπαιδευτικών για Θέματα Πρόληψης της Εξάρτησης και άλλων Ψυχοκοινωνικών προβλημάτων είναι μια προσπάθεια εκπαιδευτικών που έχει βασικό στόχο την αλληλοϋποστήριξη και την αλληλοβοήθεια μεταξύ τους σε θέματα που αφορούν τη σχολική κοινότητα και το ρόλο του εκπαιδευτικού μέσα σε αυτήν, με κοινό όραμα μια πιο ουσιαστική εκπαίδευση. 

Επιπλέον, στόχος του δικτύου είναι ο σχεδιασμός εκδηλώσεων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΟΚΑΝΑ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ www.selfhelp.gr Με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΑΡΙΣΑ ΧΑΝΙΑ ΣΗΤΕΙΑ 

Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών & Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Ραψάνη Λάρισας Τηλ.-Φαξ: 2495061191 rapsani@selfhelp.gr Οδυσσέως 19 Ηρώων Πολυτεχνείου 169 Γιαμπουδάκη 39 Μ. Καταπότη 57 Τηλ.-Φαξ: 2310500477-8 Τηλ.:2410233332, Φαξ:2410555540 Τηλ.-Φαξ: 2821023432 Τηλ.-Φαξ: 2843029620 thessaloniki@selfhelp.gr larisa@selfhelp.gr chania@selfhelp.gr sitia@selfhelp.gr και δράσεων ανάδειξης εναλλακτικών παραδειγμάτων εκπαίδευσης, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη των εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας είναι ένα πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) που λειτουργεί στην πόλη της Σητείας από το 2008. Κεντρικά πεδία δράσης του προγράμματος είναι: α) η υποστήριξη ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης και του περιβάλλοντός του και β) η υλοποίηση δράσεων που στοχεύουν στην πρόληψη των εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Post Top Ad

.............