Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019

Σας παρουσιάζουμε μέσα απο 100 φωτογραφίες το Ναυτικό μουσείο Κρήτης


Στην είσοδο του λιμανιού των Χανίων βρίσκεται το Φρούριο ΦΙΡΚΑ το οποίο κατασκεύασαν οι Ενετοί (1204-1669) για να εγκαταστήσουν την τοπική φρουρά και αργότερα για να το χρησιμοποιήσουν σαν φυλακές μελλοθανάτων.


Αργότερα οι Τούρκοι (1669-1898) το χρησιμοποίησαν για τον ίδιο σκοπό και εγκατέστησαν τη Διοίκηση της Μεραρχίας. Από τότε παράμεινε η ονομασία "ΦΙΡΚΑ" που στα Τουρκικά σημαίνει ΜΕΡΑΡΧΙΑ. Εδώ την 1η Δεκεμβρίου 1913 υψώθηκε η Ελληνική σημαία επισφραγίζοντας την ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ με τη μητέρα Ελλάδα.
Στην είσοδο του Φρουρίου αυτού βρίσκεται το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης που ιδρύθηκε για να στεγάσει και να διαφυλάξει τις Ναυτικές μας παραδόσεις και ειδικότερα της Κρήτης που υπήρξαν πηγή Εθνικής Επιβίωσης, προόδου και μεγαλείου της Χώρας.

Προικοδοτήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και λειτουργεί με αμέριστη συμπαράσταση της Αντιπεριφέρειας Χανίων, του Δήμου Χανίων και του Ναυστάθμου Κρήτης.Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης,εγκαινιάσθηκε την 27 Μαΐου 1973,που συνέπεσε με τη 32η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, από τον Αντιναύαρχο Αρ. Γιαννόπουλο Π.Ν. που την εποχή εκείνη Υπηρετούσε ως Διοικητής Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (Δ.Δ.Μ.Ν) στα Χανιά Κρήτης του οποίου υπήρξε και Ιδρυτής του.

Για το λόγο αυτό τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της πόλεως Χανίων, σύμφωνα με την υπ' αρ. 121/1973 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων, και με Τιμητικό Δίπλωμα - επιστολή του σωματείου οι "Φίλοι των Χανίων".
Συνεχιστές του έργου του υπήρξαν όλοι αυτοί που εργάσθηκαν με ζήλο και αγάπη. Η αρίστη κατάσταση του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων αυτών, που εργάσθηκαν διαχρονικά μέχρι σήμερα ώστε το Μουσείο να θεωρείται εφάμιλλο των καλύτερων Ναυτικών Μουσείων της Ευρώπης.

Το ιστορικό της Ιδρύσεως του δεν θα είχε ιδιαίτερη αξία, εάν δεν τοποθετηθεί στο κλίμα της εποχής εκείνης και στην υποδοχή που έτυχε η ίδρυση του από την κοινωνία των Χανίων.

Παράλληλα από το έτος 2011 το Μουσείο σε αναγνώριση του έργου που επιτελείται έγινε επίσημα μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και παράλληλα έγινε πρόταση να συμμετέχουμε σε επιτροπή του.


Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει 2.500 εκθέματα όπως κειμήλια, αντικείμενα που βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας, πίνακες ζωγραφικής, χάρτες, φωτογραφίες, μοντέλα πλοίων, ναυτικό εξοπλισμό κλπ. Τα εκθέματα είναι οργανωμένα σε ενότητες, σε χρονολογική σειρά από την Εποχή του Χαλκού μέχρι σήμερα. Υπάρχει επίσης μια ιδιαίτερη έκθεση από το περιβάλλον της θάλασσας με μια πλούσια συλλογή από κοχύλια που προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου
Ένα σημαντικό βήμα ανάπτυξης για το Ναυτικό Μουσείο είναι η δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσης Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής. Το κυριότερο έκθεμά της  είναι το ανακατασκευασμένο πλοίο της Μινωικής εποχής «Μινώα», ένα πειραματικό μοντέλο, πιστό αντίγραφο αρχαίου εμπορικού. Άλλα εκθέματα είναι τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του, μια σειρά φωτογραφιών όπως επίσης και ένας χάρτης του πειραματικού του ταξιδιού.
Διεύθυνση: Ακτή Κουντουριώτη, Ενετικό Λιμάνι Χανίων
Τηλέφωνο: +30 28210 - 91875
Φαξ: +30 28210 74484ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Η ''Πασιφάη'' το ''παλιότερο'' κρητικό μαγαζί στην Αθήνα.
Αμπάς: Ο καταρράκτης της νότιας Κρήτης με ύψος 145 μέτρων προκαλεί δέος
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Η οικία Τσαχάκη στην πόλη του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ