Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018

Αποκαλύφθηκε ο τρίτος πύργος των Βυζαντινών τειχών στα Χανιά

Μετά την απομάκρυνση του τεράστιου όγκου από μπάζα η αρχαιολογία θα έχει πολύ και σπουδαία δουλειά για την ανάδειξη των τειχών
Ένας τεράστιος όγκος από αδρανή υλικά έμεινε στο σημείο της οδού Σήφακα, όπου μέχρι το πρωί της Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου, υπήρχαν επτά παλαιά κτίρια «κολλημένα» στο Βυζαντινό τείχος.

Η απομάκρυνσή τους θα χρειαστεί κάποιες ημέρες, καθώς  λόγω της αυστηρής νομοθεσίας σχετικά με την απόρριψη αδρανών υλικών (μπάζα), γίνεται επί τόπου μια προεργασία πριν φορτωθούν με φορτηγά σε αδειοδοτημένο  χώρο απόρριψης και επεξεργασίας.
Όμως ακόμη και έτσι φαίνεται ήδη η μεγάλη αλλαγή στην εικόνα της περιοχής.

Αλλαγή την οποία μπορείτε να δείτε από παλαιότερη φωτο του Νίκου Ζωγραφάκη  και από την σημερινή φωτο του Flashnews.gr η οποία ελήφθη από το ίδιο σημείο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πλέον και η αποκάλυψη του τρίτου πύργου των Βυζαντινών τειχών, ο οποίος ήταν καλυμμένος από τα κτίρια που κατεδαφίστηκαν
Οι δύο από τους τρεις πύργους είχαν αποκαλυφθεί και συντηρηθεί παλαιότερα και τώρα ήρθε η αποκάλυψη και του τρίτου στον οποίο όπως και σε όλο το υπόλοιπο τείχος είναι εμφανή  τα δομικά υλικά που αποτελούντο από πέτρες του αρχαίου τείχους σε συνδυασμό με κίονες, διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη ή από δομές κτιρίων της αρχαίας Κυδωνίας που είχαν ερειπωθεί από τους σεισμούς εκείνη την εποχή.
(Ότι έχει απομείνει απο τον πύργο που πριν απο 14 αιώνες υψωνόταν πάνω απο τα τείχη)

Βέβαια, για αναδειχθεί το τείχος πρέπει να αφαιρεθούν αρχικά  οι σοβάδες που απέμειναν από τα κτίρια και φυσικά να γίνουν και οι ανασκαφικές έρευνες στην βάση του όπως έγινε και  στα υπόλοιπα τμήματα για να φέρουν στο φως νέα τμήματα του παλίμψηστου της  πόλης της Κυδωνίας – Χανίων.
(Σ.Σ. Με τον όρο παλίμψηστο περιγράφονται αρχαία κείμενα σε πάπυρους και περγαμηνές ή ζωγραφικοί πίνακες που επικαλύφθηκαν με άλλο κείμενο ή εικόνα σε μεταγενέστερη εποχή για να χρησιμοποιηθούν ξανά ως βάση για τη δημιουργία νεότερων έργων. 
Όπως ακριβώς έγινε – και γίνεται  -  για χιλιάδες  χρόνια με τα κτίρια και τις άλλες υποδομές στην παλιά πόλη των Χανίων)
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Λιάνα Σταρίδα: «Η θέση του δημάρχου δεν είναι στην Λότζια, αλλά στις γειτονιές»
Σωκράτης Κεφαλογιάννης: “Να φτιάξουμε τ’ Ανώγεια του μέλλοντος για μας και τα παιδιά μας”
Ο Γιώργος Τσαγκαράκης υποψήφιος σύμβουλος με τον Κώστα Μαμουλάκη
Η Ευαγγελία Φασουλάκη με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου
Την υποψηφιότητα του για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας κατέθεσε ο Γιώργος Ε. Κασσάκης
Η Λεμονιά Σφακιανάκη υποψήφια δημοτ.σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Τα ιστορικά Ανώγεια ............. Επίσκεψη στο όμορφο χωριό Βρύσες ............. Το χωριό Ο Μέρωνας Αμαρίου ............. Επίσκεψη στο χωριό Κρουσώνας .............