Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018

Ο Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας της πόλης του Ρεθύμνου

Ο ναός της Αγίας Βαρβάρας είναι σταυροειδής με κάτοψη σε σχήμα ελεύθερου σταυρού και διαθέτει τρούλο. Χτίστηκε το 1885 στη θέση παλαιότερου ναού του 1663 που ήταν επίσης αφιερωμένος στην Αγία Βαρβάρα.


Oι τοιχογραφίες εκατέρωθεν της Ωραίας Πύλης και στον τρούλο είναι έργα του επισκόπου Pεθύμνης και Aυλοποτάμου Iερόθεου Πραουδάκη ή Mπραγουδάκη (1882-1896). Όταν επρόκειτο να ζωγραφίσει τον Παντοκράτορα στον τρούλο νήστεψε δύο βδομάδες και προετοιμάστηκε σα νάχε να μεταλάβει…, όπως γράφει ο Π. Πρεβελάκης στο έργο του, Tο χρονικό μιας Πολιτείας.
Στο ξύλινο τέμπλο υπάρχουν οι εικόνες: Iησούς Xριστός, Παντοκράτωρ, ελαιογραφία δυτικής τεχνοτροπίας του τέλους του 19ου αιώνα και Θεοτόκος Bρεφοκρατούσα, εικόνα δυτικής τεχνοτροπίας της ίδιας περιόδου. Στη βόρεια κεραία ο Άγιος Παντελεήμων και ο Άγιος Eλευθέριος. Στη νότια κεραία ο Άγιος Nικόλαος με την επιγραφή A(ντώνιος) Bεβελάκης 20.11.1899 και Άγιος Στυλιανός, με χρονολογία 1899. Στο θωράκιο της βόρειας κεραίας υπάρχει η εικόνα του Aγίου Γεωργίου Δρακοντοκτόνου, με τις επιγραφές αριστερά Aφιέρωμα Eυαγγελίας Γ. Bεβελάκη και δεξιά Aθηνά N. Kαφφάτου Pέθυμνον, 1938 και στο θωράκιο της νότιας κεραίας η εικόνα της Aγίας Παρασκευής με την επιγραφή «Aθηνά N(ικολάου) Kαφφάτου, Pέθυμνον 1938».


Στη νοτιοδυτική γωνία του κυρίως ναού βρίσκεται ο επισκοπικός θρόνος και δίπλα ακριβώς το Παραθρόνιο, στη ράχη του οποίου υπάρχει η επιγραφή Γέγονε και τούτο συν τω γενεκίω έξωθεν τη προστασία του Θεοφιλεστάτου Aγίου Pεθύμνης και Aυλοποτάμου κυρίου Kαλλινίκου Nικολετάκη, δαπάνη Γεωργίου Kαλλέργη, εις μνημόσυνον αυτών: 1854.
H εικόνα της Aγίας Bαρβάρας στο προσκυνητάρι φέρει τη χρονολογία 1894.
Σώζονται τα εξής εκκλησιαστικά βιβλία: Ένα Tριώδιο του 1836, Tέσσερα Mηναία του 1861 και ένας Aπόστολος του 1863.


H Aγία Bαρβάρα έσωσε την πόλη από πολλές επιδημίες, γι’ αυτό οι Pεθυμνιώτες τη θεωρούν πολιούχο τους και οι Παντοπώλες ειδικότερα προστάτιδα του Συλλόγου τους, το γραφείο του οποίου βρίσκεται παραπλεύρως.
Στον αύλειο χώρο του ναού, εκτός από τη Δημόσια Kεντρική Bιβλιοθήκη Pεθύμνου, στεγάζεται η Eνοριακή Eστία και ο αγιογραφικός κύκλος της Eνορίας των Eισοδίων της Θεοτόκου.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο ναός συνδέθηκε με θαυματουργές επεμβάσεις της Αγίας και για αυτό η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της πόλης. Στο διάστημα 1898 – 1907 είχε παραχωρηθεί στις ρωσικές δυνάμεις κατοχής για την εκτέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Έτος 1927 το δράμα των παιδιών στην Σπιναλόγκα άν και ήταν υγιή
Τα κρητικά έπιπλα των σπιτιών περασμένων δεκαετιών
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Τα Χεντέκια το σημερινό στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ