Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018

Το Βορί ή Βορρί του δήμου ΣητείαςΤο Βορί (ή Βορρί όπως το γράφει ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού) είναι ένα από τα πιο μικρά χωριουδάκια της Σητείας. Βρίσκεται πάνω σχεδόν στον άξονα που ενώνει την Σητεία με τις Λιθίνες από βορά προς νότο. Το Βορί σήμερα είναι σχεδόν εγκαταλειμμένο και ελάχιστοι άνθρωποι μεγάλης κυρίως ηλικίας ζουν ακόμα στα γραφικά πετρόχτιστα σπίτια του. Το χωριό περιβάλλεται από πολύ εύφορη γη και σε 2 σημεία έχει πηγές νερού που δίνουν ζωή στον οικισμό. Παρά την εγκατάλειψη αλλά και το μικρό του μέγεθος παραμένει ένας πολύ γραφικός οικισμός με πολύ στενά σοκάκια γεμάτα λουλούδια. Τα παλιά σπίτια του διατηρούν πέτρινες πόρτες ιδιαίτερης τεχνικής με χαραγμένους σταυρούς και οικόσημα.

Στις οροφές των σπιτιών ξεχωρίζουν οι καμινάδες που όπως και σε όλα τα σπίτια των χωριών της Σητείας δεν είναι κτιστές με πέτρα αλλά έχει τοποθετηθεί ένα πήλινο πιθάρι που παίζει το ρόλο της καμινάδας. Οι πήλινες αυτές καμινάδες είναι που κάνουν τα χωριά της Σητείας να διαφέρουν οπτικά από τα υπόλοιπα χωριά της Κρήτης ιδιαίτερα της Δυτικής. Στο κέντρο του μικρού οικισμού βρίσκεται ο πολύ γραφικός και αρχοντικός ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου που αποτελεί τον μοναδικό ναό που βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό του. Λίγο έξω και νότια του χωριού συναντάμε και τον βυζαντινό κοιμητηριακό ναό της Αγίας Παρασκευής.

Κείμενο - Φωτογραφίες Χριστόφορος ΧειλαδάκηςΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Λιάνα Σταρίδα: «Η θέση του δημάρχου δεν είναι στην Λότζια, αλλά στις γειτονιές»
Σωκράτης Κεφαλογιάννης: “Να φτιάξουμε τ’ Ανώγεια του μέλλοντος για μας και τα παιδιά μας”
Ο Γιώργος Τσαγκαράκης υποψήφιος σύμβουλος με τον Κώστα Μαμουλάκη
Η Ευαγγελία Φασουλάκη υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου
Την υποψηφιότητα του για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας κατέθεσε ο Γιώργος Ε. Κασσάκης
Η Λεμονιά Σφακιανάκη υποψήφια δημοτ.σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Τα ιστορικά Ανώγεια ............. Επίσκεψη στο όμορφο χωριό Βρύσες ............. Το χωριό Ο Μέρωνας Αμαρίου ............. Επίσκεψη στο χωριό Κρουσώνας .............