Ανοικτό στο κοινό το Αργυράκειο Πολεμικό Εθνολογικό Μουσείο κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από 8.00΄ - 15.00 - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Ανοικτό στο κοινό το Αργυράκειο Πολεμικό Εθνολογικό Μουσείο κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από 8.00΄ - 15.00

Το Αργυράκειο Πολεμικό Εθνολογικό Μουσείο βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Επικοπής Δήμου Χερσονήσου. Ιδρύθηκε από τον Μιχάλη Αργυράκη και λειτουργεί από το 1994 προς τιμή των ηρώων γονιών του, Ιωάννη και Καλλιόπης, που μαρτύρησαν για την ελευθερία της πατρίδας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Ο πατέρας του εκτελέστηκε το 1942 στις φυλακές Αγιάς Χανίων από τους Γερμανούς και η μητέρα του βασανίστηκε και πέθανε στο στρατόπεδο Άουσβιτς όπου την είχαν μεταφέρει.


Με την υποστήριξη του Δήμου Χερσονήσου, από την προηγούμενη εβδομάδα το μουσείο παραμένει ανοικτό στο κοινό κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από 8.00΄ - 15.00΄.
Το μουσείο είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδρύθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και δαπάνες του ιδρυτή του. Στεγάζει συλλογές από αντικείμενα και κειμήλια που σχετίζονται με τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, τη μάχη της Κρήτης, την κατοχή, την αντίσταση αλλά και την νεότερη ιστορία του τόπου. 


Διαθέτει 25 συνολικά προθήκες στον εσωτερικό χώρο του, όπου εκτίθενται αντικείμενα πολεμικά όπως ασύρματοι, χειροβομβίδες, χάρτες, έγγραφα ντοκουμέντα των γερμανικών αρχείων, εφημερίδες με δημοσιεύματα του 1940, γερμανικές –αγγλικές στολές, φωτογραφίες κ.α. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν η στολή και το τουφέκι του Καπετάν Τζατζαδάκη, ενός από τους απαγωγείς του Γερμανού στρατηγού Κράϊπε, ταυτότητες και διαβατήρια στρατιωτών, γερμανικές καταστάσεις αιχμαλώτων και εκτελεσθέντων. Επίσης στο μουσείο υπάρχει εθνολογικό και λαογραφικό υλικό. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Post Top Ad

.............