Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε πανηγυρικά ο περικαλλής Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου στα Παχιανά Χανίων


Με λαμπρότητα εορτάσθηκε πανηγυρικά τόσο την παραμονή όσο και χθες, παρά τον βροχερό καιρό, ο περικαλλής Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου στα Παχιανά με τους πιστούς να προσέρχονται από νωρίς κρατώντας ομπρέλες, ενώ αρκετοί είχαν μαζί τους τάματα για τις δύσκολες ώρες που πέρασαν αντιμετωπίζοντας κινδύνους και ασθένειες. Στην πανηγυρική θεία Λειτουργία προεξήρχε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.


Στο ιστορικό του Ιερού Ναού και στην σημαντική προσφορά της μακαριστής ευλαβούς χριστιανής Μαρίκας Κουφάκη, πρωτεργάτριας και δημιουργού του Ιδρύματος “Η στέγη του κοριτσιού”, στον Άγιο Νεκτάριο, έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν. Εδώ φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες άπορα, εγκαταλελειμμένα ή ορφανά κορίτσια, τα οποία – εκτός του ότι εξελίχθηκαν σε καλές νοικοκυρές – μορφώθηκαν και παντρεύτηκαν με ανάλογη προίκα που τους πρόσφερε το Ίδρυμα για να ζήσουν τη νέα ζωή τους. Με δική της πρωτοβουλία και γνωριμίες είχε κατορθώσει να φέρει το 1960 από την Αίγινα,  στα Χανιά, τεμάχιο των ιερών λειψάνων του Αγίου και μετά από τέλεση Αγιασμού να τεθεί ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του σημερινού Ναού ο οποίος αποπερατώθηκε μέσα σε δύο χρόνια και έγινε Ενορία και ήταν μάλιστα η πρώτη εκκλησία που κτίστηκε στην μνήμη του Αγίου σε όλη την Κρήτη. 


Στα μεταγενέστερα χρόνια κτίστηκαν και άλλες με δεύτερη κατά σειρά στο Βουλγάρω Κισάμου. Το Βουλγάρω, μέχρι και το 1954 είχε ως κεντρική εκκλησία τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως και της Αναστάσεως του Χριστού. Επειδή, όμως, ήταν μικρός για να κάλυπτε τις μεγάλες ανάγκες του χωριού,  αποφασίστηκε να γκρεμιστεί και εις την θέση του ν’ αναγερθεί ο σημερινός μεγαλοπρεπής Ναός μ’ ένα επί πλέον κλίτος αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο και από το 1962 άρχισε να πανηγυρίζει και αυτό το κλίτος. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1965 όπου το Βουλγάρω απέκτησε και λείψανο του Αγίου Νεκταρίου, καθιερώθηκε ως πολιούχος και προστάτης του χωριού.


Ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, αναγνωρίστηκε Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας  μας το έτος 1961 με Πατριαρχική Συνοδική Πράξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο δηλαδή 41 χρόνια μετά τον θάνατό του στις 9 Νοεμβρίου 1920 και ως ημέρα εορτής του αποφασίστηκε η 9η Νοεμβρίου κάθε έτους. Το κατά κόσμο όνομα του Αγίου Νεκταρίου, ήταν Αναστάσιος Κεφαλάς και υπήρξε λαοφιλής ιεράρχης, ποιμενάρχης, και παιδαγωγός στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου.

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Η ''Πασιφάη'' το ''παλιότερο'' κρητικό μαγαζί στην Αθήνα.
Αμπάς: Ο καταρράκτης της νότιας Κρήτης με ύψος 145 μέτρων προκαλεί δέος
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Η οικία Τσαχάκη στην πόλη του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ