Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018

Γαύδος - Νίκος Λουγιάκης, στο τσιγαριαστό η «μαγκιά» είναι να μη βάλεις νερό

«Η μαγκιά είναι να μη βάλεις νερό στο τσικάλι». Αυτό λέει ο Νίκος Λουγιάκης,που από μικρο παιδί ζει στη Γαύδο, για το «τσιγαριαστό». Ένα ξεχωριστό, αλλά και διάσημο πλέον, κρητικό παραδοσιακό φαγητό, με τη θεϊκή γεύση, αν τηρήσεις τους παραδοσιακούς κανόνες στα υλικά και στο μαγείρεμα.

«Το τσιγαριαστό του Νικόλα». Είναι ένα φαγητό, που, χωρίς να διαβάσει ένα βιβλίο, ο Νίκος Λουγιάκης, καμιά συνταγή, τόχει μαγειρέψει εκατοντάδες φορές, καθώς ζούσε μόνος και ελεύθερος  μέσα στη φύση, κοντά στα ζωντανά, που εξέτρεφε κάθε χρόνο στο ακριτικό νησί. Αλλά και από την στιγμή, που παντρεύτηκε, αφού είχε πλέον αποκτήσει ειδικότητα και προπαντός παραδοσιακή εμπειρία.
Συνήθως χρησιμοποιεί κρέας από ρίφι (νεαρό κατσίκι), που τρέφεται και μεγαλώνει στη Γαύδο, με 100% βιολογικές τροφές, απ΄ευθείας από τη φύση, με την αλμύρα της θάλασσας να συνοδεύει αυτές τις τροφές.
Τι κάνει; Βάζει στην κατσαρόλα δυο κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ρίχνει μέσα καλό λάδι, το κρέας, αλάτι και πιπέρι .Όλα αγνά υλικά. Καθώς το ψιλοκομμένο κρεμμύδι λιώνει, γλυκαίνει το κρέας. Από κει και πέρα το μυστικό είναι ένα: Σιγανή φωτιά και υπομονή. σιγανή φωτιά και υπομονή. Και βέβαια προσοχή να μην κολλήσει το κρέας, καθώς τα υγρά θα φεύγουν. Αν αναγκαστούμε να ρίξουμε νερό, επειδή κόλλησε το κρέας, το παιχνίδι το χάσαμε.
Με σιγανή φωτιά και υπομονή στο μαγείρεμα και χωρίς τη συνδρομή του νερού, στο τέλος, μετά από περίπου μιάμιση ώρα, το αποτέλεσμα, όσον αφορά τη γεύση, θάναι εξαιρετικό από κάθε άποψη. Πεντανόστιμο…
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Κώστας Μαμουλάκης μας ενώνουν πολλά έχουμε κοινό παρονομαστή την αγάπη μας για το Μαλεβίζι.
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του εκλογικού τμήματος του Νίκου Καραμανωλάκη
Με τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης συναντήθηκε η Λιάνα Σταρίδα
Ξανά στο πλευρό του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού η Μαρία Τζιράκη - Παττακού
Στη Τύλισο ο Κώστας Μαμουλάκης και τα μέλη της δημοτικής παράταξης Νέοι Δρόμοι
Ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης ανακοινώνει τα ονόματα των υποψηφίων του συνδυασμού του

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το Μητάτο του δήμου Σητείας ............. Τα χωριό Κεράσσα ( κερνώ ) ............. Η παραθαλάσσια Σταλίδα ............. Το χωριό Sikillu η σημερινή Καλλονή .............