Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018

Γαύδος - Νίκος Λουγιάκης, στο τσιγαριαστό η «μαγκιά» είναι να μη βάλεις νερό

«Η μαγκιά είναι να μη βάλεις νερό στο τσικάλι». Αυτό λέει ο Νίκος Λουγιάκης,που από μικρο παιδί ζει στη Γαύδο, για το «τσιγαριαστό». Ένα ξεχωριστό, αλλά και διάσημο πλέον, κρητικό παραδοσιακό φαγητό, με τη θεϊκή γεύση, αν τηρήσεις τους παραδοσιακούς κανόνες στα υλικά και στο μαγείρεμα.

«Το τσιγαριαστό του Νικόλα». Είναι ένα φαγητό, που, χωρίς να διαβάσει ένα βιβλίο, ο Νίκος Λουγιάκης, καμιά συνταγή, τόχει μαγειρέψει εκατοντάδες φορές, καθώς ζούσε μόνος και ελεύθερος  μέσα στη φύση, κοντά στα ζωντανά, που εξέτρεφε κάθε χρόνο στο ακριτικό νησί. Αλλά και από την στιγμή, που παντρεύτηκε, αφού είχε πλέον αποκτήσει ειδικότητα και προπαντός παραδοσιακή εμπειρία.
Συνήθως χρησιμοποιεί κρέας από ρίφι (νεαρό κατσίκι), που τρέφεται και μεγαλώνει στη Γαύδο, με 100% βιολογικές τροφές, απ΄ευθείας από τη φύση, με την αλμύρα της θάλασσας να συνοδεύει αυτές τις τροφές.
Τι κάνει; Βάζει στην κατσαρόλα δυο κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ρίχνει μέσα καλό λάδι, το κρέας, αλάτι και πιπέρι .Όλα αγνά υλικά. Καθώς το ψιλοκομμένο κρεμμύδι λιώνει, γλυκαίνει το κρέας. Από κει και πέρα το μυστικό είναι ένα: Σιγανή φωτιά και υπομονή. σιγανή φωτιά και υπομονή. Και βέβαια προσοχή να μην κολλήσει το κρέας, καθώς τα υγρά θα φεύγουν. Αν αναγκαστούμε να ρίξουμε νερό, επειδή κόλλησε το κρέας, το παιχνίδι το χάσαμε.
Με σιγανή φωτιά και υπομονή στο μαγείρεμα και χωρίς τη συνδρομή του νερού, στο τέλος, μετά από περίπου μιάμιση ώρα, το αποτέλεσμα, όσον αφορά τη γεύση, θάναι εξαιρετικό από κάθε άποψη. Πεντανόστιμο…
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019
Ο Σύλλογος Ανασεμιά ετοιμάζεται για το Φεστιβάλ «Ερωτόκριτος-Αναγέννηση
Φεστιβάλ τεχνών 2019 του δήμου Φαιστού απο 19 έως 30 Αυγούστου
Πολιτιστικό φεστιβάλ «Ταλλαία» του Δήμου Μυλοποτάμου
ΚΥΡΒΕΙΑ 2019 στο Δήμο Ιεράπετρας
“Πέτρας Πολιτισμός” του Δήμου Ανωγείων για το καλοκαίρι του 2019!
Οι εκδηλώσεις του Δήμου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2019»
Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία - Τραγουδιστές απ' όλη την Ελλάδα
"Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί" - Το πλήρες πρόγραμμα
«Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Χανιά 2019»

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ