Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018

Η επίθεσή της πρώην βουλευτής Ραχήλ Μακρή σε γονείς και δασκάλους του Ρεθύμνου

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου στοχοποίησε η πρώην βουλευτής Ραχήλ Μακρή σε μια έξαρση εθνικιστικού μένους, τις ίδιες μέρες (όχι τυχαία προφανώς) που μεθοδεύονται παρεμβάσεις της Ακροδεξιάς στην εκπαιδευτική κοινότητα. Αφορμή για την αήθη επίθεσή της σε γονείς και δασκάλους του Ρεθύμνου ήταν η έκδοση ενός σχολικού ημερολογίου, το οποίο απεικονίζει μνημεία της πόλης από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Η κ. Μακρή σε ανάρτησή της στο facebook έκανε λόγο για «επικίνδυνη νεο-οθωμανική προπαγάνδα σε μικρά παιδιά», ενώ απευθυνόμενη στους δημιουργούς του (Σύλλογο Γονέων και δασκάλους) έγραψε: «Να φορέσετε τσαντόρ και στα τέσσερα ραγιάδες. Αϊ σιχτίρια πια».
Οπως ήταν φυσικό, στο Ρέθυμνο και σε όλη την Κρήτη ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών, με εκπαιδευτικούς και τοπικές Αρχές να χαρακτηρίζουν τουλάχιστον ανιστόρητη την παρέμβαση της πρώην βουλευτή.
«Το Ρέθυμνο έχει διατηρήσει στο πέρασμα των χρόνων μνημεία από την περίοδο Ενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας. Αυτά τα μνημεία αξιοποιούνται και αποτελούν τη γέφυρα του χθες με το σήμερα. Είναι η πολιτισμική-πολιτιστική-ιστορική κληρονομιά του Ρεθύμνου», της απαντά ο Παντελής Γιαννουλάκης, δάσκαλος στο εν λόγω Δημοτικό Σχολείο.
◼ Σαφή απάντηση στην κυρία Μακρή έδωσε με επιστολή του και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης:
«Για μας, αυτά τα μνημεία είναι αδιάψευστοι μάρτυρες των κατακτήσεων που υπέστη ο τόπος μας και των αγώνων των προγόνων μας για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία […] Αφήστε ήσυχη την κάθε σχολική κοινότητα να εμπνεύσει, ανεμπόδιστη, τους μαθητές της να γνωρίσουν την τοπική ιστορία. Οσο για τα σχόλιά σας περί ραγιαδιασμού και γονυκλισιών, θα θέλαμε να γνωρίζετε πως, ειλικρινά, μας αφήνουν ανέγγιχτους, ως γραφικά παραληρήματα με εθνικιστικές αποχρώσεις», τονίζει.
Ωστόσο, η κ. Μακρή δεν πτοήθηκε και συνέχισε να προκαλεί. Σε νέα ανάρτησή της και σε συνεντεύξεις της σε κρητικά και αθηναϊκά ραδιόφωνα επανήλθε, θυμίζοντας (ευθέως αυτή τη φορά) το κόμμα που η ίδια έφτιαξε το 2017, ανακοινώνοντας τότε την ίδρυσή του από την Κρήτη και το σπήλαιο του Μελιδονίου.
«Κύριε Δήμαρχε Ρεθύμνου, να πάρετε τα ημερολόγιά σας, αυτά που μετά τη σφοδρή, χυδαία και απρόκλητη επίθεση στο πρόσωπο μου αποδεικνύεται ότι σκόπιμα και ύπουλα οργανώσατε και κατευθύνατε, και να τα πάτε στον τάφο των 370, των ιερών λειψάνων των γυναικόπαιδων του χωριού του Δήμου σας», είπε η ίδια, συνοδεύοντας με φωτογραφία από την τελετή των εγκαινίων, που πραγματοποίησε τότε δίπλα στο οστεοφυλάκιο!

Η Κρήνη Rimondi

Η Κρήνη Rimondi όπως απεικονίζεται στο σχολικό ημερολόγιοΗ Κρήνη Rimondi όπως απεικονίζεται στο σχολικό ημερολόγιο | 
Το επίμαχο μνημείο, στο εξώφυλλο του ημερολογίου, είναι η Κρήνη Rimondi στο κέντρο του Ρεθύμνου (τα λεγόμενα σήμερα «βρυσάκια»).
Κατασκευάστηκε το 1926 από τους Ενετούς και ονομάστηκε από τον τότε διοικητή της πόλης, Αλβίζε Ριμόντι. Επί Τουρκοκρατίας, είχε σκεπαστεί με θολωτή κατασκευή (όπως απεικονίζεται στο σχέδιο), καθώς οι Οθωμανοί συνήθιζαν να χρησιμοποιούν τις βρύσες όχι υπαίθρια, αλλά σε στεγασμένους χώρους. Ο θόλος αυτός σήμερα έχει γκρεμιστεί και μόνο ένα μέρος του διασώζεται.
Το επίμαχο σχέδιο είναι φανταστική απεικόνιση από τον βραβευμένο Ρεθεμνιώτη Κώστα Δασκαλάκη και δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια στην επέτειο των 100 χρόνων από την επανένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, μαζί με άλλες παραστάσεις σχετικά με τα μνημεία και την ιστορική–πολιτιστική διαδρομή του Ρεθύμνου.
Ο καλλιτέχνης απέσπασε εξαιρετικές κριτικές ακόμα και από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Καθώς φαίνεται, όμως, υπολόγιζε κι εκείνος, όπως και η σχολική κοινότητα, χωρίς την κυρία Ραχήλ Μακρή…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Έτος 1927 το δράμα των παιδιών στην Σπιναλόγκα άν και ήταν υγιή
Τα κρητικά έπιπλα των σπιτιών περασμένων δεκαετιών
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Τα Χεντέκια το σημερινό στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ