Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018

Παρουσιάζεται ο νέος τόμος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών σήμερα Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο

Η παρουσίαση του νέου τόμου της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών θα γίνει τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στις 7:30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, στο Ηράκλειο.
Στην παρουσίαση θα λάβουν μέρος οι Σωκράτης Πετμεζάς, καθηγητής νεώτερης ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Τάσος Αναστασιάδης, διευθυντής μελετών μοντέρνας και σύγχρονης εποχής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Jean-Pierre Destelle, εγγονός του E-H.D. και εκδότης στη γαλλική γλώσσα του κειμένου, Μαρία Σωρού, επιστημονική σύμβουλος της έκδοσης, Κλαίρη Μιτσοτάκη, υπεύθυνη της έκδοσης από την πλευρά της Ε.Κ.Ι.Μ.


Το Ημερολόγιο του Γάλλου συνταγματάρχη Émile-Honoré Destelle φωτίζει μια ταραχώδη περίοδο της ιστορίας του νησιού, το πέρασμα από την Οθωμανική κυριαρχία στην αυτονομία της Κρήτης, κάτω από την στενή επιτήρηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Η έκδοση έχει την αφετηρία της στην πρωτοβουλία του πολιτιστικού ακολούθου της Πρεσβείας της Γαλλίας και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα κ. Mikaël Hautchamp να μεταφραστεί το βιβλίο και να δοθεί στο ελληνικό κοινό. Τόσο για τον παρόντα τόμο Ημερολόγιο 1897 όσο και για τον επόμενο τόμο Ημερολόγιο 1898, που θα κυκλοφορήσει προσεχώς, καθοριστική είναι η συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης.


Το κείμενο του Ημερολογίου συνιστά το προσωπικό και όχι το στρατιωτικό ημερολόγιο του Γάλλου συνταγματάρχη χωρίς να παύει να αποτελεί μια πλούσια πηγή πληροφοριών τόσο για την καθημερινότητα του γαλλικού στρατιωτικού σώματος που εδρεύει στη Σητεία από τον Μάρτιο του 1897, για τις επαφές του με τη διοίκηση των σωμάτων των Μεγάλων Δυνάμεων που έδρευε στα Χανιά, για τις προσπάθειες να ελέγξουν τις εξάρσεις των αντιτιθέμενων στρατοπέδων, τον κατευνασμό των οποίων είχαν ως καθήκον, για τις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι Γάλλοι στρατιώτες, όσο και για άλλα δευτερεύουσας σημασίας παρεμφερή ζητήματα. Ωστόσο, ο φιλοπερίεργος και μαζί προσηνής χαρακτήρας του συνταγματάρχη τον οδηγούν σε μια βαθύτερη περιήγηση και γνώση της ενδοχώρας Σητείας και Μεραμβέλου, της Ιεράπετρας και της Βιάννου, προικίζοντας το Ημερολόγιό του με πολλές σελίδες παραστατικών αφηγήσεων, περιγραφών και περιδιαβάσεων χωρίς να λείπουν από αυτές και ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Κώστας Μαμουλάκης μας ενώνουν πολλά έχουμε κοινό παρονομαστή την αγάπη μας για το Μαλεβίζι.
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του εκλογικού τμήματος του Νίκου Καραμανωλάκη
Με τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης συναντήθηκε η Λιάνα Σταρίδα
Ξανά στο πλευρό του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού η Μαρία Τζιράκη - Παττακού
Στη Τύλισο ο Κώστας Μαμουλάκης και τα μέλη της δημοτικής παράταξης Νέοι Δρόμοι
Ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης ανακοινώνει τα ονόματα των υποψηφίων του συνδυασμού του

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το Μητάτο του δήμου Σητείας ............. Τα χωριό Κεράσσα ( κερνώ ) ............. Η παραθαλάσσια Σταλίδα ............. Το χωριό Sikillu η σημερινή Καλλονή .............