Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018

Τριήμερο συνέδριο με τίτλο «Γιατί… Ερωτόκριτος τον 21ο αιώνα στην Κρήτη και τον Κόσμο;».

Μετά από πρόταση της Περιφέρεια Κρήτης και με τη συμβολή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών (ΠΣΚ), το 2019 έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος Ερωτόκριτου», σύμφωνα με την απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΝΠΚ/ΤΑΠΚΔΘ/469799/335259/1540/368 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Πρόκειται για μια απόφαση που θα φέρει στο επίκεντρο τον Κρητικό πολιτισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με απώτερο στόχο τη διεθνοποίηση του μηνύματος του Ερωτόκριτου με επιλεκτική θεματική διασύνδεση κοινοτήτων και δραστηριοτήτων και την προώθησή του στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΣΚ, που υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μανώλης Κουγιουμουτζής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σκεπτικό της πρότασης και των ενδεικτικών δράσεων που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία, καλύπτει τη σύνδεση της πολιτιστικής «οντότητας» του Ερωτόκριτου με πολλαπλή σημειολογία και χρήση με διάρκεια, εντός κι εκτός Ελλάδος.
Οι τομείς που επιδιώκεται να συνδεθούν διαθεματικά είναι οι ακόλουθοι:
• εκπαίδευση, επιστήμες και καλές τέχνες, φυσικό περιβάλλον, θρησκεία
• πολιτική, οικονομία, επιχειρηματικότητα, αθλητισμός
• διατροφή, τουρισμός, κοινωνία και ελληνική παιδεία

Οι κατευθυντήριες γραμμές του αξιακού μηνύματος που επιθυμεί να προάγει η Περιφέρεια με τις εκδηλώσεις της είναι οι παρακάτω:
• η παράδοση και η αναγέννηση,
• η νησιωτικότητα, η επιμονή και ο αγώνας
• η ευγενής άμιλλα και ο συναγωνισμός
• το θάρρος και η αξιοπρέπεια
• το πάθος, η θυσία και η αγάπη


Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΠΣΚ, που έγινε το Σάββατο 4 Αυγούστου του 2018 στο «Σπίτι Πολιτισμού», στο Ρέθυμνο, αποφασίστηκε ο «Ερωτόκριτος» να είναι το κύριο θέμα του τριήμερου συνεδρίου με τίτλο «Γιατί… Ερωτόκριτος τον 21ο αιώνα στην Κρήτη και τον Κόσμο;».
Η έναρξη του συνεδρίου προγραμματίζεται μεταμεσημβρινή ώρα, την 1η Αυγούστου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου, μεταξύ 2 και 4 Αυγούστου. Τη χρονιά αυτή είναι η σειρά του Ηρακλείου στην κυλιόμενη ακολουθία, ανά τριετία, βάσει του καταστατικού μας, από τον ένα νομό στον άλλο.
«Οι καιροί μάς αποδεικνύουν περίτρανα ότι η αφοσίωση, η επιμονή, η υπομονή και, πάνω από όλα, η ανιδιοτέλεια των αισθημάτων, η προσωπική αρετή και το φιλότιμο οδηγούν στη δικαίωση και τη συνεργασία, ενάντια σε όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά κοινωνικά εμπόδια με ενδοσκόπηση και εντελέχεια. Αυτή η μυστική συνταγή είναι κρητικής καταγωγής και αποτελεί μαγιά του γνωστού σε όλους μας «Ερωτόκριτου»!» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΣΚ.
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Στο Τσαλικάκι βρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας
Στο Γάζι ο Κώστας Μαμουλάκης με μέλη της δημοτικής παράταξης Νέοι Δρόμοι
Με τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης συναντήθηκε η Λιάνα Σταρίδα
Ξανά στο πλευρό του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού η Μαρία Τζιράκη - Παττακού
Στη Τύλισο ο Κώστας Μαμουλάκης και τα μέλη της δημοτικής παράταξης Νέοι Δρόμοι
Ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης ανακοινώνει τα ονόματα των υποψηφίων του συνδυασμού του

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το Μητάτο του δήμου Σητείας ............. Τα χωριό Κεράσσα ( κερνώ ) ............. Η παραθαλάσσια Σταλίδα ............. Tο Πέραμα του Δήμου Μυλοποτάμου .............