Ενημερωτική εκδήλωση για τα βλαστοκύταρα την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Ενημερωτική εκδήλωση για τα βλαστοκύταρα την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου

Εβδομάδα Ενημέρωσης και Εκδηλωσεων στο Ηράκλειο από τον Δήμο Ηρακλείου και την Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης
Εκδήλωση για το ευρύ κοινό στις 15 Νοεμβριου, Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος, στην Ανδρόγεω

Ο Δήμος Ηρακλείου μέσω της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής-Εποπτείας Κοινωνικών Δομών-Μετανάστευσης και η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ Κρήτης) της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, διοργανώνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά την «Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα» από τις 12 - 16 Νοεμβρίου 2018, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος τη 15η Νοεμβρίου.Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας αυτής θα υπάρχουν δράσεις ενημέρωσης για μαθητές Λυκείων και το ευρύ κοινό. Στις 15 Νοεμβρίου διοργανώνεται επίσης εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον των ομφαλικών βλαστοκυττάρων και τη χρησιμότητα της δωρεάς τους για τη θεραπεία αιματολογικών νοσημάτων όπως: λευχαιμίες, λεμφώματα, ανοσολογικές ανεπάρκειες και γενετικά νοσήματα. Επιπλεον, θα γίνει ενημέρωση από τη ΔηΤΟΒ Κρήτης για τη νέα δράση της, της χαρτογράφησης του πληθυσμού της Κρήτης για τη δημιουργία αποθέματος μοσχευμάτων Ομφαλικού Αίματος για κάλυψη των ασθενών.

Αυτή τη χρονιά, η Εβδομάδα Ενημέρωσης πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, και αποτελεί μέρος του δικτύου των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για την Ημέρα Ομφαλικού Αίματος. 


Για επικοινωνία με τη ΔηΤΟΒ Κρήτης: info@cordbloodbankcrete.gr , Tηλ. 2810-394726, 6930847253 Επικοινώνια για ΜΜΕ και δημοσιογραφους: press@cordbloodbankcrete.gr Ακολουθεί το πρόγραμμα της Εβδομάδας Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα


«Εβδομάδα Ενημέρωσης για τα Βλαστοκύτταρα»

12 - 16 Νοεμβρίου 2018
Δήμος Ηρακλείου / Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής-Εποπτείας Κοινωνικών Δομών-Μετανάστευσης
Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου
Με την υποστήριξη
Περιφέρειας Κρήτης, 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης,
Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Δραστηριότητες 12, 13, 14, 15, 16 Νοεμβρίου 2018 (9.00 – 12.00 πμ), Ιατρική Σχολή
Επίσκεψη ομάδος μαθητών Α΄ Λυκείου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης για διαδραστικές διαλέξεις από Ομάδα Επιστημόνων της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) Κρήτης
Επίσκεψη στους χώρους της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης και στο Ερευνητικό Εργαστήριο της Αιματολογικής Κλινικής (Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης) στην Ιατρική Σχολή.
Θα δοθεί η δυνατότητα σε πέντε (5) μαθητές από τα Λύκεια που θα επισκεφτούν τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης, να εκπαιδευτούν για ένα μήνα στην Τράπεζα και στο Ερευνητικό Εργαστήριο της Αιματολογικής Κλινικής, τον Ιούνιο/Ιούλιο 2019.
Εκδήλωση: Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 (5.00 – 9.00 μμ), Αίθουσα Μανόλης Καρέλης
Χαιρετισμοί
Προεδρείο: Μ. Καναβάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Εποπτείας Κοινωνικών Δομών, Μετανάστευσης Δ. Ηρακλείου, Α. Ζαχαράτου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων- Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ηρακλείου, Ε. Μαυρομμάτη, Διοικήτρια 7ης ΥΠΕ, Ε. Παπαδάκη, Καθηγήτρια Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και ΔηΤΟΒ Κρήτης


Ενότητα 1
«Βλαστοκύτταρα: τα θαυματουργά κύτταρα για την αντιμετώπιση των νοσημάτων του ανθρώπου».
Ομφάλιος λώρος: Χαράλαμπος Ποντίκογλου, Επίκουρος Καθηγητής Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής Κρήτης, Αιματολογική Κλινική ΠΑΓΝΗ.
Επαγόμενα βλαστοκύτταρα: Ανδρονίκη Κρετσόβαλη, Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).


Ενότητα 2
«Ομφαλικά βλαστοκύτταρα»
Η πολιτική του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) στη δωρεά κυττάρων, ιστών, οργάνων: Ανδρέας Καραμπίνης, Πρόεδρος ΕΟΜ.
Απόψεις, βιώματα και δράσεις της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας για τη δωρεά αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Μαρία Παγώνη, Αιματολόγος, Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.
Οι δράσεις της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης – Παρουσίαση του Προγράμματος ανοσογενετικής χαρτογράφησης του πληθυσμού της Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης: Ελένη Παπαδάκη, Καθηγήτρια Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και ΔηΤΟΒ Κρήτης & Ειρήνη Μαυρουδή PhD, Υπεύθυνη Ποιότητας ΔηΤΟΒ.

Ενότητα 3
Οι Φοιτητές της Ιατρικής παρουσιάζουν τις απόψεις τους για τη δωρεά του ομφαλικού αίματος.

Ενότητα 4
Θεατρικό δρώμενο με τίτλο «τα Βλαστοκύτταρα» - από τον Όμιλο "Θεατρικό και Καλλιτεχνικό Εργαστήρι" του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου. Υπεύθυνοι Καθηγητές του Ομίλου: Μαρία Πολυχρονάκη, Χάρης Δημητρακόπουλος. Μαθητές: Λ. Κορναράκη, Ε. Πρεκατσουνάκη, Α. Μελετάκη, Κ. Κατσούλης, Μ. Γιαλιτάκης
Στο φουαγιέ της Αίθουσας Ανδρόγεω θα υπάρχουν εκθέσεις από Φοιτητικές και Μαθητικές Ομάδες όλο το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου.

Ενημερωτική εκδήλωση για τα βλαστοκύταρα την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου

Post Top Ad

.............