Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τον ΧΥΤΥ Αμαρίου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τον ΧΥΤΥ Αμαρίου

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Την παρέμβαση εισαγγελέα έχει προκαλέσει η απάτη που διαπιστώθηκε στον διαγωνισμό για την δημοπράτηση του μεγάλου έργου κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και του ΧΥΤΥ Αμαρίου, ο οποίος τελικά ακυρώθηκε. Το έργο ήταν προϋπολογισμού 37 εκατομμυρίων ευρώ και είχε ανακοινωθεί στον τύπο με διθυραμβικά σχόλια από πλευράς του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, που είχε και την ευθύνη σύνταξης των τευχών δημοπράτησης αλλά και του διαγωνισμού.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε μια αδιανόητη «κομπίνα» καθώς στα τεύχη δημοπράτησης και μάλιστα στην σύνταξη των όρων που έμπαιναν για τις εταιρείες διεκδίκησης του έργου, αναφερόταν το όνομα μεγαλοστελέχους, μίας από τις εταιρείες που διεκδικούσαν το έργο! Ενώ ο διαγωνισμός βρισκόταν στον αέρα και στις 14 Νοεμβρίου επρόκειτο να αναδειχθεί ανάδοχος, η ανακάλυψη της εμπλοκής της εταιρείας στην σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, έπεσε σαν «βόμβα» στην διοίκηση του ΕΣΔΑΚ που ακύρωσε «κακήν κακώς» όλες τις διαδικασίες.
Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ. Χάρης Μαμουλάκης με την υπ’ αριθμό 208/2018 απόφαση του Δ.Σ. ακύρωσε τον διαγωνισμό για τυπικούς λόγους όπως αναφέρεται επίσημα, ωστόσο, σε απάντηση του προς μέσο ενημέρωσης του Ηρακλείου που αποκάλυψε τα γεγονότα, παραδέχθηκε τα όσα έχουν συμβεί αλλά και για τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να αποκατασταθεί η παρανομία αλλά και να διευθετηθεί η ομαλότητα συνέχειας των διαδικασιών για την επαναπροκήρυξη της δημοπρασίας αφού γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και διορθώσεις.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας το μέλος του Δ.Σ. του ΕΣΔΑΚ και Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός γιατί διαπιστώθηκε, ότι αναφέρεται το όνομα ενός στελέχους μίας εταιρείας, η οποία διεκδικούσε το έργο ως υποψήφια ανάδοχος. Εμείς από τον ΕΣΔΑΚ, είχαμε αναθέσει σε επιστήμονα διεθνούς κύρους στο εξωτερικό την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και προφανώς αυτός χρησιμοποίησε τον άνθρωπο αυτό, το όνομα του οποίου, εντοπίσαμε μετά την προκήρυξη και έτσι ως οφείλαμε τελικά  ακυρώσαμε τον διαγωνισμό. Δεν το είχε δει κανένας πριν. Εμείς σαν ΕΣΔΑΚ προχωρήσαμε επίσης σε ενημέρωση του εισαγγελέα Ηρακλείου και διατάξαμε ΕΔΕ για να διαλευκανθεί η υπόθεση.»
Ο κ. Μουρτζανός πρόσθεσε, πως «Την προσεχή Τετάρτη εμείς σαν ΕΣΔΑΚ θα κινήσουμε εκ νέου τις διαδικασίες, διότι το έργο είναι σημαντικό και πρέπει να γίνει. Ελπίζουμε, όλο αυτό που έχει συμβεί, να αποτελεί μόνο καθυστέρηση ενός μήνα και τίποτα περισσότερο.»
Το όλο γεγονός, πάντως, έχει προκαλέσει σάλο στους εργοληπτικούς κύκλους, που χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό «μαϊμού» εξ αρχής! Άλλωστε, εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν να διεκδικήσουν το έργο ήταν αυτές που ανακάλυψαν την εμπλοκή άλλης εταιρείας στην προετοιμασία του διαγωνισμού και μετά από δικές τους καταγγελίες προς τον ΕΣΔΑΚ, έγινε η παρέμβαση ακύρωσης των διαδικασιών που βρισκόταν σε εξέλιξη.
Σε κάθε περίπτωση το λόγο έχει τώρα η εξέταση της υπόθεσης από τον εισαγγελέα, ενώ για το έργο πρόκειται να βγει στον αέρα μετά τις απαιτούμενες αλλαγές στην σχετική διακήρυξη.
ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Στο μεταξύ, η θέση του Ρεθύμνου στο όλο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη, αποτελεί θέμα που απασχολεί έντονα τις τοπικές Αρχές, οι οποίες διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου θα παραμείνει ενωμένη σε οποιοδήποτε νέο ΦΟΔΣΑ δημιουργηθεί.
Φαίνεται, πως διάφορα σενάρια περιπλέκονται γύρω από την «ακριβή» υπόθεση διαχείρισης των απορριμμάτων με το Ρέθυμνο να βρίσκεται κάπου στη μέση και κάποιους να επεξεργάζονται σχέδια που προσβλέπουν δύο ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη, με τους δήμους του νομού μας να διαχωρίζονται προς ανατολάς ή προς δυσμάς, ανάλογα με τα αντίστοιχα συμφέροντα.
Και μπορεί να μην ανακοινώθηκε επίσημα αυτό κατά την επίσημη ενημέρωση που ακολούθησε της σύσκεψης που έγινε την περασμένη Πέμπτη στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, όμως, φαίνεται πως οι πιέσεις είναι ασφυκτικές και μη συμφέρουσες για το νομό μας. Προς τούτο και το μήνυμα που δόθηκε είναι πως ή θα γίνει ένας ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη με τους δήμους του Ρεθύμνου να έχουν αναφορά την μονάδα του Αμαρίου ή τρείς διαφορετικοί, με το Ρέθυμνο μόνο του όπως και οι λοιποί νομοί.
Επισήμως, την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, για τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Αμαρίου, υπό την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κ. Μαρία Λιονή.
Κατά τη συνάντηση επικαιροποιήθηκε η πάγια και κοινή  θέση των Δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης να παραμείνει ενιαία η Διαχειριστική Ενότητα Ρεθύμνου, όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ, καθώς οποιαδήποτε τροποποίηση των όρων εξυπηρέτησης των σημερινών Δήμων από το ΧΥΤΑ Αμαρίου δε θα εξυπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον.
Σε περίπτωση, δε, που αυτό δεν καταστεί δυνατό, οι θεσμικοί φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ζητούν την πλήρη ενοποίηση ολόκληρης της Περιφέρειας Κρήτης σε μια Διαχειριστική Ενότητα, υπό ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με τη διατήρηση των υφιστάμενων δομών διαχείρισης. Προκειμένου να διαπιστωθεί ποια λύση σε σχέση με τον αριθμό των Φορέων Διαχείρισης  είναι η πλέον ενδεδειγμένη για το δημόσιο συμφέρον (αποτελεσματική εξυπηρέτηση πολιτών  και όσο το δυνατόν μικρότερη οικονομική επιβάρυνση με δημοτικά τέλη) οι θεσμικοί φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης πρόκειται να ζητήσουν τη διενέργεια σχετικής οικονομικοτεχνικής μελέτης από τον ΕΣΔΑΚ.
Σχετικά με τη συνάντηση η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κ. Μαρία Λιονή, δήλωσε τα ακόλουθα:
«Κατά τη σημερινή μας συνάντηση με τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης για το θέμα των ΧΥΤΥ η άποψή μας είναι ότι οι Δήμοι του Ρεθύμνου πρέπει να παραμείνουν ενιαία σε μια Διαχειριστική Ενότητα με τη λειτουργία ενός Φορέα Διαχείρισης  και συγχρόνως ζητάμε τη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για να διαπιστωθεί η πλέον ενδεδειγμένη λύση για το δημόσιο συμφέρον με την οποία και θα συνταχθούμε. Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση μας βρίσκει αντίθετους, γιατί θεωρούμε ότι προωθεί μόνο τοπικιστικά και μικροπολιτικά συμφέροντα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την εξυπηρέτηση και το συμφέρον των Δημοτών μας».

Post Top Ad

.............