Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018

«Ο Πατέρας του Άμλετ» του Μάνου Ελευθερίου

"Ο Πατέρας του Άμλετ" στο Ηράκλειο 
του Μάνου Ελευθερίου σε Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης 
Πρωταγωνιστεί ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης 


Το πρώτο θεατρικό έργο του μεγάλου μας ποιητή και στιχουργού Μάνου Ελευθερίου, θα ανέβει στη σκηνή του Μονιτορ Φεστ 2018, στην αίθουσα "Φουγάρο" του εργοστασιακού συγκροτήματος "Αθηνα" (όπισθεν νεου σταθμου των ΚΤΕΛ) στην Λεωφ. Ικάρου 9 την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στις 21:15 

«Τώρα θα αναρωτιέσαι για ποιο λόγο ήρθα 
Ήρθα από μια παρόρμηση 
ένα χρέος να σου ιστορήσω τον τρόπο του θανάτου μου 
τον οποίο δεν ξέρεις και που πρέπει κάποια στιγμή εσύ ν’ αποφασίσεις 
πώς θα χειριστείς την κατάσταση 
Δεν έχεις όμως και μια σοβαρή σύντροφο για να σε συμβουλεύσει.» 

Ο Πατέρας του Άμλετ είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Μάνου Ελευθερίου. Είναι η αναμέτρηση με τον θάνατο, με αυτά που έγιναν, ο απολογισμός μιας ζωής. Ο Μάνος Ελευθερίου και ο Θοδωρής Γκόνης επιχειρούν να μπουν στο μυαλό και την ψυχή ενός μεγάλου δραματικού ήρωα λίγο πριν το τέλος του. Εργαλείο τους; Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος γίνεται η φωνή του επιβλητικού και μελαγχολικού πατέρα του Άμλετ και μας μεταφέρει στον κόσμο του, για να μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείς.
Κείμενο του Μάνου Ελευθερίου 
Μια πρώτη μορφή αυτού του κειμένου ενσωματώθηκε πριν από χρόνια σε κάποιο μυθιστόρημά τουΉταν ομονόλογος ενός νέου συγγραφέα που βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση και αντιμετώπιζε το θάνατό του με το νασκέπτεται την υπόθεση μερικών έργων τουΤα σκεπτόταν και τα διόρθωνε στο μυαλό του δίνοντας διορία στηνεπιβίωσή τουπεριμένοντας τη σωτηρία τουγια να ξεχνά την οδυνηρή θέση όπου βρισκόταν. 
Αμέσως μετά την έκδοση του μυθιστορήματος απομόνωσα αυτό το εμβόλιμο κείμενο και άρχιζε η δική μου πιαπεριπέτεια σβήνοντας και συμπληρώνοντας με σκοπό να γίνει ένας θεατρικός μονόλογοςΤο τί κατόρθωσα είναιάλλη υπόθεση και άλλος μονόλογος 
Φυσικά δεν είχα στο νου μου να “διορθώσω” το ποίημα του Θείου Ποιητήόπως είναι πλέον της μόδας στα χρόνιαμαςΈνα μέρος από την υπόθεση μόνο έφερα στον τόπο μας -γιατί εδώ διαδραματίζεταικαι μερικές λέξεις από τησπουδαία μετάφρασητου ΜιχΔαμηράληστην καθαρεύουσα του 19ου αιώνα. 
Ο Θοδωρής Γκόνης και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης αποφάσισαν να το παρουσιάσουν στη σκηνή ξέρονταςσανπαλιές καραβάνες που είναι και οι δύοτί έχουν να αντιμετωπίσουν μ΄ ένα τέτοιο ρίσκο. 

Κείμενο του Θοδωρή Γκόνη
Χρόνια τώρα ο Μάνος Ελευθερίου μελετάει τον Άμλεττους μονολόγουςτις μεγάλες σκηνές στις παλιέςμυθικέςμεταφράσεις του Περβάνογλου και του Δαμιράλη.
Μετράει φόνουςβλέπει τα αίματατο φαρμάκιτο δηλητήριο να στάζεινα κυλάνα μπαίνει στη φλέβα με τονασπασμόμε το φιλίΤο αδελφικό.
Ο Μάνος Ελευθερίου γνωρίζει τον Άμλετ από στήθους.  Έρχεται σαν σκιάσαν φάσμασαν όνειρο με το φάντασματου πατέρανα μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείςΜόνο που έχουμε ξεχάσει τον λόγοΚαι αυτόν ακριβώς τονλόγο έρχεται να μας πεινα μας υπενθυμίσει με τον δικό του τον τρόποτον τρόπο του πατέραΤου πατέρα τουΆμλετ.

 Προπώληση εισιτηρίων viva.gr και βιβλιοπωλέιο Λεξις

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
 Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δημήτρης Καντάς, Μιχάλης Αγγελίδης
Παραγωγή: Μικρή Άρκτος, Αιώρηση
Διεύθυνση Παραγωγής: Βιβή Γερολυμάτου
 Διάρκεια παράστασης: 70’ (χωρίς διάλειμμα)

«Ο Πατέρας του Άμλετ» του Μάνου Ελευθερίου
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Οι παλιοί νερόμυλοι στην περιοχή Λιναρές του χωριού Μυρσίνη
Ο Σάντολος του κοπελιού
Ο μεσημεριανός καλοκαιρινός ύπνος
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Ο ιερός ναός του Αγίου Πνεύματος στο εγκαταλελημένο χωριό Αξέντι
Οι τοίχοι έχουν την δική τους ιστορία

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ