Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018

Παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή της Αργυρώς Λουλαδάκη στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής

Την Τετάρτη 17/10/2018, το απόγευμα, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, έλαβε χώρα μια πρωτότυπη συνάντηση. Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς μαζί με το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας, είχαν προετοιμάσει την εκδήλωση για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Αργυρώς Λουλαδάκη, με αλληλεπιδράσεις και αυτοσχεδιασμούς.

 Η Αργυρώ Λουλαδάκη συμμετέχει στο Εργαστήρι και σε μία πρόσφατη συνάντησή μας, είχαμε κουβεντιάσει, σχετικά με τη διοργάνωση της εκδήλωσης, όλοι μαζί. Υιοθετήσαμε την αρχική ιδέα που είχε εκφράσει η Δήμητρα Αθενάκη. (Οι φωτογραφίες της Δήμητρας κοσμούν τις εσωτερικές σελίδες της συλλογής, ενώ η όμορφη φωτογραφία του εξωφύλλου ανήκει στην Αθηνά Γαλανάκη). 
Το σκηνικό για την παρουσίαση, λιτό, όπως αρμόζει για την περίσταση. Το μεγάλο γραφείο μετακινήθηκε, με σκοπό να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα σε συμμετέχοντες και διοργανωτές, αλλά και για να ευνοήσουμε, να ενθαρρύνουμε – και με αυτό τον συμβολικό τρόπο – τη συμμετοχή των φίλων του βιβλίου.
Σε πρώτο πλάνο, λοιπόν, τοποθετήθηκε το μουσικό αναλόγιο για το βιολοντσέλο της Δέσποινας Βαϊγκούση. Η σημειολογία της ποίησης της Αργυρώς, επιδιώξαμε να αποτυπωθεί στο χώρο, η γεωμετρία των στίχων της να συντονιστεί με τη μουσική, με το λόγο, με την ελεύθερη έκφραση.
Οι καρέκλες σε ημικύκλιο γύρω από την μουσικό σχημάτισαν μια αγκαλιά. Η Ελευθερία Αποστολάκη με το κεράσμά της, μας θύμισε τη γεύση του παλιού καλού κρασιού. Μετά από ένα σύντομο καλωσόρισμα από την υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης και των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, τέσσερις φίλοι που συμμετέχουν στο Εργαστήρι διάβασαν ο καθένας ένα ποίημα και μίλησαν σχετικά με τα συναισθήματα που τους γέννησε η συλλογή, καθώς και για τις σκέψεις τους. Ο Μανόλης Χατζηπαναγιώτου, η Αγγελική Μπεμπλιδάκη, η Βασιλική Λυραντζάκη και η Βίκυ Βαζούρα, μας οδήγησαν σιγά-σιγά, μέσα από τη δική τους προσέγγιση, στα «Απομεινάρια Φωτός».
Ο λόγος πέρασε από τους συμμετέχοντες στις νότες. Η μουσικός Δέσποινα Βαϊγκούση με το βιολοντσέλο της, ανακάλυψε τη μουσικής της ποίησης και έμοιαζε τότε λες και τα «Απομεινάρια Φωτός» είχαν συγκεντρωθεί κοντά της, άγγιξαν τις χορδές και ταξίδεψαν με τους ήχους, βαθιά μες την ψυχή μας. Η σκυτάλη πέρασε στην Ελευθερία Αποστολάκη, η οποία μίλησε για το σύνολο της συλλογής. Η Άρια Αθανασάκη παρουσίασε μέσα από στίχους και εικόνες την ποιητική πορεία της Αργυρώς Λουλαδάκη και συζήτησε με την ποιήτρια. Την εκδήλωσε «έκλεισε» η μουσικός Δέσποινα Βαϊγκούση. Τα «Απομεινάρια φωτός» έγιναν η αφορμή για μια όμορφη συνάντηση… 
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Λιάνα Σταρίδα: «Η θέση του δημάρχου δεν είναι στην Λότζια, αλλά στις γειτονιές»
Σωκράτης Κεφαλογιάννης: “Να φτιάξουμε τ’ Ανώγεια του μέλλοντος για μας και τα παιδιά μας”
Ο Γιώργος Τσαγκαράκης υποψήφιος σύμβουλος με τον Κώστα Μαμουλάκη
Η Ευαγγελία Φασουλάκη υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου
Την υποψηφιότητα του για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας κατέθεσε ο Γιώργος Ε. Κασσάκης
Η Λεμονιά Σφακιανάκη υποψήφια δημοτ.σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Τα ιστορικά Ανώγεια ............. Επίσκεψη στο όμορφο χωριό Βρύσες ............. Το χωριό Ο Μέρωνας Αμαρίου ............. Επίσκεψη στο χωριό Κρουσώνας .............