Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018

Τα εγκλήματα των Σουμπεριτών στον Καλλικράτη και ο Παπάς απο το Μαλεβίζι

Κάποιοι από τους Σουμπερίτες που είχαν εγκατασταθεί για ένα διάστημα στα Χανιά, είχαν επιτάξει το μισό σπίτι της γιαγιάς μου Περσεφόνης Γαμπά, στον Τοπανά και έχω ακούσει πολλές ιστορίες.
Εκεί έμενε και ένας Σουμπερίτης παπάς από το Μαλεβίζι με την παπαδιά. Μάλιστα, σε κάποιο χρονικό αναφέρεται ότι πήρε το μουλάρι του παπά του χωριού Σήφη Παπαδόσηφου, με τον οποίο ήταν συμμαθητές στην Ιερατική Σχολή.
Το 1948, καταδικάστηκε σε θάνατο και επιπλέον 20 χρόνια κάθειρξη, από το δικαστήριο δοσίλογων στα Χανιά. Αποφυλακίσθηκε μετά από επτά (7) χρόνια και άνοιξε καφενείο στην Αθήνα, μαζί με έναν συγκατάδικό του, αποφυλακισθέντα, επίσης.


Οι βαρβαρότητες των Σουμπεριτών στον Καλλικράτη προξένησαν μεγάλη ανησυχία στον Γερμανό Φρούραρχο Ασκύφου και ζήτησε από τον Στρατηγό Μπρόγιερ, την άμεση απομάκρυνσή του και εκείνος τον ξαπέστειλε στην Θεσσαλονίκη, όπου συνέχισε το “έργο” του.
Την ίδια περίοδο, εκτέλεσαν τον Ασκυφιώτη βοσκό Ι. Λυκάκη που υποχρεώθηκε να τους εξυπηρετήσει σαν οδηγός.
Την 12η Οκτωβρίου, λεηλάτησαν τον οικισμό Καλοί Λάκκοι Σφακίων που οι κάτοικοί του είχαν προλάβει να τον εγκαταλείψουν και συνέχισαν στο Μουρί Σφακίων όπου εκτέλεσαν πέντε Σφακιανούς μετά από ανηλεή βασανιστήρια και αφού τον έναν τον είχαν τυφλώσει…
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Οι παλιοί νερόμυλοι στην περιοχή Λιναρές του χωριού Μυρσίνη
Ο Σάντολος του κοπελιού
Ο μεσημεριανός καλοκαιρινός ύπνος
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Σας παρουσιάζουμε με 450 φωτογραφίες την πόλη της Σητείας
Το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού στον Ψηλορείτη

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........