Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018

Το ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Πραισού ευχαριστεί όσους συμμετείχαν και όσους βοήθησαν στην εκδήλωση «Πραισίων Γεύσεις».

Ο πολιτιστικός σύλλογός μας στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Μουσείου Ιστορίας - Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πραισού, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης του Δήμου Σητείας και του ΤΕΙ Κρήτης - Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας Σητείας, θέλοντας να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες της Επαρχίας Σητείας και να συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη, την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα και την προβολή της διατροφικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και τη σημαντική ιστορική ταυτότητα της Σητείας, διοργάνωσε την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 στις 17.00 την εκδήλωση «Πραισίων Γεύσεις». 


Η εκδήλωση αυτή ήταν δοκιμαστική για την κύρια μόνιμη εκδήλωση που προετοιμάζουμε για το 2019, έχοντας σκοπό να την εντάξουμε σε κάποιο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Οι συζητήσεις για μια τέτοια μόνιμη εκδήλωση είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου μεταξύ πολλών συλλόγων χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα για την σίγουρη πραγματοποίησή της, αφού υπήρξαν κάποια κωλύματα αλλά και κάποιες αδυναμίες λόγο φόρτου εκδηλώσεων και δυσκολίας του εγχειρήματος από τους συλλόγους αλλά και από μέλη μας. Το ΔΣ του συλλόγου μας με οριακή πλειοψηφία αποφάσισε τις 19 Αυγούστου 2018 να πραγματοποιηθεί αυτή η δοκιμή. Η επιλογή του ονόματος «Πραισίων Γεύσεις» ήταν και αυτή μόνο για τη δοκιμαστική εκδήλωση και δόθηκε η ονομασία αυτή για να μας εισαγάγει στην τελική ονομασία που θα έχει σκοπό να αναδείξει και να μας κάνει σαν σητειακούς να αναδείξουμε κάτι μοναδικό και πολύ σημαντικό που διακρίνει την περιοχή της ανατολικής Κρήτης ιδιαίτερα την επαρχία Σητείας αλλά και της Κρήτης μιας και μιλάμε για την Αρχαιά Πραισό. 

Η Πραισός υπήρξε το κέντρο των Ετεοκρητών των γνήσιων απογόνων των Μινωιτών , δηλαδή των αυτόχθονων, των γνήσιων Κρητών (έτεος = γνήσιος). Οι Ετεοκρήτες αναφέρονται για πρώτη φορά από τον Όμηρο (Οδύσσεια Τ 176) και αποκαλούνται «μεγαλήτορες» (μεγαλόψυχοι, εύτολμοι). Η προσπάθεια αυτή θα ξεκινήσει με εκδηλώσεις που προσελκύουν επισκέπτες, με ενημερωτικές ημερίδες, επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, προβολές, καθώς και εκδηλώσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα και της διατροφικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για το 2019 θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε επίσης και κάτι άλλο πολύ σημαντικό για την περιοχή της Σητείας, τον «Ερωτόκριτο», μιας και το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει το 2019 σαν Έτος «Ερωτόκριτου». Στο μουσείο μας υπάρχουν σημαντικά αντικείμενα που έχουν σχέση με τον Βιτσέντζο Κορνάρο και τα οποία θα αξιοποιηθούν σε εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με την ποίηση, την λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, την ιστορία κτλ.


 Στην εκδήλωση «Πραισίων Γεύσεις» που διοργανώσαμε σαν δοκιμή δούλεψαν αρκετοί φίλοι μας εθελοντικά. Από την αρχή που ξεκινήσαμε να στήνουμε την εκδήλωση είδαμε πολλές δυσκολίες αλλά και κλειστές πόρτες. Όμως η δύναμη για να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό στα πολιτιστικά δρώμενα της Σητείας, μας έδινε κουράγιο και κατορθώσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την εκδήλωση. Οι στόχοι της εκδήλωσης που είχαν δώσει οι επιτροπές, επιστημονική και οργανωτική, επιτεύχθηκαν. Παρά τις δυσκολίες και τα απρόοπτα καταφέραμε να υλοποιήσουμε τους κυρίους στόχους μας και να γνωρίσουν οι επισκέπτες το Κανένε και την ιστορία του, να δουν και να συμμετέχουν αλλά και να μάθουν πως παρασκευάζονται τα διάφορα εδέσματα. Η πρόβα αυτή έγινε τέλος Σεπτεμβρίου που δεν υπάρχουν πολλοί επισκέπτες. ‘Όμως στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν πολλοί επισκέπτες πράγμα το οποίο είχε υπερβεί τις προσδοκίες μας. Οργανωτικά υπήρχαν πολλά προβλήματα, άλλα αντιμετωπίσθηκαν άμεσα, άλλα καταγράφηκαν για να μπορέσουμε να τα μελετήσουμε και να τα διορθώσουμε για την επόμενη χρονιά. Άλλωστε και για αυτό το λόγο κάναμε αυτήν την πρόβα – δοκιμή. Από τώρα έχουμε ξεκινήσει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη χρονιά. 


Τις επόμενε ημέρες θα γίνει ανοικτό κάλεσμα για την συμμετοχή περισσότερων συλλόγων και παραγωγών με σκοπό η εκδήλωση αυτή να πάει και σε άλλους συλλόγους στην ενδοχώρα για την ανάδειξη της κάθε περιοχής σε επίπεδο ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς - λαογραφικών παραδόσεων αλλά και τοπικής γευσιγνωσίας. Τελειώνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις επιτροπές, επιστημονική και οργανωτική, τους εθελοντές μας τους παραγωγούς καθώς και αυτούς που στήριξαν την εκδήλωση αυτή, την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Σητείας και το ΤΕΙ Κρήτης - Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας Σητείας. 


Το ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Πραισού νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει όσους συμμετείχαν και όσους βοήθησαν στην εκδήλωση «Πραισίων Γεύσεις». 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ: 

Την επιστημονική επιτροπή που αποτελούνταν από τους Ζωγραφάκη Μαρία – Εκπαιδευτικός, Περάκης Βαγγέλης – Συντονιστής Γεωπάρκου Σητείας, Πουλακάκη Σταυρούλα – Εκπαιδευτικός, Σπυριδάκη Κατερίνα – Παιδαγωγός – Μουσειολόγος, Τσαντάκη Όλγα – Φιλόλογος, Τσικαλάκης Γιώργος – ΕΔΙΠ Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας ΤΕΙ Κρήτης, Ψαρουδάκη Αντωνία – Επικ. Καθηγ. Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας ΤΕΙ Κρήτης. 

Την Οργανωτική επιτροπή: Κολυδάκη Ευαγγελία – Ηγουμενάκη Λένα Το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας για τον συντονισμό και την συμμετοχή των μελών του στο Παιδικό εργαστήρι «Ζυμωτό σταρένιο ψωμί» καθώς επίσης και τις Υπεύθυνες δράσης Καναβάκη Ρίτσα - Πουλακάκη Σταυρούλα- εκπαιδευτικοί. 

Τους Μεταφραστές μας: Ασκορδαλάκη Χρυσηίδα φοιτήτρια Γεωπονικής, Καπαρού Κατερίνα καθ. Αγγλικών, Κιουπάκη Αλέξανδρο, Κουνελάκη Βασιλική Τελφ. ΤΕΙ Κρήτης, Φραγκιουδάκη Ελπίδα καθ. Αγγλικών, 

Τα ΔΣ των Πολιτιστικών Συλλόγων: Αχλαδίων και Μαρωνιάς Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δημητροπουλάκη Πέτρο για την Έκθεση Ζωγραφικής με θέμα τον «Ερωτόκριτο» 

Τις εθελόντριες των δράσεων: Ζωγραφάκη Μαρία - Κανταϊφάκη Παναγιώτα - Μπαγορδάκη Ρίτσα - Λιναρδάκη Άννα Σ. - Λιναρδάκη Άννα Γ. - Χρυσουλάκη Μαρία - Βενιαμάκη Ελένη - Φυγετάκη Αθανασία - Βακόντιου Μαρία - Καρνιαδάκη Χαρούλα – Κοκκολάκη Πόπη - Χαμηλάκη Μαρία - Κοκκινάκη Μαρία – Βενιαμάκη Μαρία. 

Τον παραγωγό Προεστάκη Γιώργο για την παραχώρηση δωρεάν του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου ZIRO SITIAS παραγωγής του, για την χρησιμοποίηση του στις δράσεις μας. 

Τις ομιλήτριες: «Κρητική δίαιτα - σητειακή διατροφική κουλτούρα » τις ομιλήτριες: Ψαρουδάκη Αντωνία Επικ. Καθηγ. Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας ΤΕΙ Κρήτης και Βασιλική Κουνελάκη, Τελειόφ. Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας ΤΕΙ Κρήτης Τους παραβρισκόμενους φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΙ 

Επίσης θέλουμε να Ευχαριστήσουμε όλους τους Εθελοντές μας, τους παραγωγούς που συμμετείχαν και τους Φίλους μας από το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας. Τελειώνοντας θέλουμε ιδιαίτερα να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ τους ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΑΣ που με την μεγάλη προσέλευση - συμμετοχή τους μας έδειξαν ότι τέτοιες πολιτισμικές εκδηλώσεις χρειάζεται ο τόπος μας, ζητούμε την συγνώμη μας για όποια λάθη ή τυχών παραλήψεις υπήρχαν σε αυτή την δοκιμαστική εκδήλωση και τους ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ ότι η εκδήλωση που θα πραγματοποιείτε μόνιμα κάθε χρόνο θα φροντίσουμε από τώρα για να μην γίνουν λάθη ή παραλήψεις.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Έτος 1941 και οι Γερμανοί ανακαλύπτουν τον Λαβύρινθο της Μεσσαράς
Σας παρουσιάζουμε τα μνημεία της κρητικής φύσης
Κάπως έτσι μεγαλώσαμε την δεκαετία του 1970

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ