Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018

Έφτασε στην πόλη των Χανίων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος


«Το μήνυμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι πάντοτε ζωντανό και δυναμικό και δείχνει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μια “μουσειακή” Εκκλησία όπως μας κατηγορούν ορισμένοι, αλλά μια Εκκλησία σε επαφή με την καθημερινή πραγματικότητα η οποία δημιουργεί πολιτισμό». Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους λίγο μετά την άφιξή του στα Χανιά προκειμένου να συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (Ο.Α.Κ.).Ο κ. Βαρθολομαίος έφτασε στα Χανιά λίγο μετά της 11 το πρωί και τον υποδέχθηκαν, μεταξύ άλλων, στο αεροδρόμιο ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και ο υφυπουργός για θέματα Θρησκευμάτων Μάρκος Μπόλαρης. «Νιώθω πολύ χαρούμενος και συγκινημένος διότι αξιώνομαι να πατήσω για μια ακόμα φορά τα αγιασμένα και ηρωικά χώματα της μεγαλονήσου Κρήτης. Δύο χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψή μου, εξ’ αφορμής τότε της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, την οποία αξιώθηκε να φιλοξενήσει στο έδαφός της η μεγαλόνησος Κρήτη. 
Ήταν ένα ιστορικό μεγάλο γεγονός για την Εκκλησία μας, είμαστε πάντοτε ευγνώμονες στην Κρήτη, στην Επαρχιακή Σύνοδο, στον αρχιεπίσκοπο Κρήτης και σε όλο τον κρητικό λαό που φιλοξένησαν με τόση εγκαρδιότητα και τόση αποτελεσματικότητα εκείνο το μεγάλο εκκλησιαστικό γεγονός», τόνισε αρχικά ο κ. Βαρθολομαίος και συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην προσφορά της Ο.Α.Κ. στην Ορθοδοξία: «Ευχόμεθα τα επόμενα χρόνια ζωής, προσφοράς και διακονίας της Ορθοδόξου Ακαδημίας να είναι πολλά και ευλογημένα. Διότι από την Ακαδημία και τα συνέδρια τα οποία πραγματοποιούνται σε αυτήν εκπέμπεται το μήνυμα και η μαρτυρία της Ορθοδοξίας. Κι αυτό το μήνυμα είναι πάντοτε ζωντανό και δυναμικό και δείχνει ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν είναι μια μουσειακή Εκκλησία, όπως μας κατηγορούν ορισμένοι, αλλά μια Εκκλησία σε επαφή με την καθημερινή πραγματικότητα η οποία δημιουργεί πολιτισμό. Εργάζεται για τη σωτηρία των ψυχών των ανθρώπων αλλά και δημιουργεί πολιτισμό».


Νωρίτερα ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος σε δηλώσεις του εξέφρασε την χαρά του για τα 50 χρόνια λειτουργίας της Ο.Α.Κ.: «Εύχομαι ολοψύχως αυτό το μεγάλο ίδρυμα να συνεχίσει την πορεία του και την αποστολή του και είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρει πάρα πολλά όπως έχει ήδη προσφέρει μέχρι σήμερα. Εύχομαι ό,τι καλύτερο για την Ακαδημία μας».

Ο υφυπουργός για θέματα Θρησκευμάτων Μάρκος Μπόλαρης μιλώντας στους δημοσιογράφους υπογράμμισε την πολύχρονη προσφορά της Ο.Α.Κ. και την καθοριστική συμβολή του μακαριστού Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου. «Η ελληνική Πολιτεία έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του διαχρονικού θεσμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της μεγάλης κληρονομιάς της και της οικουμενικής διάστασης που έχει, είναι παρούσα εδώ, υπογραμμίζοντας με την παρουσία της την οικουμενικότητα της παρέμβασης της Ορθόδοξης Εκκλησίας».
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Αφρικανικές οάσεις και κρυστάλλινα νερά στον νότο του Ρεθύμνου
Σας παρουσιάζουμε τα μνημεία της κρητικής φύσης
Κάπως έτσι μεγαλώσαμε την δεκαετία του 1970

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........