Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018

Η Κραυγή αγωνίας της Αρχαιολόγου Λιάνας Σταρίδα για την κρήνη Paracandia στου Κορώνη τον Μαγαρά

Η κρήνη Paracandia αποτελεί ένα σπουδαίο μνημείο της πόλης μας. Ωστόσο για να είμαστε σε θέση να το προστατεύσουμε πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία και συνεπώς και την αξία του
Το θέμα για του Κορώνη το Μαγαρά μαζί με σχετικό φωτογραφικό υλικό ανέδειξε ξανά, μέσα από την προσωπική της σελίδα στο facebook η αρχαιολόγος κα. Λιάνα Σταρίδα.

Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση:
Είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Είναι μια από τις κρήνες της Paracandia, για τους οδοιπόρους που διψούσαν για λίγο νερό όταν έκλειναν οι καστρόπορτες του Χάνδακα.
Γύρω από το σωζόμενο κτίσμα, βρίσκονται μεγάλα τμήματα από τοιχοποιίες παλαιοτέρων χρόνων που ίσως αποτελούν ενδείξεις για ύπαρξη μεγαλύτερων εγκαταστάσεων ήδη από την περίοδο της ενετικής κυριαρχίας.
Η αλόγιστη ανέγερση αυθαιρέτων οικοδομών δεν άφησε αλώβητη την κρήνη. 
Η στέψη της αποτελεί την αυλή υπερκείμενου σπιτιού!!!!
Κι αυτό από μόνο του είναι ασύστολος βανδαλισμός.


Οι αρμόδιες υπηρεσίες άλλοτε κωφεύουν, άλλοτε αδιαφορούν παντελώς κι άλλοτε παίζουν μπάλα με τον τρούλο του άμοιρου μνημείου.
Γύρω στο 2009, έγινε πλήρης καθαρισμός του μνημείου εσωτερικά και εξωτερικά από το Τμήμα Τειχών και Πόλης του Δήμου Ηρακλείου και την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθαρίστηκε η πρόσβαση από το δάσος των καλαμιών και κάπως μπήκε το νερό στ' αυλάκι για τη στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξή του.
Έκτοτε τίποτα.
Του Κορώνη ο Μαγαράς θα καταρρεύσει.
Και πάλι θα κλαίμε, και πάλι θα κατηγορούμε αλλήλους, και πάλι θα ακολουθήσει σιωπή κι ακόμα ένα μνημείο θα περάσει στη λήθη.
Και πάλι εμείς οι πολίτες του Ηρακλείου θα το επιτρέψουμε!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Apollonia Farm με 14 βραβεία - World Travel Market London 2018 - Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο τουρισμός ............. ............. .............
ΠΡΟΣΩΠΑ Ο Αλέξανδρος Λύρα ξεσηκώνει TSUNAMI- Ο καλλιτέχνης Γιάννης Χαρούλης - Άγιε Μηνά μπεγιροκαβαλάρη ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Επίσκεψη στο χωριό Ζήρος ............. Αφιέρωμα στο χωριό Άγιος Θωμάς ............. Το Καβούσι του δήμου Ιεράπετρας ............. Αρχάνες και η γύρω περιοχή της .............