Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοίνωση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης

 Η καταστροφική φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στη Λεωφόρο Κνωσού έφερε μια νέα μέρα για το Παν/μιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Είναι ευτύχημα που σώθηκαν όλοι οι φοιτητές και δεν είχαμε κανέναν τραυματισμό.
  
 Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται βαριά τραυματισμένο αφού πλέον καμία από τις εγκαταστάσεις του δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Σώθηκαν όμως την τελευταία στιγμή οι πολύτιμες συλλογές του που αποτελούν και την καρδιά του: 2.500.000 εκατομμύρια δείγματα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο και από μέρη που δεν θα είναι πλέον επισκέψιμα για δεκάδες χρόνια (πχ. Συρία, Λιβύη). Μία αναντικατάστατη πολιτιστική παρακαταθήκη και κληρονομιά για την Ελλάδα αλλά και για όλον τον κόσμο. Οι συλλογές αυτές είναι αποτέλεσμα δουλειάς δεκάδων επιστημόνων κατά τα τελευταία 40 χρόνια.
    Το ΜΦΙΚ μένει αυτήν την στιγμή άστεγο. Τριάντα επιστήμονες και ερευνητές και παραπάνω από δεκαπέντε προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές και μεταδιδάκτορες που εκπονούσαν τις ερευνητικές τους εργασίες στο ΜΦΙΚ δεν έχουν πλέον χώρο για να στεγαστούν και να δουλέψουν. Επιπλέον τα εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που εκπονούνται στο ΜΦΙΚ τέθηκαν σε πλήρη αδράνεια.
    Περιμένουμε τις ανάλογες ενέργειες από την πολιτική ηγεσία και την ηγεσία του Παν/μιου Κρήτης.
    Το ΜΦΙΚ ευχαριστεί όλους τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τους εθελοντές και τις τοπικές αρχές που έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στη διάσωση των συλλογών του.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Η ''Πασιφάη'' το ''παλιότερο'' κρητικό μαγαζί στην Αθήνα.
Αμπάς: Ο καταρράκτης της νότιας Κρήτης με ύψος 145 μέτρων προκαλεί δέος
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Τα Χεντέκια το σημερινό στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ