Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018

Συνέδριο με θέμα: “Ο Νίκος Καζαντζάκης και η επίδραση του έργου του σε άλλους συγγραφείς

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το συνέδριο με θέμα: “Ο Νίκος Καζαντζάκης και η επίδραση του έργου του σε άλλους συγγραφείς, σύγχρονους και μεταγενέστερους, στην Ελλάδα και την αλλοδαπή” που θα πραγματοποιηθεί από την ερχόμενη Παρασκευή 28 έως την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι.
Το συνέδριο, το οποίο διοργανώνουν το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (OAK) και ο Δήμος Πλατανιά, θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Παρασκευής.
Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών θα κάνει ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
Αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των “Χανιώτικων νέων”: http://www.haniotika-nea.gr/to-programma-tou-sinedriou-sto-kolimpari-gia-ton-niko-kazantzaki/ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο μεταξύ, βραβεύσεις διακριθέντων σε διαγωνισμό “καλλιτεχνικής δημιουργίας” που οργάνωσε η  Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη  θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο στη Γενεύη, στην Αθήνα και στο Plodviv.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΔΕΦΝΚ αποφάσισε να βραβεύσει:

ΕΝΗΛΙΚΟΙ  
-Εικαστικές Τέχνες: Βραβεύονται ισότιμα η Χριστίνα Ρήγου (Βριλήσσια) και Θεόδωρος Ντόλατζας (Ζωγράφου) οι οποίοι παρουσίασαν αντίστοιχα 32 και 25 πίνακες εμπνεόμενοι από πολλά έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Βραβεύονται τόσο για τον μεγάλο αριθμό των έργων όσο και για την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα.
-Παραστατικές τέχνες: Βραβεύεται ο Μένιος Καραγιάννης (Αθήνα) για το ντοκυμαντέρ «33.333, η Οδύσεια του Νίκου Καζαντζάκη». Πρόκειται για εργασία πρωτότυπη και πιστή στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη με πολλές και σημαντικές συμμετοχές.

ΝΕΟΙ 
-Εικαστικές τέχνες: Βραβεύονται οι μαθητές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τεχνών της Γενεύης. Με τη βοήθεια εκπαιδευτικών οι νέοι διάβασαν και ανάλυσαν τα «Παλάτια της Κνωσού» και «Ταξίδι στο Μυστρά». Εργάστηκαν μήνες και παρουσίασαν (στα ελληνικά και γαλλικά) έκθεση με αποσπάσματα από τα προαναφερόμενα έργα του μεγάλου Κρητικού.
-Παραστατικές τέχνες: Βραβεύεται η θεατρική ομάδα του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Του Πενεπιστημίου Plodviv της Βουλγαρίας που έδωσε παράσταση στο Πανεπιστήμιο με έργα (στα ελληνικά) εμπνευσμένα από την τραγωδία «Οδυσέας» του Νίκου Καζαντζάκη και το ποίημα «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη.
Την ανακοίνωση υπογράφει ο πρόεδρος της Εταιρείας, Γεώργιος Στασινάκης.

ΕΚΠΑIΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Στο μεταξύ, σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται και φέτος στο Μουσείο Καζαντζάκη στο Ηράκλειο. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν είτε μέσω τηλεφώνου στο 2810 741689 από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00- 15.00, είτε μέσω email στη διεύθυνση info@kazantzaki.gr.

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Συνέδριο με θέμα: “Ο Νίκος Καζαντζάκης και η επίδραση του έργου του σε άλλους συγγραφείς
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Οι παλιοί νερόμυλοι στην περιοχή Λιναρές του χωριού Μυρσίνη
Ο Σάντολος του κοπελιού
Ο μεσημεριανός καλοκαιρινός ύπνος
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Ο ιερός ναός του Αγίου Πνεύματος στο εγκαταλελημένο χωριό Αξέντι
Οι τοίχοι έχουν την δική τους ιστορία

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ