Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018

Μια δύσκολη ημέρα έζησε η πόλη του Ηρακλείου με την φωτιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστήμιου Ηρακλείου.

Μια δύσκολη ημέρα έζησε η πόλη του Ηρακλείου λόγω της φωτιάς που ξέσπασε λίγα λεπτά μετά τις 8 το πρωί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστήμιου Ηρακλείου. 


Υπήρξε άμεση κινητοποίηση στην πυροσβεστική υπηρεσία αλλά και στο σύνολο των πανεπιστημιακών αρχών, την αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση και κόμματα. Αυτό επισημάνθηκε κατά τη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας όπως επίσης και η ταχύτητα που έδρασαν οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και ο συντονισμός.Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, το οποίο εφημέρευε. Προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα, όπως έγινε γνωστό, άλλαξε η εφημερία και πλέον εφημερεύει για τα έκτακτα περιστατικά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στο οποίο μάλιστα οι εργαζόμενοι έσπευσαν να δηλώσουν οικειοθελή εργασία. 
Το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους έχει αποστείλει δύο ασθενοφόρα χωρίς όμως να έχει γίνει λόγος για τραυματίες


«Μιλάμε για μία υπεράνθρωπη προσπάθεια με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δρουν αστραπιαία και έτσι αποσοβήθηκαν τα χειρότερα. Η κοινωνία του Ηρακλείου ευχαριστεί και τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος τον κ. Τζώρβα, ο οποίος έφτασε με ελικόπτερο στο Ηράκλειο και συμμετείχε στην επιχείρηση και τον συντονισμό της.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός που από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της φωτιάς βρέθηκε στο φλεγόμενο κτίριο τόνισε ότι η δήμος και οι υπηρεσίες του από την πρωτη στιγμή βρεθηκαν με όλα τα τεχνικά και μηχανολογικά μέσα που διαθέτει στην περιοχή ενώ επιστρατεύθηκε και το λεωφορείο που διαθέτει ο δήμος για την απομάκρυνση πολιτών εάν αυτό απαιτούνταν.

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ.Γιάννης Λεονταράκης ανέφερε ότι ήταν καθοριστικός ο συντονισμός από την πρώτη στιγμή όλων των εμπλεκομένων με την κατάσβεση αλλά και των τριών ελικοπτέρων που επιχείρησαν για πρωτη φορά μέσα στον αστικό ιστό με μεγάλη επιτυχία
  Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, δήλωσε ότι «αν ξέφευγε η φωτιά λίγο πιο ανατολικά, εκεί υπήρχε κτήριο με μεγάλη ποσότητα οινοπνευμάτων και εύφλεκτων υλικών. Μιλάω για χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας όπου φυλάσσεται ο πλούτος χρόνων και όπως όλοι είπαμε και συμφωνήσαμε, η καταστροφή θα ήταν μεγάλη και οι συνέπειες ανεξέλεγκτες».Για ακόμη μία φορά όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη του ΣΟΠΠ του οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, τα ελικόπτερα έκαναν απόλυτη δουλειά, συνεισέφεραν τα μέγιστα και αναδείχθηκε για ακόμη μία φορά η ανάγκη το ελικόπτερο ΕΡΙΚΣΟΝ να σταθμεύει στην Κρήτη. «Έχουμε γίνει επαίτες για αυτό το θέμα που είναι καίριο για την Πολιτική προστασία του νησιού», είπε ο κ. Κουκιαδάκης λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «ακόμη και ο διοικητής Πυροσβεστικής Κρήτης, Μανώλης Δαμουλάκης, είπε κάποια στιγμή ότι, σήμερα βοήθησε και ο θεός. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την ανάγκη η πολιτεία να λάβει απόφαση ώστε το Πυροσβεστικό Ελικόπτερο να βρίσκεται στην Κρήτη».
Το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί τόσο την πρυτανεία του Πανεπιστημίου όσο και τους φορείς του Ηρακλείου είναι τι θα γίνει με την στέγαση των φοιτητών, οι οποίοι εξαιτίας της καταστροφικής φωτιάς έμειναν… στον δρόμο.

Οι φοιτητές βρίσκονται στο Κλειστό Γυμναστήριο των Βουτών όπου τους παρέχονται όλες οι βοήθειες, ενώ δίπλα τους βρίσκονται και ψυχολόγοι. Σύμφωνα με τον κ. Κουκιαδάκη το θέμα της σίτισης έχει εξασφαλισθεί και γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για τη στέγαση τους με πρώτη κίνηση τη μίσθωση δωματίων ξενοδοχείων.
Το πυροσβεστικό ελικόπτερο ανεφοδιαζόταν με νερό απο την περιοχή του Καράβολα
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας τόνισε ότι η κινητοποίηση ήταν μεγάλη, άμεση με θετικά αποτελέσματα, ενώ υπογράμμισε πως ήταν εντυπωσιακό το ενδιαφέρον από όλη την Ελλάδα. "Δεχθήκαμε τηλεφωνήματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Παιδείας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έγινε μια φανταστική δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Για αυτό κι όλοι οι φοιτητές και οι 69 είναι σώοι.", ανέφερε ο ίδιος ενώ τόνισε πως δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός.Αύριο Δευτέρα, αναμένεται να φτάσει στο Ηράκλειο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για να βρεθεί στον χώρο, να λάβει πλήρη γνώση για τις καταστροφές και να προεδρεύσει σε σύσκεψη με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, τον Περιφερειάρχη, αυτοδιοικητικούς φορείς και τους εμπλεκόμενους με την Πολιτική Προστασία και το Πανεπιστήμιο για την επόμενη της φωτιάς και καταστροφής, ημέρα.
Να σημειωθεί ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή με πυροσβέστες να ελέγχουν όλους τους χώρους δεδομένου όπως ανέφεραν τόσο ο πρύτανης Αχιλλέας Ζώρας αλλά και οι Ευριπίδης Κουκιαδάκης μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, «ο χώρος του Πανεπιστημίου πολλές φορές χρησιμοποιείται και από άτομα άστεγα. Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για θύμα, αλλά έχουμε την υποχρέωση να ελέγξουμε όλους τους χώρους ώστε να είμαστε πλήρως ασφαλείς ότι όλα πήγαν καλά, χωρίς ούτε έναν τραυματισμό ή κάποιο θύμα».ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Οι παλιοί νερόμυλοι στην περιοχή Λιναρές του χωριού Μυρσίνη
Ο Σάντολος του κοπελιού
Ο μεσημεριανός καλοκαιρινός ύπνος
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Ο ιερός ναός του Αγίου Πνεύματος στο εγκαταλελημένο χωριό Αξέντι
Οι τοίχοι έχουν την δική τους ιστορία

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ