Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018

«Γιορτή της Μουσταλευριάς» το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στους Αθανάτους

 «Γιορτή της Μουσταλευριάς», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 στις 6.00΄μ.μ. στους Αθανάτους, από τον πολιτιστικό σύλλογος Αθανάτων με την συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και την σύμπραξη του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου.   Στόχος της εκδήλωσης, σύμφωνα με τον οργανωτή «να ανασύρουμε και να επεξεργαστούμε μνήμες και εμπειρίες των μεγαλύτερων, να δημιουργήσουμε μνήμες στους μικρότερους, να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου και την πολιτιστική κληρονομιά».

Στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου θα εκτίθενται προϊόντα που παράγονται από το σταφύλι.  Με ελεύθερη είσοδο, από τις 6.00΄ ώς τις 7.00΄μ.μ. οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν την παρασκευή μουσταλευριάς από μέλη του ΠΣ Αθανάτων και «κιοφτεριών» από μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου.
Στις 7.00΄μ.μ. θα γίνουν δύο  ομιλίες, η πρώτη για την «χρυσή εποχή» της σουλτανίνας (1945-1965) από τον υποψήφιο διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Σπύρο Δημανόπουλο, η δεύτερη για τα προβλήματα της αμπελουργίας μετά το 1985 και τις προοπτικές που διανοίγονται από γεωπόνο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηρακλείου.
Στις 8.00΄μ.μ. ο Χρήστος Ζηδιανάκης θα τραγουδήσει τραγούδια και μαντινάδες που σχετίζονται με το αμπέλι, ενώ η Ομάδα Χορού των Αθανάτων θα παρουσιάσει παραδοσιακούς κρητικούς χορούς.
Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μεγάλο κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του «μαέστρου»-λυράρη Βαγγέλη Αλεξάκη.
 «Γιορτή της Μουσταλευριάς» το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στους Αθανάτους
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Η ''Πασιφάη'' το ''παλιότερο'' κρητικό μαγαζί στην Αθήνα.
Αμπάς: Ο καταρράκτης της νότιας Κρήτης με ύψος 145 μέτρων προκαλεί δέος
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Τα Χεντέκια το σημερινό στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ