Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018

«Γιορτή της Μουσταλευριάς» σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στους Αθανάτους

 «Γιορτή της Μουσταλευριάς», θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 στις 6.00΄μ.μ. στους Αθανάτους, από τον πολιτιστικό σύλλογος Αθανάτων με την συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και την σύμπραξη του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου.   Στόχος της εκδήλωσης, σύμφωνα με τον οργανωτή «να ανασύρουμε και να επεξεργαστούμε μνήμες και εμπειρίες των μεγαλύτερων, να δημιουργήσουμε μνήμες στους μικρότερους, να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου και την πολιτιστική κληρονομιά».

Στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου θα εκτίθενται προϊόντα που παράγονται από το σταφύλι.  Με ελεύθερη είσοδο, από τις 6.00΄ ώς τις 7.00΄μ.μ. οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν την παρασκευή μουσταλευριάς από μέλη του ΠΣ Αθανάτων και «κιοφτεριών» από μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου.
Στις 7.00΄μ.μ. θα γίνουν δύο  ομιλίες, η πρώτη για την «χρυσή εποχή» της σουλτανίνας (1945-1965) από τον υποψήφιο διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Σπύρο Δημανόπουλο, η δεύτερη για τα προβλήματα της αμπελουργίας μετά το 1985 και τις προοπτικές που διανοίγονται από γεωπόνο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηρακλείου.
Στις 8.00΄μ.μ. ο Χρήστος Ζηδιανάκης θα τραγουδήσει τραγούδια και μαντινάδες που σχετίζονται με το αμπέλι, ενώ η Ομάδα Χορού των Αθανάτων θα παρουσιάσει παραδοσιακούς κρητικούς χορούς.
Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μεγάλο κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του «μαέστρου»-λυράρη Βαγγέλη Αλεξάκη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Οι παλιοί νερόμυλοι στην περιοχή Λιναρές του χωριού Μυρσίνη
Ο Σάντολος του κοπελιού
Ο μεσημεριανός καλοκαιρινός ύπνος
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Ο ιερός ναός του Αγίου Πνεύματος στο εγκαταλελημένο χωριό Αξέντι
Οι τοίχοι έχουν την δική τους ιστορία

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ