Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ξυλογλυπτικής στο Δήμο Χερσονήσου

Στον ιστορικό λόφο του Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη του Δήμου Χερσονήσου παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου η τελετή λήξης του «1ου Πανελλήνιου Συμποσίου Ξυλογλυπτικής» που διοργανώθηκε από το Δήμο Χερσονήσου και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Χερσονήσου σε συνεργασία με την Ενορία Ταξιαρχών Ανωπόλεως και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανώπολης.


Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Μαστοράκης: «ένας νέος θεσμός εδραιώνεται στο Δήμο Χερσονήσου που σκοπό έχει να αναδείξει την ιστορική́ τέχνη της ξυλογλυπτικής, αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στη διάδοση και διατήρησή της. Ευχαριστούμε θερμά τους καλλιτέχνες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους και χάρισαν στον τόπο μας έργα υψηλής τεχνικής και αισθητικής αξίας.»Το συντονισμό της τελετής λήξης και παράδοσης των ξυλόγλυπτων ανέλαβε η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Χερσονήσου, Δέσποινα Πλευράκη, η οποία δήλωσε: «αριστοτέχνες ξυλογλύπτες από όλη την Ελλάδα σε ένα συναπάντημα τέχνης και δημιουργίας άφησαν ζωντανό το αποτύπωμα της κουλτούρας τους και την τεχνοτροπία της τέχνης τους, ως πολιτιστική κληρονομιά στον τόπο, τους ευχαριστούμε από καρδιάς».


Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης οι κκ. Γιώργος Πιτσούλης, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και ο εφημέριος της Ενορίας Ανωπόλεως π. Νικήτας Πασσάς. Μάλιστα ο κ. Πιτσούλης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη διοργάνωση και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι ίσως το πρώτο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στο οποίο δε συμμετείχε η Περιφέρεια, ενώ δεσμεύτηκε ότι στο εξαιρετικό αυτό θεσμό στο εξής θα συνδράμει ενεργά η Περιφέρεια Κρήτης.
Στη συνέχεια, οι καλλιτέχνες ξυλογλύπτες μίλησαν για τη συμμετοχή τους στο Συμπόσιο και ξενάγησαν τους επισκέπτες στην έκθεση των δημιουργημάτων τους. Ακολούθησε η απονομή στους καλλιτέχνες ατομικών διπλωμάτων τιμής
και αναμνηστικών δώρων από το Δήμο Χερσονήσου, καθώς και βεβαιώσεων συμμετοχής στο Συμπόσιο από την Οργανωτική Επιτροπή.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανώπολης δώρισε στους καλλιτέχνες, με ατομική αφιέρωση, το βιβλίο «Η Ανώπολη και η περιοχή της». Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τους μαθητές του «Λυκείου Ελληνίδων» - παράρτημα Κοκκίνη Χάνι και απόλαυσαν τοπικά εδέσματα με παραδοσιακή ρακή που πρόσφερε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανώπολης.Στο 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ξυλογλυπτικής συμμετείχαν οι:

Γιώργος Αθανασάκης – Xανιά
Μανώλης Πετράκης – Χανιά
Χρήστος Ρέντας – Λαμία
Ευάγγελος Μίχος – Θεσσαλονίκη
Κων/νος Παναγιώτου - Λάρισα
Αργύρης Μπατσέλας- Καστοριά
Νίκος Μάνεσης- Λασίθι
Μαρίνος Μακράκης- Ηράκλειο
Αντώνης Καφούσης – ΜάλιαΕπίσης, το Συμπόσιο τίμησαν με την παρουσία τους οι καλλιτέχνες:

Κωνσταντίνος Βενέρης – Ανώπολη
Γεωργία Mάρκου - Αθήνα
Γιώργος Ψαραδέλης- Χανιά
Γιώργος Κουτάντος- Αξός Μυλοποτάμου
Δαμιανός Βασιλάκης - Μάλια
Χαράλαμπος Μανδαλενάκης – Γωνιές
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019
Ο Σύλλογος Ανασεμιά ετοιμάζεται για το Φεστιβάλ «Ερωτόκριτος-Αναγέννηση
Φεστιβάλ τεχνών 2019 του δήμου Φαιστού απο 19 έως 30 Αυγούστου
Πολιτιστικό φεστιβάλ «Ταλλαία» του Δήμου Μυλοποτάμου
ΚΥΡΒΕΙΑ 2019 στο Δήμο Ιεράπετρας
“Πέτρας Πολιτισμός” του Δήμου Ανωγείων για το καλοκαίρι του 2019!
Οι εκδηλώσεις του Δήμου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2019»
Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία - Τραγουδιστές απ' όλη την Ελλάδα
"Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί" - Το πλήρες πρόγραμμα
«Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Χανιά 2019»

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ