Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018

Δείτε πως ντυνόταν οι Ηρακλειώτες απο το 1930 έως το 1980


Κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητες της, σε αρκετούς τομείς, τα ήθη και έθιμα  της, την γεωγραφική ομορφία της, την κουλτούρα της, τον ιδιοματισμό  της γλώσσας της και φυσικά τον τρόπο του ντυσίματος των κατοίκων της.
Μιλώντας για την φορεσιά των κατοίκων του Ηράκλειου και ευρήτερα της Κρήτης, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η βράκα και το σαρίκι. 


Πως όμως ντυνόνταν οι Κρητικοί  και  πιο συγκεκριμένα οι Ηρακλειώτες απο τα μέσα του αιώνα και μετά θα αναφερθούμε παρακάτω.Η μόδα άλλαξε οι επιρροές του δυτικού κόσμου, εκμοντέρνισαν την κουλτούρα του Ηρακλειώτη ακόμα και στο ντύσιμο του, το μεταγενέστερο  απο  την  βράκα,  μαύρο  πουκάμισο  και στενό, τύπου στρατιωτικό  παντελόνι  ζωσμένο  μέσα  σε  στιβάνια,  πήρε την θέση του υφασμάτινου παντελονιού, του πουκαμίσου. Τα στιβάνια,  έδωσαν  την θέση  τους απο δεκαετία σε δεκαετία στα σκαρπίνια,  το  σαρίκι  παρέμεινε  μόνο  στους  γέροντες  κάποιων  χωριών δίνοντας και αυτό την θέση του στο καπέλο των δεκαετιών του 1930 και μετά.Το πουκαμίσο για κάποιο διάστημα ήταν  κουμπομένο  έως  και  τον  λαιμό,  οι  ζακέτες στα γεροντάκια των χωριών ήταν χαρακτηριστικές στις εξόδους τους στα καφενεία, Τα σακάκια με την πολύχρωμη κοντή γραβάτα κρυμμένη μέσα απο το  κλασσικό  γιλέκο,  και βέβαια  το πουλόβερ με το πουκάμισο φορεμένο απο μέσα.
Ενώ για τις γυναίκες η παραδοσιακή φορεσιά  με  την πάροδο  των χρόνων έγινε για κατοί


Στο Ηράκλειο  του  χθές  το ντύσιμο  άλλαζε σε  άνδρες και γυ

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχάσουμε τους αυστηρούς κανόνες ευπρέπειας που είχαν τεθεί για την ενδυμασία των παιδίών στα σχολεία με την παραδοσιακή ποδιά, κάτι που σήμερα ανήκει στο παρελθόν, αναρωτούμενοι ακόμα αν ο σημερινός τρόπος ντυσίματος στα σχολεία είναι καλύτερος.


ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΠΟΔΙΕΣ
ΝΤΥΣΙΜΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1960

Με την έκρηξη του Α. Παγκοσμίου πολέμου το 1914 τα ρούχα είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν πιο απλά ειδικά αυτά που απευθυνόταν στο γυναικείο φύλο, μιας και η γυναίκα αναγκάστηκε να εργαστεί και εκτός του σπιτιού.
Η μόδα με την έναρξη του Β. Παγκοσμίου πολέμου θα περάσει σε δεύτερη μοίρα για να επανέλθει στο προσκήνιο μετά το 1945 όπου μέχρι το 1960 εναλλασόνται διάφορες γεωμετρικές γραμμές στο γυναικείο ένδυμα όπως διαφορετικό μήκος φούστας, ενώ το παντελόνι έχει καθιερωθεί πλέον στο γυναικείο ντύσιμο.
ΝΤΥΣΙΜΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1970

Για την δεκαετία του 1970 δεν έγινε τίποτε άλλο παρά η εφαρμογή των πειραμάτων της δεκαετίας του 1960. Στις 2 επόμενες δεκαετίες του 1980 - 90 ο καταναλωτής προστάζει τους σχεδιαστές για το ότι θέλει και χρειάζεται. Διάφορες τάσεις, άπειροι χρωματικοί σχεδιασμοί, πολύμορφα σχέδια, χαρακτηρίζουν αυτή την εποχη.

ΝΤΥΣΙΜΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1980


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ . ΦΩΤ ΑΡΧΕΙΟ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Apollonia Farm με 14 βραβεία - World Travel Market London 2018 - Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο τουρισμός ............. ............. .............
ΠΡΟΣΩΠΑ Ο Αλέξανδρος Λύρα ξεσηκώνει TSUNAMI- Ο καλλιτέχνης Γιάννης Χαρούλης - Άγιε Μηνά μπεγιροκαβαλάρη ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Επίσκεψη στο χωριό Ζήρος ............. Αφιέρωμα στο χωριό Άγιος Θωμάς ............. Το Καβούσι του δήμου Ιεράπετρας ............. Αρχάνες και η γύρω περιοχή της .............