Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018

Ταξίδι στην ιστορία μέσα από την ιδιωτική συλλογή Τριπαλιτάκη στον Γαλατά

Στα μονοπάτια της ιστορίας, καλύπτοντας μια μεγάλη περίοδο από το 1669 μέχρι και το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου το 1945, μας «ταξιδεύει» η ιδιωτική συλλογή του Στέλιου Τριπαλιτάκη που βρίσκεται στο χωριό Γαλατάς των Χανίων. Εκεί που κατά την περίοδο της γερμανικής εισβολής στην Κρήτη κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, διεξήχθησαν οι σκληρότερες μάχες της περιόδου.

Ο Στέλιος Τριπαλιτάκης «ανοίγει» στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τις πύλες του μουσείου - συλλογής που έχει δημιουργήσει και οι εικόνες της συλλογής του είναι εντυπωσιακές. Πυροβόλα, πυρομαχικά, κράνη, στολές, εξαρτύσεις, όπλα, τμήματα από Βρετανικά και Γερμανικά οχήματα, από άρματα μάχης, μοτοσικλέτες, κομμάτια από αεροσκάφη συνθέτουν την εικόνα της ιστορίας, μαζί με εκατοντάδες φωτογραφίες και έγγραφα, τα περισσότερα από την περίοδο της Μάχης της Κρήτης, αλλά ακόμα και από τον Μακεδονικό Αγώνα όπου οι Κρητικοί είχαν δώσει ηχηρό «παρών».
Κάθε γωνιά αυτής της συλλογής είναι πράγματι ξεχωριστή, είναι μάθημα ιστορίας, με την προσπάθεια του 36 χρόνου σήμερα Στέλιου να ξεκινά όταν ήταν μόλις 16 ετών.
«Ήταν μια δύσκολη και συνεχής προσπάθεια. Πολλά από τα εκθέματα τα βρήκα μόνος, άλλα χρειάστηκε να τα αγοράσω υπάρχουν και κάποια δώρα φίλων μου», εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Περισσότερα από 40.000 αντικείμενα υπάρχουν στην συλλογή. Όπως μας λέει ο ίδιος «το πιο σπάνιο είναι το σκέλος προσγείωσης βρετανικού μαχητικού «Μπρούστερ Μπάφαλο», ενώ στη συλλογή υπάρχουν και τμήματα από 18 διαφορετικά Γερμανικά ανεμοπλάνα.
Η συλλογή συμπληρώνεται και από 500 γνήσιες αδημοσίευτες φωτογραφίες από την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα μέχρι και τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
«Έχω γυρίσει κάθε γωνιά, κυρίως στα Χανιά. Στο Μάλεμε, στο Γαλατά, τα Σφακιά, το Ακρωτήρι, έχοντας εντοπίσει πολλά από τα κομμάτια της συλλογής μου» μας λέει. Μάλιστα πολύ πρόσφατα ο ίδιος εντόπισε πάνω στη νησίδα Θεοδωρού, στον κόλπο των Χανίων, τα απομεινάρια ενός πολεμικού αεροπλάνου και τμήματα από τη στολή και τον εξοπλισμό ενός Γερμανού στρατιωτικού.
Το επόμενο βήμα του συλλέκτη είναι να βρει ένα μεγαλύτερο και καταλληλότερο χώρο για τα εκθέματα του.
«Εδώ που βρίσκομαι έρχονται πολλοί, κυρίως ξένοι, που μαθαίνουν για τη συλλογή μου. Την επόμενη χρονιά πιστεύω ότι όλα αυτά θα βρίσκονται σε ένα νέο χώρο. Όλα τα έχω ταξινομήσει και τα έχω κατατάξει. Κάθε κομμάτι, έχει και κάτι να μας πει».
Το 2015 ο Στέλιος Τριπαλιτάκης εξέδωσε ένα φωτογραφικά άλμπουμ που περιέχει αδημοσίευτες φωτογραφίες από την περίοδο της Γερμανικής κατοχής.
Τώρα, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ετοιμάζει ένα ακόμα με φωτογραφίες και την ιστορία από 55 Βρετανικά και Γερμανικά αεροσκάφη.
Ο 36χρόνος συλλέκτης έχει σπουδάσει τεχνολογία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν ασκεί ωστόσο αυτό το επάγγελμα. Ασχολείται με την γεωργία και την κτηνοτροφία ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες εργάζεται και σε εταιρεία φύλαξης και ασφάλειας σε ξενοδοχειακές μονάδες. Η μεγάλη του αγάπη ωστόσο, το μεράκι του, είναι να συγκεντρώνει συνεχώς κομμάτια από την ιστορία. Και όπως αποδεικνύει και η συλλογή του, το κάνει πολύ καλά...
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019
Ο Σύλλογος Ανασεμιά ετοιμάζεται για το Φεστιβάλ «Ερωτόκριτος-Αναγέννηση
Φεστιβάλ τεχνών 2019 του δήμου Φαιστού απο 19 έως 30 Αυγούστου
Πολιτιστικό φεστιβάλ «Ταλλαία» του Δήμου Μυλοποτάμου
ΚΥΡΒΕΙΑ 2019 στο Δήμο Ιεράπετρας
“Πέτρας Πολιτισμός” του Δήμου Ανωγείων για το καλοκαίρι του 2019!
Γιώργος Σεφέρης, «Ζήτημα φωτός» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις – Καλοκαίρι 2019 Δήμου Πλατανιά
Οι εκδηλώσεις του Δήμου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2019»
Πολιτιστικές εκδηλώσεις ΚΟΝΔΥΛΑΚΕΙΑ 2019
Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία - Τραγουδιστές απ' όλη την Ελλάδα
"Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί" - Το πλήρες πρόγραμμα
«Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Χανιά 2019»

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ