Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018

Αρχές και πλήθος κοσμου στα Ανωγεια στα αποκαλυπτήρια της προτομής του οπλαρχηγού Εμμανουηλ Ξυλουρη “Τζιτζη”


Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Οπλαρχηγού των Κρητικών Επαναστάσεων επί Τουρκοκρατίας στην Κρήτη Εμμανουηλ Ξυλουρη “Τζιτζη”έγιναν  στα Ανωγεια παρουσια Αρχων και πληθους κοσμου απο τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτακη και τον Δτη του Ναυστάθμου Κρήτης Γιώργο Αγραφιωτη ως εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολακη.


Στον διαμορφωμένο χώρο οπου τοποθετήθηκε η προτομή τελεςτηκε επιμνημοσυνης δεησης,ακολουθησε κατάθεση στεφάνων απο τον Περιφερειάρχη,Βουλευτές,Εκπροσωπους Στρατού,Αυτοδιοιηκησης, Αντιστασιακών οργανώσεων,τοπικούς φορεις, εκπροσωπους της οικογένειας Ξυλουρη,ενω για την σημαντικότητα της δράσης και της προσφοράς του Οπλαρχηγου μιλησαν ο Ιστορικός Γιωργος Καλογερακης,ο Δημαρχος Ανωγειων Μανολης Καλλεργης,ο π.Δημαρχος Ανωγειων Νικος Ξυλουρης και διαβάστηκε χαιρετισμός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Με σεβασμό αποτίουμε φόρο τιμής στον Εμμανουηλ Ξυλουρη,τον γενναίο Κρητικό Οπλαρχηγό απο τα Ανωγεια για την πολυσήμαντη δράση και προσφορα του στις Κρητικές Επαναστάσεις επί Τουρκοκρατίας,τονισαν παριστάμενοι εκπροσωποι των Αρχων,προσθετοντας παράλληλα,οτι,με την δράση του και τον αγώνα του άφησε πολύτιμες παρακαταθήκες στις νεότερες γενιές με διαχρονικά τα μηνύματα ,της Ενότητας,της Αλληλεγγύης,της Ελευθερίας για προοδο στον τόπο μας.Η προτομή,οπως ειπε χαρακτηριστικα ο π.Δημαρχος Ν.Ξυλουρης, ειναι παράλληλα το σύμβολο του χρέους για αξίες και ιδανικά και οτι,ο Οπλαρχηγός,πρόγονος της οικογένειας εχει ανεβάσει πολυ υψηλά τον πήχη, ενω οι αγώνες και τα διδάγματα του αποτελούν φωτεινό φάρο για ολους.Με μαντινάδα αναφερθηκε στην τελετη ο γνωστός Ανωγειανος μαντινάδολογος Αριστειδης Χαιρετης,λεγοντας:

“Τζιτζη ο χρόνος δεν μπορεί την δόξα να σου πάρει
χαλάλι σου ειναι η τιμη γιατι ήσουν παληκαρι.


Η εκδηλωση των αποκαλυπτηρίων οργανώθηκε με επιτυχια απο την οικογενεια των Ξυλουρηδων και τον Δήμο Ανωγειων.
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Λιάνα Σταρίδα: «Η θέση του δημάρχου δεν είναι στην Λότζια, αλλά στις γειτονιές»
Σωκράτης Κεφαλογιάννης: “Να φτιάξουμε τ’ Ανώγεια του μέλλοντος για μας και τα παιδιά μας”
Ο Γιώργος Τσαγκαράκης υποψήφιος σύμβουλος με τον Κώστα Μαμουλάκη
Η Ευαγγελία Φασουλάκη με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου
Την υποψηφιότητα του για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας κατέθεσε ο Γιώργος Ε. Κασσάκης
Η Λεμονιά Σφακιανάκη υποψήφια δημοτ.σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Τα ιστορικά Ανώγεια ............. Επίσκεψη στο όμορφο χωριό Βρύσες ............. Το χωριό Ο Μέρωνας Αμαρίου ............. Επίσκεψη στο χωριό Κρουσώνας .............