Κυριακή, 5 Αυγούστου 2018

Οι απόδημοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί διπλωμάτες "πρεσβευτές" της Κρήτης στο εξωτερικό

Ενωμένες τις δυνάμεις τους έχουν η Περιφέρεια Κρήτης, φορείς του νησιού με τους απόδημους Κρήτες όπου γης, ενισχύοντας τις δράσεις στον κοινό αγώνα για αξίες, ιδανικά, πρόοδο, στη διατήρηση και ανάδειξη του πολιτισμού του νησιού, της ιστορίας, της τοπικής παράδοσης - ήθη και έθιμα και τη μεταλαμπάδευση τους στις νεότερες γενιές.
Αυτό επισημάνθηκε από τον Σταύρο Αρναουτάκη περιφερειάρχη Κρήτης, αλλά και τους εκπρόσωπους της Εκκλησίας, της Τοπικής Ένωσης Δήμων του νησιού της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, βουλευτών, στη γενική συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο «σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο.

«Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία, τη στήριξη. Την έχουμε ανάγκη καθώς ο στόχος είναι η αέναη σύνδεση μας με την Κρήτη, το νησί μας, με όλους εμάς τους Κρητικούς όπου γης» είπε καλωσορίζοντας Αρχές, φορείς, και πολίτες ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών Μανόλης Κουγιουμτζής.
Ο κ. Κουγιουμτζής συνεχάρη ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την έμπρακτη όπως τόνισε, στήριξη του σε δράσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών αλλά και τη λειτουργία γραφείου του παγκόσμιου συμβουλίου στην Περιφέρεια με την εκπρόσωπο Μαρία Χναράκη όπως και για την απόφασή του για τη θεσμοθέτηση Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού και Απόδημων Κρητικών την οποία ανέθεσε στον Κώστα Φασουλάκη.
Οι Κρήτες της διασποράς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού που εκτείνεται και στις πέντε ηπείρους, είπε ο κ. Αρναουτάκης επισημαίνοντας πως: « Όλοι εσείς ένα σύνολο ανθρώπων, που με τις δράσεις τους, με την εργατικότητά τους, με τις επιτυχίες και τις διακρίσεις που πετυχαίνουν σε όλους τους τομείς, στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, στην πολιτική, στις επιστήμες, στον αθλητισμό, μας κάνουν όλους περήφανους... Μας κάνετε υπερήφανους για το γεγονός ότι διατηρείτε άρρηκτους τους δεσμούς με τη γενέτειρά μας, γιατί συνεχίζετε να στηρίζετε την παράδοση και τη γλώσσα μας, κάποιες φορές με περισσότερο ζήλο και από εμάς, αποτελώντας έτσι τους πιο αποτελεσματικούς διπλωμάτες "πρεσβευτές" και εκπροσώπους του νησιού μας στο εξωτερικό». Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, είναι ισχυρή η επίδραση των αποδήμων Κρητικών στους παράγοντες που συνθέτουν την πρόοδο, την ανάπτυξη και τη συνολική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας. «Οι συμπατριώτες επιχειρηματίες μπορούν να αποτελέσουν υποψήφιους επενδυτές στην Κρήτη και αγοραστές ελληνικών προϊόντων, καθώς και αποτελεσματικούς "πρέσβεις" της τοπικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται να ενισχύσει και τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τους απόδημους Κρητικούς, γεγονός που θα έχει πολλαπλάσια οφέλη για την ανάπτυξη, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και κατ' επέκταση, για την οικονομία του τόπου μας» είπε.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Οι παλιοί νερόμυλοι στην περιοχή Λιναρές του χωριού Μυρσίνη
Ο Σάντολος του κοπελιού
Ο μεσημεριανός καλοκαιρινός ύπνος
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Ο ιερός ναός του Αγίου Πνεύματος στο εγκαταλελημένο χωριό Αξέντι
Οι τοίχοι έχουν την δική τους ιστορία

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ