Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018

Οδοιπορικό στην ιερά Μονή Κουδουμά


Ο Κουδουμάς, ή πιο σωστά η Μονή Κουδουμά, βρίσκεται στη νότια Κρήτη, στα νότια παράλια του Νομού Ηρακλείου. Από το Ηράκλειο απέχει 2-2,5 ώρες, μια διαδρομή 80 περίπου χιλιομέτρων, όπου τα τελευταία 24 χιλιόμετρα είναι βατός χωματόδρομος που ξεκινά από το χωριό Στέρνες, ανηφορίζει στο Ορος Κόφινας και στη συνέχεια κατηφορίζει στη Μονή Κουδουμά, από τα 800 – 900 μέτρα στο επίπεδο της θάλασσας.

΄
Η Μονή Κουδουμά είναι αφιερωμένη στην Παναγία και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, οπότε πλήθος κόσμου κατεβαίνει στο μοναστήρι από την προηγούμενη μέρα και διανυκτερεύει στους ξενώνες και στην παραλία.
Μια άλλη μεγάλη γιορτή στην Μονή Κουδουμά είναι στις 10 Ιουλίου οπότε τιμούνται οι Αγιοι Ευμένιος και Παρθένιος, οι μοναχοί που έκτισαν το μοναστήρι το 19ο αιώνα.
Από το Χάρακα θα συνεχίσετε προς Στέρνες, όπου θα φτάσετε σε μια ώρα περίπου από το Ηράκλειο. Δεν υπάρχει πινακίδα προς Στέρνες, αλλά να θυμάστε ότι πρέπει να στρίψετε δεξιά από το Ηρώο που θα συναντήσετε μέσα στο ΧάρακαΑπό τις Στέρνες ξεκινά ο χωματόδρομος προς τη Μονή Κουδουμά. Στην αρχή ανηφορίζει στην πλαγιά του βουνού Κόφινα μέσα από ένα τραχύ τοπίο με βράχια και σκόνη, χαρακτηριστική εικόνα της ερημοποίησης που απειλεί την Κρήτη ολοένα και περισσότερο.
Υπάρχουν πινακίδες που θα σας καθοδηγήσουν και δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσετε το δρόμο. Η διαδρομή δεν είναι δύσκολη, αλλά οι συνεχείς στροφές την κάνουν κουραστική.
Όταν φτάσετε στο ψηλότερο σημείο του δρόμου, θα έχετε την κορυφή του Κόφινα στα δεξιά σας. Μόλις διασχίσετε το διάσελο θα αντικρύσετε την απεραντοσύνη του Λιβυκού Πέλαγους, της νότιας θάλασσας της Κρήτης, που στην άλλη άκρη της βρίσκεται η Αφρική. Αν αμφιβάλλετε, ανοίξτε το ραδιόφωνο και ψάξτε για σταθμούς. Τα αραβικά τραγούδια που θα ακούσετε είναι η καλύτερη απόδειξη ότι βρίσκεστε στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης.Από δω και πέρα ο δρόμος κατηφορίζει με συνεχείς κλειστές στροφές μέσα στο όμορφο πευκοδάσος που καλύπτει ολόκληρη τη νότια πλαγιά του Κόφινα. Ο χωματόδρομος είναι σε καλή κατάσταση και οποιοδήποτε αυτοκίνητο μπορεί να τον περάσει χωρίς πρόβλημα, αλλά σε κάποια σημεία του στενεύει λόγω κατολισθήσεων, οπότε οδηγείστε αργά και με προσοχή.
Σε 1,5 ώρα περίπου μετά τις Στέρνες θα φτάσετε στο φαράγγι «Καταρράκτης» και στη Μονή Κουδουμά. Αφήστε το αυτοκίνητο σας στο άνετο παρκινγκ έξω από το μοναστήρι, περάστε την πύλη και προχωρήστε κατευθείαν για μια βουτιά στην παραλία.
Η Μονή Κουδουμά είναι το μοναδικό μοναστήρι στην Κρήτη που είναι χτισμένο στον αφρό της θάλασσας, και η παραλία με τα ψιλά βότσαλα είναι ότι πρέπει για να ξεπλύνετε την σκόνη από τον χωματόδρομο και την κούραση από την μεγάλη διαδρομή.


Ο Κουδουμάς είναι ένας γλυκός τόπος όταν ο καιρός είναι καλός, αλλά μπορεί να γίνει άγριος και αφιλόξενος όταν λυσσομανά ο βοριάς που παίρνει δύναμη κατεβαίνοντας από τους γκρεμούς του Κόφινα και κάνει τη θάλασσα να γεμίζει λευκά «προβατάκια», όπως λέμε στην Κρήτη.
Ευτυχώς ο τοίχος του μοναστηριού λειτουργεί σαν ανεμοθραύστης και στην παραλία μπορείτε να συνεχίσετε αμέριμνοι τις βουτιές, ακόμα και αν μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα ο άνεμος κάνει το νερό να υψώνεται σε μικρούς ανεμοστρόβιλους.
Τα Σαββατοκύριακα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πολύς κόσμος κατεβαίνει από τα γύρω χωριά, αλλά η παραλία έχει χώρο για όλους.
Εκτός όμως από τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου, υπάρχουν κι αυτοί που περνούν ολόκληρες τις καλοκαιρινές διακοπές του εδώ, καθώς το μοναστήρι του Κουδουμά είναι το πιο φιλόξενο μοναστήρι στην Κρήτη.
Είναι ασυνήθιστο, αλλά η Μονή Κουδουμά προσφέρει φιλοξενία σε όποιον τη ζητήσει στα πολλά κελιά – δωματιάκια μέσα στον χώρο της. Υπάρχει ακόμα και χώρος όπου μπορείτε να μαγειρέψετε το φαγητό σας, αρκεί βέβαια να έχετε φέρει τα τρόφιμα μαζί σας. Νερό πόσιμο υπάρχει άφθονο, αλλά τρόφιμα δεν θα βρείτε πουθενά εκτός αν ανεβείτε το δρόμο μέχρι το Χάρακα, δηλαδή 30 χιλιόμετρα να πάτε κι άλλα τόσα να γυρίσετε


΄ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Λιάνα Σταρίδα: «Η θέση του δημάρχου δεν είναι στην Λότζια, αλλά στις γειτονιές»
Σωκράτης Κεφαλογιάννης: “Να φτιάξουμε τ’ Ανώγεια του μέλλοντος για μας και τα παιδιά μας”
Ο Γιώργος Τσαγκαράκης υποψήφιος σύμβουλος με τον Κώστα Μαμουλάκη
Η Ευαγγελία Φασουλάκη με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου
Την υποψηφιότητα του για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας κατέθεσε ο Γιώργος Ε. Κασσάκης
Η Λεμονιά Σφακιανάκη υποψήφια δημοτ.σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ