Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2018

Ζωντανεύουν οι ανεμόμυλοι του Οροπεδίου Λασιθίου -Τριήμερο φεστιβάλ «Το Λασίθι Ανοίγει Πανιά»

Το Λασίθι άνοιξε πανιά σε παραδοσιακούς πέτρινους ανεμόμυλους στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου, στη θέση Σελί Αμπέλου, εντυπωσιάζοντας με την απλότητα και την αρχιτεκτονική ομορφιά τους ντόπιους, Έλληνες και ξένους επισκέπτες του.
Με απόφαση του δήμου ολοκληρώθηκε η αναστήλωση και απλώθηκαν πανιά σε δύο πέτρινους μύλους του Οροπεδίου Λασιθίου - και από αύριο ο δήμος στην είσοδό του, θα φέρει πλέον το χαρακτηριστικό έμβλημα του που θα είναι το σχήμα από  τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους.

Την Παρασκευή 3 Αυγούστου ξεκινάει το φεστιβάλ με τίτλο «Το Λασίθι Ανοίγει Πανιά», και με απόφαση του δημοτικού Συμβούλιου Οροπεδίου θα ανακοινωθεί η αγορά ενός ακόμα ανεμόμυλου για την είσοδο του Οροπεδίου, που αναμένεται σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, να εντυπωσιάσει όπως και οι υπόλοιποι.
Όπως τονίζει ο κ. Στεφανάκης, οι δύο ανεμόμυλοι, παραδοσιακά εδώ και αιώνες, μαζί με τους χιλιάδες ανεμόμυλους του κάμπου, αποτελούν το «σήμα κατατεθέν» του δήμου. Καλεί μάλιστα τους Κρητικούς αλλά και τους επισκέπτες, να επισκεφθούν το Οροπέδιο και να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ, απολαμβάνοντας το μοναδικό τοπίο και φύση της περιοχής, την φιλοξενία των κατοίκων, αλλά και τα παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα που παράγει ο τόπος. 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Το Λασίθι ανοίγει πανιά», θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και προβολή ντοκυμαντέρ για τους ανεμόμυλους του Οροπεδίου, την πολιτισμική ταυτότητά τους και νέες προσεγγίσεις. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα για περιήγηση στο Επισκέψιμο Εργαστήριο Κατασκευής Ανεμόμυλων - 'Αγιος Γεώργιος Λασιθίου με παράλληλες εκδηλώσεις για μικρά παιδιά όλων των ηλικιών, οι οποίες αποτυπώνονται και στους τίτλους τους όπως "χρωμανεμίζω", "χέρια παιδικά ζωγραφίζουν τα πανιά", "ανεμοκοντυλιά", "η φαντασία και η πένα μου συνεχίζουν την ιστορία του κάμπου".
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 5 Αυγούστου, θα παρουσιαστεί και το ντοκιμαντέρ Ελαίας Δρόμοι που καταγράφει τον διαχρονικό πολιτισμό της ελιάς από τη Μινωική Εποχή ίσα με σήμερα, σε σκηνοθεσία Ελένης Βλάσση καθώς και το ντοκιμαντέρ της κας Βλάσση,  "Γήινος 'Ανεμος" το οποίο παρουσιάζει την τεχνογνωσία των ανεμόμυλων στο Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης και το πώς αυτοί εμφανίστηκαν, μετεξελίχθηκαν και επηρέασαν την πολιτισμική ταυτότητα των Λασιθιωτών. Η γνώση παλαιών και νέων μαστόρων, μαντινάδες, καλλιτεχνική έκφραση και μνήμες του κόσμου, συνθέτουν την έννοια του ανεμόμυλου στα μάτια της τοπικής κοινωνίας.
ΠΗΓΗ - ΑΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΟΤ “GREECE 365-DAY DESTINATION - "ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη συνάντηση - Αύξηση 10,64% από τη Σκανδιναβία ............. ............. .............
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ............. ............. .........
ΠΡΟΣΩΠΑ O πλοίαρχος Νικολάος Λιοδάκης- Ιστορίες από το μέσα Λασίθι - Ο Ιγνάτιος σμίγει τον Γιώργο ............. ............. .............
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ H ιστορία του μεγάλου λογοτέχνη - Νόστιμα σουβενίρ απο την Κρήτη - Πήρα δρόμους και σοκάκια ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........

ΤΟ ΝΕΟ SITE ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

.............
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Επίσκεψη στο χωριό Ζήρος ............. Το Καρύδι του δήμου Αγίου Νικολάου ............. Το Καβούσι του δήμου Ιεράπετρας ............. Αρχάνες και η γύρω περιοχή της .............