Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018

Ο 84 ετών Δημήτρης Μουδατσάκης πέρασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αιώνιος έφηβος και σύντομα φοιτητής. Ο παππούς Δημήτρης Μουδατσάκης από την Κρήτη είναι 84 ετών και κατάφερε να εκπληρώσει το όνειρο της ζωής του: να γίνει φοιτητής.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστόπτοπο «Cretalive» ο κ. Μουδατσάκης μιλάει για την επιστροφή του στα θρανία και τη σχολή που σκέφτεται να επιλέξει για τις σπουδές του.


Από το χωριό του, στο Σκοτεινό, ο παππούς Δημήτρης πήγε στο Ηράκλειο όταν ήταν 10 ετών και βγήκε στο μεροκάματο. Δίπλα στον θείο του έμαθε την τέχνη του βιβλιοδέτη, τελείωσε το Δημοτικό, πήγε φαντάρος και στη συνέχεια άνοιξε τη δική του επιχείρηση.
Στην πορεία έκανε οικογένεια και με τη σύζυγό του απέκτησαν παιδιά, αλλά και εγγόνια. Όταν πήρε σύνταξη, πήρε την απόφαση. Επέστρεψε στα θρανία, αποφασισμένος να ζήσει το όνειρό του. Πήρε τα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου, έδωσε εξετάσεις και φέτος, θα μπει στα ΑΕΙ. «Από μικρός ήθελα να σπουδάσω! Έβλεπα τα άλλα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο και ζήλευα. Ήθελα να πάω κι εγώ, αλλά δεν μπορούσα. Δεν είχα τη δυνατότητα!»,  Όλα αυτά τα χρόνια όμως, ήταν με ένα βιβλίο στο χέρι. «Διάβαζα πάντα. Κάθε Σάββατο, όταν πληρώναμε το προσωπικό, εγώ πήγαινα κι αγόραζα ένα βιβλίο, το οποίο το διάβαζα κατευθείαν!», θυμάται. Την αγάπη του για τα βιβλία «προδίδει» και η βιβλιοθήκη του, καθώς όπως λέει πλέον δεν χωράει άλλα.
«Σκέφτομαι να δηλώσω Ιστορία & Αρχαιολογία. Πιστεύω ότι θα πιάσω τη βάση. Είμαι 1.000 μονάδες πάνω από τον τελευταίο που μπήκε πέρσι. Θα πάω να γραφτώ κανονικά και θα πηγαίνω όποτε μπορώ. Είναι λίγο δύσκολο να πηγαίνω στο Ρέθυμνο. Έχω και τη σύζυγο εδώ. Πρέπει να δω και με το πρόγραμμα τι θα γίνει», λέει ο 84χρονος.
Δεν ήταν εύκολη υπόθεση να παρακολουθήσει τα σχολικά μαθήματα. «Έφευγα από εδώ στις 6 το απόγευμα. Μία ώρα μετά άρχιζε το μάθημα και γύριζα σπίτι κατά τις 11. Με τα πολλά, πήγαινε 1 η ώρα για να κοιμηθώ. Μετά σηκωνόμουν το πρωί, είχα τις δουλειές του σπιτιού. Ήταν λιγάκι δύσκολο για μένα. Δεν προλάβαινα να διαβάσω όπως θα ήθελα. Και πήγαινα με τύψεις στο σχολείο...», λέει, και εξομολογείται: «Έλεγα, αν με αφήσουν καμιά φορά μετεξεταστέο, δεν θα ξαναπάω! Αλλά εντάξει, διάβαζα κι έπαιρνα 20αρια!».
Όσο για τις επιδόσεις του στις Πανελλαδικές, λέει ότι καλύτερα τα πήγε στην έκθεση. «Πήρα 14,5. Στην Ιστορία, αν και μου αρέσει πολύ, δεν πήγα και τόσο καλά. Πήρα 10. Αλλά, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για όλους στο νυχτερινό σχολείο».
«Στην αρχή, όταν επέστρεψα στο σχολείο, η σύζυγος μου έλεγε “Μα τι πας να κάνεις;”. Και γενικά δεν το πίστευαν πως θα είχα τόση δύναμη. Και τώρα όμως είναι διστακτικοί για το πώς θα πηγαίνω στο Ρέθυμνο. Μου λένε “είναι μακριά, πώς θα πηγαίνεις εκεί πέρα”. Εγώ τους απαντώ, πώς όσο οι δυνάμεις μου το επιτρέπουν θα πηγαίνω στο Πανεπιστήμιο».
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Κώστας Μαμουλάκης μας ενώνουν πολλά έχουμε κοινό παρονομαστή την αγάπη μας για το Μαλεβίζι.
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του εκλογικού τμήματος του Νίκου Καραμανωλάκη
Με τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης συναντήθηκε η Λιάνα Σταρίδα
Ξανά στο πλευρό του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού η Μαρία Τζιράκη - Παττακού
Στη Τύλισο ο Κώστας Μαμουλάκης και τα μέλη της δημοτικής παράταξης Νέοι Δρόμοι
Ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης ανακοινώνει τα ονόματα των υποψηφίων του συνδυασμού του

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Το Μητάτο του δήμου Σητείας ............. Τα χωριό Κεράσσα ( κερνώ ) ............. Η παραθαλάσσια Σταλίδα ............. Το χωριό Sikillu η σημερινή Καλλονή .............