Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018

Συνεχίζονται και σήμερα Σάββατο οι Πολιτιστικές συναντήσεις Βραχάσι 2018

Οι «Πολιτιστικές Συναντήσεις» επιστρέφουν για τέταρτη χρονιά εφέτος στο Βραχάσι, που φορά και πάλι τα καλά του για να υποδεχτεί στις 4, 11, 18, 19 και 24 Αυγούστου κατοίκους και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής, σε μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, οι οποίες προσφέρονται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η αυλαία των εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχασίου «Ο Αναύλοχος», ανοίγει το Σάββατο 4 Αυγούστου, με τα εγκαίνια της έκθεσης μικροχαρακτικής “Ex-Libris” με την επιμέλεια του καθηγητή Χαρακτικής  της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Μ. Γιανναδάκη, και τη μουσική παράσταση «3 Χιλιετίες Ελληνική Μουσική» από το μουσικό σύνολο «Λύραυλος».


Το Σάββατο 11 Αυγούστου, όσοι βρεθούν στο Βραχάσι θα έχουν την ευκαιρία να «περιηγηθούν» στις ανασκαφές του Σισίου και του Αναυλόχου, μέσα από τον  φωτογραφικό φακό του Gavin Maguire και την ομιλία της Florence Gaignerot-Driessen, που θα παρουσιάσει τις νέες αρχαιολογικές έρευνες στον  ορεινό όγκο του Αναυλόχου.
Η επικεφαλής των εργασιών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής θα δώσει στη συνέχεια τη σκυτάλη στο «ΣΥΝΟΛΟ ΡΕΙ», που θα αναλάβει να ντύσει μ’ ένα μοναδικό ηχόχρωμα τη βραδιά, με συνεχείς εναλλασσόμενους μουσικούς συνδυασμούς με βάση τα έγχορδα.
Επόμενη Πολιτιστική Συνάντηση,  το απόγευμα του Σαββάτου 18 Αυγούστου, για ένα «Ιστορικό Περπάτημα» στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Βραχασώτη, με «οδηγό» τον Πρωτοπρεσβύτερο Ευάγγελο Παχυγιαννάκη.
Το ίδιο βράδυ, στο προαύλιο του Aη Γιώργη του Βραχασώτη, θα ζωντανέψει η μoυσική παράσταση «Καπετάν Μιχάλης και άλλες ιστορίες του Μάνου», που παρουσιάστηκε τον χειμώνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.  Αφήγηση και τραγούδι θα σμίξουν με τις μελωδίες του πιάνου και  της λύρας , για να μας «διηγηθούν» ιστορίες του Μάνου Χατζιδάκι.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 19 Αυγούστου με τη μουσική λογοτεχνική βραδιά «Για γέλια ή για κλάματα - Σατιρίζοντας την ελληνική λογοτεχνία» και η φετινή αυλαία θα πέσει την Παρασκευή 24 Αυγούστου, οπότε μικροί και μεγάλοι φίλοι του Θεάτρου Σκιών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ξεχωριστή παράσταση Καραγκιόζη από τον Ηλία Μαρκαντώνη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Έκθεση φωτογραφίας «Απεικόνιση στο Κεφάλι», του Gavin Maguire
Παλαιό Αρρεναγωγείο Βραχασίου, ώρα 20:00
«Νέες αρχαιολογικές έρευνες στον Αναύλοχο», παρουσίαση - ομιλία Florence Gaignerot-Driessen
Παλαιό Αρρεναγωγείο Βραχασίου, ώρα 20:30
Συναυλία από το «ΣΥΝΟΛΟ ΡΕΙ»
Παλαιό Αρρεναγωγείο Βραχασίου, ώρα 21:00
«Τα πάντα ρει», είπε ο Ηράκλειτος γύρω στα 500 π.Χ. Σήμερα η ρήση του ισχύει περισσότερο από ποτέ, όλα αλλάζουν συνέχεια και ταχύτατα. Έτσι και το «ΣΥΝΟΛΟ ΡΕΙ» εναλλάσσει συνέχεια τα είδη μουσικής που παίζει: από Baroque μέχρι Rock! Από Rossini και Elgar, μέχρι Piazzolla, Gershwin και Beatles!
Οι μουσικοί προέρχονται από πολλές και διαφορετικές εθνικότητες, όπως και η σύγχρονη κοινωνία!
Julija Hartig: Βιολί
Alexej Pevzner: Βιολί
Ειρήνη Στρατηγοπούλου: Βιόλα
Maike Reisener: Βιολοντσέλλο
Αριστοτέλης Ποταμιανός: Κοντραμπάσο
Έκτακτη συμμετοχή: Σοφία Πάτση, μέτζοσοπρανο

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Βραχασώτη - Ιστορικό περπάτημα, από τον Πρωτοπρεσβύτερο Ευάγγελο Παχυγιαννάκη
Aη Γιώργης Βραχασώτης, ώρα 18:30

Μουσική παράσταση «Καπετάν Μιχάλης και άλλες ιστορίες του Μάνου»
Η εξαιρετική φωνή της Μαρίας Κανελλοπούλου στο τραγούδι σμίγει με τη μελωδία του πιάνου της Ελένης Μπελιμπασάκη, το ηχόχρωμα της λύρας του Γιώργου Βλάσση και την γλαφυρότητα της αφήγησης της Τόνιας Παπαδάκη, για να μας «διηγηθούν» ιστορίες του Μάνου Χατζιδάκι αποδίδοντας τα έργα του «Καπετάν Μιχάλης», «Ματωμένος Γάμος», καθώς και επιλογές από τον «Μεγάλο Ερωτικό», τα «Μυθολογικά» και την «Ρωμαϊκή Αγορά».


ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Λογοτεχνική βραδιά με μουσική
Προαύλιο Παλαιού Παρθεναγωγείου Βραχασίου, ώρα 20:00
Μαρία Κυριακάκη: «Για γέλια ή για κλάματα». Σατιρίζοντας την ελληνική λογοτεχνία.
Συνοδεύουν μουσικά ο Μιχάλης Ροβίθης με κλασική κιθάρα και η Γεωργία Ροβίθη στα πλήκτρα.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Θέατρο Σκιών Ηλία Μαρκαντώνη
Προαύλιο Παλαιού Παρθεναγωγείου Βραχασίου, ώρα 20:00
Από τα παλιά χρόνια, το Θέατρο Σκιών ψυχαγωγεί μικρούς και μεγάλους με τις περιπέτειες του Καραγκιόζη και της παρέας του. Με αγάπη και σεβασμό στην τέχνη του Θεάτρου Σκιών, ο Ηλίας Μαρκαντώνης τεντώνει το λευκό σεντόνι του μπερντέ του, ανάβει τα φώτα και δίνει ζωή στις φιγούρες του, με στόχο την ψυχαγωγία των θεατών. Πατώντας πάνω σε παραδοσιακά έργα διασκευασμένα στο σήμερα, χαρίζει σε όλους το γέλιο, που είναι πηγή υγείας και αισιοδοξίας!
Κατάλληλο από 3 έως... 103 ετών!

Οι εκδηλώσεις στο FB:  https://www.facebook.com/events/276282993148599


Συνεχίζονται οι Πολιτιστικές συναντήσεις Βραχάσι 2018
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Οι παλιοί νερόμυλοι στην περιοχή Λιναρές του χωριού Μυρσίνη
Ο Σάντολος του κοπελιού
Ο μεσημεριανός καλοκαιρινός ύπνος
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Ο ιερός ναός του Αγίου Πνεύματος στο εγκαταλελημένο χωριό Αξέντι
Οι τοίχοι έχουν την δική τους ιστορία

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ