Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

Mεγάλη έντασης φωτιάς έχει ξεσπάσει στο χωριό Αχλάδια του δήμου ΣητείαςMεγάλη έντασης φωτιάς έχει ξεσπάσει στο χωριό Αχλάδια του δήμου Σητείας.
Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί.
Η φωτιά καίει χορτολιβαδική έκταση και στο σημείο επιχειρούν 8 οχήματα της ΠΥ Σητείας, με 20 πυροσβέστες ενώ σπεύδουν και οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και απο Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο, καθώς και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.
Επίσης συνδράμει και η ΕΔΕΑΚ Σητείας με 15 άτομα αλλά και Ερυθρός Σταυρός Σητείας.
Έχει ζητηθεί και συνδρομή του Στρατού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα δεύτερο μέτωπο φωτιάς έχει ξεσπάσει στο χωριό των Πεύκων, κοντά στον Μακρύ Γιαλό.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Την επιχείρηση συνδράμουν από αέρος 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα τα  οποία έφτασαν το πρώτο λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και το δεύτερο αμέσως μετά και επιχειρούν  γεμίζοντας νερό απο την θάλασσα μπροστά απο την πόλη της Σητείας.
Πληροφορίες απο κατοίκους των Αχλαδίων αναφέρουν ότι οι άνεμοι κυμαίνονται έως 9 μποφόρ.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης εθελοντικές ομάδες όπως η ΕΔΕΑΚ Σητείας καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός της περιοχής. 
Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διοικητή των ΠΥ Κρήτης Γιάννη Μαραγκάκη, η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο ενώ έχουν καεί εκατοντάδες στρέμματα σε διάσπαρτα σημεία. Χαρακτήρισε αποτελεσματική τη συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πολίτες, υπηρεσίες δήμων και με τον στρατό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο,  πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν όλο το βράδυ στην περιοχή λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, για ενδεχόμενη αναζωπύρωση.Η φωτιά έχει κάψει χορτολιβαδικές εκτάσεις και ελαιόδεντρα.
Βοσκοί οι οποίοι υπάρχουν στην περιοχή αναφέρουν ότι πιθανόν έχουν καεί και κάποια ζώα, δεδομένο ότι τα περισσότερα έχουν απομακρυνθεί.
Υπεύθυνοι της εταιρίας που διαχειρίζεται τις ανεμογεννήτριες βρίσκονται στην περιοχή, καθώς επίσης και υδροφόρες του δήμου Σητείας, με εθελοντές και κατοίκους της περιοχής όπου συνδράμουν.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο της φωτιάς, μέχρι και νωρίς το απόγευμα είχε διακοπεί η κυκλοφορία για λόγους ασφάλειας στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρα - Σητείας στο ύψος της Συκιάς καθώς το πύρινο μέτωπο έχει πλησιάσει κοντά στην άσφαλτο.
Στο σημείο έχει μεταβεί και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου Μιχάλης Βασιλάκης.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΜΑΝΟΣ ΞΕΝΙΔΑΚΗΣ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Τα ιστορικά Ανώγεια ............. Επίσκεψη στο χωριό Μεταξοχώρι ............. Το χωριό Πιρουνιανά ............. Επίσκεψη στο χωριό Κρουσώνας .............