Κυριακή, 8 Ιουλίου 2018

Συνεχίζεται το Θερινό Σχολείο στην Οπτική της Όρασης

Το 13ο Θερινό Σχολείο στην Οπτική της Όρασης (Aegean Summer School in Visual Optics) διοργανώνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης το τριήμερο 7-9 Ιουλίου στο Ηράκλειο από το εργαστήριο Οπτικής και Όρασης του Πανεπιστημίου Κρήτης με σημαντικούς προσκεκλημένους ομιλητές. Το πρόγραμμα είναι εστιασμένο στις σύγχρονες τεχνικές διόρθωσης της πρεσβυωπίας.

Ο καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης, ιδρυτής του εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, και οργανωτής του Θερινού Σχολείου, σημειώνει ότι παρόλο οι σημαντικές βελτιώσεις στους τομείς της υγιεινής, της διατροφής και της ιατρικής περίθαλψης έχουν επιτυχώς επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής επιβραδύνοντας τη φυσιολογική γήρανση, η εμφάνιση της πρεσβυωπίας, δηλαδή της απώλειας της ικανότητάς μας να εστιάζουμε αντικείμενα σε κοντινές αποστάσεις (γνωστή ως “προσαρμογή”), γίνεται αισθητή πολύ νωρίς, στις παραγωγικές ηλικίες των 40-45 ετών. Ο Σωτήρης Πλαΐνης, οπτομέτρης κι επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνδιοργανωτής του Θερινού Σχολείου, αναφέρει ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο κρυσταλλοειδής φακός του οφθαλμού στο νεαρό οφθαλμό είναι μαλακός και εύκαμπτος και αλλάζει εύκολα σε σχήμα και δύναμη κατά την συστολή του υπεύθυνου μυ, μια ικανότητα γνωστή ως «προσαρμογή». Με την πάροδο του χρόνου όμως ο φακός χάνει την ελαστικότητά του με αποτέλεσμα να μην γίνεται καμία αλλαγή στην ηλικία περίπου των 50 ετών.
Ο Shehzad Naroo, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Άστον στο Μπερμιγχαμ και αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Contact Lens & Anterior Eye, αναφέρει ότι υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές διόρθωσης της πρεσβυωπίας, όπως πολυεστιακοί φακοί επαφής με καινοτόμους σχεδιασμούς ή διόρθωση με μονοόραση, όπου ένα μάτι διορθώνεται για να εστιάζει κοντά ενώ το άλλο μάτι εξασφαλίζει μακρινή όραση. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί οι σχεδιασμοί των «πολυεστιακών» γυαλιών (σχεδιασμοί προοδευτικής ισχύος) με αποτέλεσμα οι χρήστες να  παρουσιάζουν καλύτερη και γρηγορότερη προσαρμοστικότητα, εξασφαλίζοντας παράλληλα λειτουργικότερη όραση για όλες τις αποστάσεις.
Ο Adrian Glasser, ένας πρωτοπόρος ερευνητής στο θεματικό πεδίο της φυσιολογίας και της οπτικής της πρεσβυωπίας με στους ανθρώπους και τους πιθήκους στο πανεπιστήμιο του Χιούστον στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές διαθέσιμες σήμερα επιλογές για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της πρεσβυωπίας. Αν και οι επιλογές προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας, καμία από αυτές δεν αναστρέφει πραγματικά τις ηλικιακές αλλαγές που προκαλούν την πρεσβυωπία. Η πιο διαδεδομένη επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, όπου ο κρυσταλλοειδής φακός του οφθαλμού αφαιρείται και αντικαθίσταται με έναν πολυεστιακό ενδοφθάλμιο φακό, δηλαδή έναν τεχνητό φακό που εξασφαλίζει, όπως ο αντίστοιχος φακός επαφής, ταυτόχρονη όραση τόσο για μακριά όσο και κοντά. Υπάρχουν επίσης φάρμακα υπό δοκιμή που αποσκοπούν στο να μαλακώσουν τον φακό για να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την ελαστικότητά του, αν και αυτά δεν έχουν ακόμη εγκριθεί για κλινική χρήση.
Ο καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης αναφέρει ότι αν και η πρεσβυωπία είναι ενοχλητική, δεν αποτελεί μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή. Επειδή υπάρχουν ασφαλείς και αξιόπιστοι τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της πρεσβυωπίας χωρίς χειρουργική επέμβαση, σε κάθε περίπτωση η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας πρέπει να εξετάζεται πολύ προσεκτικά. Υπάρχει μάλιστα σήμερα τεχνολογία, μέρος της οποίας αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, για τη διάγνωση των πρώιμων αλλαγών πριν από την ανάπτυξη του καταρράκτη. Η αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας βοηθά τους ιατρούς να λάβουν την καλύτερη απόφαση για τη διαχείριση της πρεσβυωπίας στους ηλικιωμένους ασθενείς: ανάλογα με τα αποτελέσματα των δοκιμασιών, ο οφθαλμίατρος μπορεί να επιλέξει την εμφύτευση ενδοφακών σύγχρονων τεχνολογιών ή την εμφύτευση ενός ενδοκερατοειδικού ενθέματος, ενός μικροσκοπικού φακού που αυξάνει το βάθος εστίασης του ματιού που έχει πρόσφατα αναπτυχθεί στο πανεπιστήμιο της Κρήτης και σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο.
Ολοκληρώνοντας, ο Adrian Glasser σημειώνει ότι πραγματική αναστροφή της πρεσβυωπίας αφορά την αποκατάσταση της ικανότητας προσαρμογής του «γηρασμένου» κρυσταλλοειδή φακού στα επίπεδα κατά την νεανική ηλικία. Η αναστροφή της πρεσβυωπίας αποτελεί ένα από τα «ιερά δισκοπότηρα» της οφθαλμολογίας. Πολλοί ερευνητές και εταιρείες εργάζονται ώστε να δώσουν λύση στο πρόβλημα της πρεσβυωπίας αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς και πότε θα μπορούσε τελικά να επιτευχθεί αυτό. Θα μπορούσε να συμβεί με μια νέα γενιά ενδοφακών που αλληλεπιδρούν με τους μυς του οφθαλμού για να αλλάξουν δύναμη όταν οι μύες συστέλλονται, θα μπορούσε να είναι ένα φάρμακο που θα εμπόδιζε τη σκλήρυνση του φακού ή θα μπορούσαν να είναι «έξυπνοι» φακοί επαφής ικανοί να αντικαταστήσουν την ικανότητα προσαρμογής του φακού.

SUNDAY JULY 8, 2018 Presbyopia correction - Evaluating of effectiveness

MORNING SESSION


Moderator: S. Naroo

09:30 – 10:00
 Demographics of presbyopia
S. Naroo
10:00 – 10:30
 Tear film - Dry eye in the ageing eye
P. Morgan
10:30 – 11:00
 Accommodation restoration in the phakic eye
A. Glasser
11:00 – 11:30
 Presbyopic LASIK
S. Panagopoulou
11:30 – 12:00
Coffee Break
12:00 – 12:30
 Intra-corneal inlays
I.G. Pallikaris
12:30 – 13:00
 Multifocal and accommodating IOLs
G. Kontadakis
13:00 – 13:30
 Near activity vision questionnaires
F. Zeri
13.30 – 14.00
 Functional vision - reading performance
S. Plainis
14:00 – 15:30
Lunch Break

EVENING SESSION

Moderator: A. Pallikaris

15:30 – 16:00
 Clinical measurement of accommodation - Defocus curves
S. Naroo
16:00 – 16:30
 Glare and light disturbances in the ageing eye
J. Meijome-Gonzalez
16:30 – 17:00
 Electrophysiological evaluation in presbyopia correction
F. Zeri
17:00 – 17:30
 Ocular imaging techniques in presbyopia correction
A. PallikarisMONDAY JULY 9, 2018 – Contact lenses in the correction of the ageing eye

MORNING SESSION


Moderator: P. Morgan
09:30 – 10:00
 Correction of presbyopia with spectacles
F. Zeri
10:00 – 10:30
 Managing the presbyopic patient
K. Chauhan
10:30 – 11:00
 Contact lenses in the correction of presbyopia
S. Plainis
11:00 – 11:30
Coffee Break
11:30 – 12:00
 Contact lenses towards 2025
P. Morgan
12:00 – 12:30
 Monovision in contact lens correction of presbyopia
F. Zeri
12:30 – 13:00
 Contact lens materials
K. Chauhan
13:00 – 13:30
 How to manage contact lens dropouts
P. Morgan
13:30 – 15:00
 Lunch Break

EVENING SESSION

Moderator: K. Chauhan
15:00 – 15:30
 Challenges to creating a modern-day contact lens curriculum
P. Morgan
15:30 – 16:00
 The importance of contact lens education
K. Chauhan
16:00 – 16:30
 Introduction to IACLE activities
S. Naroo

ΠΡΟΣΩΠΑ
Το ρακοκάζανο του Λεωνίδα στο Αλάγνι του δήμου Αρχανών Αστρουσίων
Ακροστιχίδα του Οκτώβρη - του Κωστή Λαγουδιανάκη
Ο λυγμός του Έρωτα - του Κωστή Μουδάτσου
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Νέα δεδομένα στην αφαίρεση του καταρράκτη - του Βασιλείου Κοζομπόλη
Οι μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς - του Δημητρίου Γιάλβαλη
Καρκίνος του πρωκτού - τα πρώτα συμπτώματα

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ