Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018

Στην έκθεση Μεσαράς «χτυπά η καρδιά» της αγροτικής οικονομίας

Στην προώθηση των ποιοτικών Κρητικών προϊόντων, στη συνεργασία Περιφέρειας, θεσμικών φορέων, παραγωγών για την διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό αλλά και στο αίτημα διεκδίκησης της υλοποίησης εκτροπής του Πλατύ ποταμού, ένα αναπτυξιακό έργο πνοής για την Μεσαρά και το Ρέθυμνο, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εγκαινιάζοντας την 16ηΠαγκρήτια Γεωργική Έκθεση Μεσαράς στους Βώρους παρουσία βουλευτών, εκπροσώπων Περιφέρειας, Αυτοδιοίκησης, Επιμελητηρίων, αγροτικών φορέων, εκθετών και εκατοντάδων επισκεπτών της έκθεσης.
«Πρέπει να ενισχύουμε την ποιότητα για να έχουν ταυτότητα τα προϊόντα μας, για να είναι ανταγωνιστικά στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Ποιότητα, ταυτότητα, ανταγωνιστικότητα, είναι το τρίπτυχο που προωθούμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, ενώ αναφέρθηκε στην προώθηση των έργων υποδομής στην περιοχή με έμφαση το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στη Κρήτη στον αγροτικό τομέα που είναι η υλοποίηση της εκτροπής του Πλατύ ποταμού. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στους βουλευτές και στους τοπικούς φορείς, είπε, χαρακτηριστικά «αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, είναι η εκτροπή του Πλατύ ποταμού που και για το Ρέθυμνο και για τη Μεσαρά, είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης στον πρωτογενή τομέα. 


 Αγροτικής Ανάπτυξης και μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και συγκαταλέγεται στα μεγάλα έργα, μετά από αίτημα δικό μας. Εκτιμούμε ότι μπορεί το έργο αυτό να ξεκινήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες μέχρι το τέλος του 2018, αρχή του 2019». Ο κ. Αρναουτάκης επίσης αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία με τους αγροτικούς φορείς και τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ της περιοχής, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει μελέτες για έργα και δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας από φωτοβολταϊκά ούτως ώστε να είμαστε πανέτοιμοι για οποιοδήποτε χρηματοδοτικό «εργαλείο». Ο Περιφερειάρχης κλείνοντας τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της έκθεσης και έδωσε συγχαρητήρια στην διοίκηση, στους εκθέτες ενώ ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει την αναβάθμιση του εκθεσιακού χώρου ώστε μετά από δύο χρόνια να υπάρχει μια διαφορετική έκθεση.
Τον Περιφερειάρχη, τους θεσμικούς φορείς και τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς Βαγγέλης Πρωτογεράκης ενώ των εγκαινίων προηγήθηκε αγιασμός που τέλεσε ο π. Ιωακείμ εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας. Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή το βράδυ συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, τον Δήμο Φαιστού και όπως είπε ο Πρόεδρος Βαγγέλης Πρωτογεράκης πρόκειται για ένα μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό γεγονός με μεγάλη απήχηση. Στην έκθεση όπως είπε παρουσιάζονται γεωργικά μηχανήματα, αγροτικός εξοπλισμός, αγροτική παραγωγή, βιολογικά προϊόντα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αγροτικά μηχανήματα, υπηρεσίες,  κ.α. ενώ περιλαμβάνονται εκδηλώσεις με επιμορφωτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. Για την σημαντικότητα της έκθεσης δίδοντας συγχαρητήρια στον Πρόεδρο, στους συνδιοργανωτές μίλησαν στους χαιρετισμούς τους παριστάμενοι βουλευτές Νίκος Ηγουμενίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης η πρώην Δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη ενώ παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Έφη Κουτεντάκη, Λάμπρος Καμπουράκης, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, Πρόεδροι Συνεταιρισμών, ΤΟΕΒ της περιοχής κ.α.
Ο Περιφερειάρχης, οι βουλευτές και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι περιηγήθηκαν στην έκθεση έχοντας την δυνατότητα να δουν τα εκθέματα και να μιλήσουν με τους εκθέτες. Στο χώρο της έκθεσης επίσης υπάρχουν περίπτερα της Περιφέρειας Κρήτης και του Επιμελητήριου Ηρακλείου για την  προβολή Κρητικών προϊόντων.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Η ''Πασιφάη'' το ''παλιότερο'' κρητικό μαγαζί στην Αθήνα.
Αμπάς: Ο καταρράκτης της νότιας Κρήτης με ύψος 145 μέτρων προκαλεί δέος
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Τα Χεντέκια το σημερινό στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ