Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

Η ιστορία της ξύλινης γέφυρας στην παραλία Πλακοπούλες στο Παλαίκαστρο του δήμου Σητείας


Στον Παλαίκαστρο του δήμου Σητείας στην παραλία Πλακοπούλες κατασκευάστηκε πρίν απο περίπου 4 χρόνια μια ξύλινη γέφυρα όπου σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος της ανήλθε περίπου στα 40.000 ευρώ.
Πρόκειται για μια απλή οβάλ κατασκευή όπου συνδέει τις δύο όχθες.
Οι δύο άκρες της γέφυρας στηρίζονται σε τσιμεντένιες βάσεις όπου απλά ακουμπά η ξύλινη κατασκευή και δένεται με μικρές σιδερένιες γωνίες.
Εδώ και περίπου ένα χρόνο η κατάσταση της γέφυρας είναι τραγική, χρήζοντας την και επικίνδυνη.


Μικρή κλίση, επέφερε την υποστήριξη της με συρματόσχοινα και απο τις 2 πλευρές της  ( θεωρήθηκε έξυπνη λύση αντιμετώπισης ) -  ενέργεια που δεν αποκαθιστά βέβαια την ασφαλή διάβαση της.


Στην όμορφη και τουριστική περιοχή του Παλαίκαστρου και στο γραφικό σημείο της Παραλίας η συγκεκριμένη κατασκευή μόνο ντροπή είναι για τον κόσμο και τους τουρίστες που την επισκέπτονται, οι οποίοι αγνοούν την απαγόρευση της διάβασης της, δεδομένο ότι μέχρι πρότινος υπήρχε ταμπέλα η οποία τοποθετήθηκε απο τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Σητείας, χωρίς να είναι αρμοδιότητα της υπηρεσίας που ανέγραφε ι ότι απαγορεύεται η διέλευση της.

Προβάλουμε το θέμα φέροντας πρό των ευθυνών τους, όλους όσους είναι υπεύθυνοι για την κατασκευή - συντήρηση ή αποκαθήλωση της γέφυρας, και την διαφύλαξη της ασφάλειας των περαστικών, που αγνοούν την επικινδυνότητα της.
Σε περίπτωση ατυχήματος ποιός θα αναλάβει την ευθύνη.

Η ανάπτυξη αυτού του τόπου που αρχίζει να έχει συγγενική καταγωγή απο την κάτω Ραχούλα σύμφωνα με υπουργούς... ας ξεκινήσει απο μικρές γέφυρες για να βαδίσει σε μεγάλα ( γιοφύρια ) και μάλιστα όχι της Αρτας, ούτε του Αυχήν Αγκαθιά.

Το ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Παλαικάστρου κύριο Αγγελετόπουλο ο οποίος μας εξέφρασε την αγωνία του για το ενδεχόμενο ατυχήματος και μας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη κατασκευή παραδόθηκε πρίν απο 2 χρόνια περίπου απο ( εργολάβο όπου είχε αναλάβει το έργο ) αλλά επισήμως δεν παραδόθηκε ποτέ ούτε στον δήμο αλλά και ούτε στους πολίτες.

Για την ιστορία και την ενημέρωση των πολιτών να αναφέρουμε ότι δεν παραδόθηκε για το λόγο ότι δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.
Δικαίως το δημοτικό συμβούλιο Σητείας όταν ήρθε πρός εισήγηση το συγκεκριμένο θέμα δεν ενέκρινε την παραλαβή της.
Το θέμα παρέμεινε στάσιμο όπως και η πορεία - παράδοση της γέφυρας δεδομένο ότι έχει οδηγηθεί η υπόθεση στα δικαστήρια απο την πλευρά του εργολάβου ο οποίος ζητάει την καταβολή των χρημάτων ώς προς τις εργασίες κατασκευής της ξύλινης γέφυρας.

Η αγωνία και η αναμονή των πολιτών συμπίπτει με την εξίσου ανάλογη αγωνία των υπευθύνων του δήμου Σητείας οι οποίοι με ( δεμένα χέρια ) αφού η γέφυρα και οι αυτονόητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν δεν είναι στην δικαιοδοσία τους.

Μιλώντας με τον αντιδήμαρχο Σητείας κύριο Δάκη Τερζή μας ανέφερε την όλη διαδικασία που εδώ και 2 με 3 χρόνια ταλαιπωρεί εργολάβο και δήμο, ενώ μας μοιράστηκε την αγωνία του ώς πρός την μη ασφαλή της χρήση που ούτος ή άλλως έχει σταματήσει, ( η χρήση ) τόσο με ενημερώσεις που έχουν γίνει στους κατοίκους της περιοχής όσο και με απαγορευτικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Οι παλιοί νερόμυλοι στην περιοχή Λιναρές του χωριού Μυρσίνη
Ο Σάντολος του κοπελιού
Ο μεσημεριανός καλοκαιρινός ύπνος
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Ο ιερός ναός του Αγίου Πνεύματος στο εγκαταλελημένο χωριό Αξέντι
Οι τοίχοι έχουν την δική τους ιστορία

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ