Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

Βασίλης Βασιλικός ( Η Ευρώπη έχει προδώσει τα ιδανικά της )


Μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο Ράδιο Κρήτη και στον Λευτέρη Βαρδάκη ο κορυφαίος Έλληνας διανοούμενος και συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, με αφορμή την παρουσία του στην εκδήλωση που οργανώνει στα Καλέσα το Σάββατο στις 20:00 το Πνευματικό Κέντρο του χωριού του Δήμου Μαλεβιζίου.
Ο κ. Βασιλικός αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στο εθνικό ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, στην Ελλάδα της κρίσης και στα νέα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις.
Ο γνωστός συγγραφέας προσεγγίζοντας τα προβλήματα των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια, είπε ότι αυτά δεν οφείλονται μόνο στα λάθη που έχουν γίνει από τη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη η οποία, όπως είπε, έχει προδώσει τα ιδανικά της.Έχω την αίσθηση,ανάφερε συγκεκριμένα, ότι φτάνουμε στο τέλος της εποχής της κρίσης, αυτή η επταετία ήταν καταστροφική για τα νέα παιδιά που με πτυχία δεν μποροούν να δουλέψουν στον τόπο τους.Εμείς σαν Ελλάδα θα βγούμε από το τούνελ,αλλά η Ευρώπη δεν ξέρω" είπε χαρακτηριστικά.
"Δεν είναι θέμα των Ελλήνων,έχουν προδοθεί τα ιδανικά της Ευρωπαικής Ένωσης που αλλιώς ξεκίνησε ,αλλού στόχευσε και τώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση πρωτοφανή.Δεν υπάρχει η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε υπάρχει η Γερμανία και δεν γίνεται η Ευρώπη να πάει μπροστά με τη Γερμανία,τη χώρα που δύο φορές τον προηγούμενο αιώνα οδήγησε τον κόσμο στην καταστροφή" σημείωσε με έμφαση ο συγγραφέας.
Ο Βασιλικός,ο Καζαντζάκης και η κάρτα από την Αντίμπ
Ο κ.Βασιλικός ανασύροντας τις αναμνήσεις του εξιστόρησε στη συνέντευξη πως βρέθηκε στο Ηράκλειο και στην κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη αλλά και στην κάρτα που του έστειλε ο μεγάλος κρητικός συγγραφέας: " 
 "Το 1957 υπηρετούσα δόκιμος στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και όταν θα γινόταν η κηδεία του  Νίκου Καζαντζάκη υπήρχε απαγόρευση μας από το στρατόπεδο για να μην πάμε στην κηδεία του. Τέσσερις, με πολιτικά, πηδήξαμε τα σύρματα και πήγαμε στην κηδεία, κάποιος όμως μας αναγνώρισε και βρεθήκαμε την επομένη στον διοικητή όπου έπεσαν οι 20ήμερες ποινές.
Το πρώτο μου βιβλίο, που εξέδωσα ΤΟ 1953 " Η Διήγηση του Ιάσονα" το έστειλα στον Καζαντζάκη και είχα μια κάρτα από τον ίδιο από την Αντίμπ που έγραφε,με πολλή χαρά διάβασα το βιβλίο σας και τελείωνε - ο θεός ο Κρητικός να είναι πάντα μαζί σας 
και αυτή την κάρτα την έχω σαν ταυτότητα".

Κλείνοντας την 40λεπτη συνέντευξη ο κ.Βασιλικός είπε για την Κρήτη: "Χαίρομαι που έστω και για 24 ώρες θα βρεθώ σε αυτό τον τόπο που για μένα αποτελεί την καρδιά της χώρας την Κρήτη.
ΠΡΟΣΩΠΑ 0 Μιχάλης Μακράκης- Ο Στρατηγός Γιώργος Κατεχάκης - Νίκος Χασαπλαδάκης-Καβράκι ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Επίσκεψη στο χωριό Δοριές ............. Επίσκεψη στο χωριό Ασκοί ............. Το χωριό Γαλατά του δήμου Μινώα Πεδιάδας ............. Επίσκεψη στο χωριό Λούμα .............