Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018

Τα σκαλοπάτια του Ερωτόκριτου με στίχους και με ήχους άνθισαν στην πόλη της Σητείας

Η Σητεία στα ανατολικά της Κρήτης,  η πόλη των 13 χιλιάδων κατοίκων είναι εδώ... ζωντανή με ρυθμό με παλμό με δύναμη με αντοχές με όρεξη για συμμετοχή και με δράσεις που αποδεικνύουν ότι οι 13.000 άνθρωποι χαράζουν το μέλλον στους υπόλοιπους 690.00 κατοίκους της Κρήτης.
Όσα ασφαλτωμένα χιλιόμετρα στερείτε η πόλη του Κορνάρου τόσα χιλιόμετρα πολιτισμού είναι μπροστά στην σημερινή κοινωνία.
Ο ρυθμός γεννάει εντάσεις και η ένταση αναπαράγει το χθές και το σήμερα με δράσεις, με αναπαραστάσεις, με φωτιές και μουσικές του κόσμου.
Η πόλη που κλειδώνει αργά το βράδυ τα φώτα των μαγαζιών της ανάβει τα φώτα της ιστορίας της με γεγονότα που θα σπείρουν στις επόμενες γενιές.
Η πατρίδα του Βιτσέντζου Κορνάρου προσφέρει στίχους στην οικουμένη και υπενθυμίζει ότι  η ιστορία ορισμένες φορές δεν επαναλαμβάνεται.Κορνάρος είναι στην γενιά και στην Σητεία σπέρνει,
ου να βρεθή ακριμάτιστος, σα θα τον πάρη ο Χάρος.
Στη Στείαν εγεννήθηκε, στη Στείαν ενεθράφη,
εκεί ’καμε κ’ εκόπιασεν ετούτα που σας γράφει.
Στο Κάστρον επαντρεύτηκε σαν αρμηνεύγει η φύση,
το τέλος του έχει να γενή όπου ο Θεός ορίση.
10 ήρωες του Ερωτόκριτου, 10 σκαλοπάτια της πόλης του έρωτα της μουσικής της αρμονίας.
Βράδυ Πέμπτης 28 Ιουνίου και η Σητεία έζησε και χάρισε σε όλο τον κόσμο στίχους... ήρωες... συγκίνηση... πολιτισμό... και δρόμους άλλους του μυαλού που σε ταξιδεύουν γοργά.
Βόλτα (πορεία) με τραγούδι, συνοδεία βιολιού, κιθάρας και λαούτου, στους ήχους του Στειακού Ερωτόκριτου.
Σε αφετηρία ο φρούριο Καζάρμα, με βιολιά, λαγούτα και νταούλια η πόλη έγινε μια γειτονιά, τα μπαλκόνια άνθισαν με κόσμο, οι γωνιές μύρισαν με στίχους, και ο Ερωτόκριτός ξαναγεννήθηκε για μια βραδιά.
Ονοματίστηκαν και τιμήθηκαν 10 σκαλοπάτια της όμορφης πόλης... με ονόματα κεντρικών ηρώων του Ερωτόκριτου.
Με την συμμετοχή του κόσμου οι καλλιτέχνες κατηφόρισαν τα κεντρικά σοκάκια της παλιάς πόλης ονοματίζοντας  τα σκαλοπάτια που γεφυρώνουν εδώ και χρόνια γειτονιές και συνανθρώπους και κατέληξαν ,  στην κεντρική πλατεία, όπου ντόπιοι καλλιτέχνες γιόρτασαν τιμώντας με το δικό τους μοναδικό τρόπο τον μεγάλο μας ποιητή Βιτσέντζο Κορνάρο.
Στίχοι και θεατρικό δρώμενα βρήκαν τον ρόλο τους και ντύθηκαν αρμονικά  κάνοντας υπερήφανους τους διοργανωτές και τους καλεσμένους οι οποίοι αισθάνθηκαν ότι αυτό είναι η Σητεία, η πόλη που με 600 χρονών στίχους φωνάζει δυνατά την καταγωγή της στην γή της Ελλάδας.
Την διοργάνωση είχε αναλάβει ο σύλλογος φίλων μουσικής Σητεία όπου με την υποστήριξη του δήμου Σητείας παρουσίασε μια εξαιρετική βραδιά.
Το παρόν έδωσαν ο δήμαρχος Σητείας κύριος Θοδωρής Πατεράκης, οι αντιδήμαρχοι κύριοι Δάκης Τερζής, και Νίκος Κοζυράκης καθώς επίσης και η πρόεδρος τη Τ.Κ Σητείας κυρία Ελένη Πλατανάκη.
Η Πρόεδρος του συλλόγου φίλων μουσικής κυρία Βέρα Περάκη έδινε το παρόν σε κάθε σκαλοπάτι για την πολύ επιτυχημένη βραδιά.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ:
Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας
Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Σητείας
Δημοτική Χορωδία : '’ Οι Φωνές Του Χρόνου"
Δ/νση: Γιώργος Φουρναράκης
Λευτέρης Αεράκης Κιθάρα
Γιώργος Αναγνωστάκης Νταούλι
Στέργιος Πασχαλάκης Βιολί
Δημήτρης Νικάκης Λαούτο
Νίκος Ραπάνης Κιθάρα
Ελένη Δρετάκη Λύρα
Γιάννης Ανωγιαννάκης Λαούτο
Γιάννης Λιναρδάκης Λαούτο
Μανώλης Καζαμίας Λύρα
Γιάννης Καζαμίας Λαούτο
Μαρία Καζαμία Κιθάρα
Νίκος Πρινιωτάκης Βιολί
Γιάννης Γιαννικάκης ΛύραΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Σεμινάρια IANOS 2019 - Φεστιβάλ Πολιτισμού Ηρακλείου - Φεστιβάλ Πολιτισμού Χανίων ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ