Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

Παρουσία του αντιδημάρχου Παιδείας Ηρακλείου Γιώργου Βλάχακη οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου «Ύδωρ Ζων 2018» στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης

Συνεχίζονται οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα Ψηφιακά Μέσα και την Ορθόδοξη Ποιμαντική, υπό τον τίτλο «Ύδωρ Ζων 2018», στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμβάρι Χανίων, οι οποίες ξεκίνησαν την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018.
Ένα αξιόλογο και σημαντικό συνέδριο στο οποίο τέθηκαν σε συζήτηση ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και φλέγοντα ζητήματα, των οποίων η σημασία και οι διαστάσεις συνιστούν πρόκληση για την Εκκλησία, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. 
Στην έναρξη του συνεδρίου το παρόν έδωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας - Δια Βίου Μάθησης - Καινοτομίας κύριος Γιώργος Βλαχάκης ό οποίος είναι Διδάκτωρ του Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.


Ο Αντιδήμαρχος παιδείας ο οποίος είναι ίσως ο σωστός Άνθρωπος στην σωστή θέση, δεδομένο της απλότητας του χαρακτήρα του και της συνεχής του προσφοράς τόσο στην θεσμική θέση που κατέχει στον δήμο, όσο και  των σπουδών του οι οποίες λειτουργούν στην καθημερινότητα του, στο να βρίσκεται πάντα κοντά στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και στους φορείς που αγωνίζονται για την διατήρηση και 
ανάδειξη των αξιών μας.Στην επίσημη έναρξη, μετά τα μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχου και των λοιπών προκαθημένων των Oρθοδόξων Εκκλησιών, ο διευθυντής της Πεμπτουσίας κ. Νικόλαος Γκουράρος, ανακοίνωσε την ίδρυση του διεθνούς πρακτορείου εκκλησιαστικών ειδήσεων Οrthodoxia Νews Αgency.Στη συνέχεια,  πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία από τον ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Γεώργιο Μαντζαρίδη, ο οποίος προσέγγισε την ποιμαντική των ψηφιακών μέσων στην βάση της ορθόδοξης ανθρωπολογίας. Ακολούθησε η ομιλία του σεβαστού καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, γέροντα Εφραίμ, υπό την ευλογία και την έμπνευση του οποίου τελείται το συνέδριο. Ο πανοσιολογιότατος καθηγούμενος ανέδειξε και τόνισε, με τρόπο που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση σε όλους τους παρευρισκομένους, τη δυναμική των ψηφιακών μέσων στον ευαγγελισμό όλης της oικουμένης.


Στις συνεδρίες τέθηκαν σε συζήτηση ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και φλέγοντα ζητήματα, των οποίων η σημασία και οι διαστάσεις συνιστούν πρόκληση για την Εκκλησία, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Η σχέση του ψηφιακού οικοσυστήματος με τα παιδιά και τους νέους και η επίδρασή του σε αυτούς, οι νέες ψηφιακές συσκευές και οι σχέσεις τους με τα υποκείμενα, η ψηφιακή διαφήμιση και η χρήση της στην ποιμαντική της Εκκλησίας, η σύνδεση της ασκητικής και της νηστείας με την ψηφιακή ζωή, ήταν ορισμένες από τις θεματικές που τέθηκαν από τους εισηγητές.Την Τρίτη, 19/6, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, συνεχίστηκαν οι πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους 83 προσκεκλημένους ομιλητές από όλον τον ορθόδοξο κόσμο. Κορυφαία στιγμή της ημέρας κρίθηκε από τους ακροατές η στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης ως μία πρόκληση για την θεολογία». Υπό την προεδρία του π. Γρηγορίου Σταμκόπουλου, καθηγητού της ΑΕΑΘ, διεξήχθη συζήτηση με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Ιωάννη Αντωνίου, Παναγιώτη Μπαμίδη, τον κοινωνιολόγο – θεολόγο Κωνσταντίνο Ζορμπά, Διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο.


Αναδείχθηκαν και συζητήθηκαν έννοιες-κλειδιά, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η δύναμη της επεξεργασίας δεδομένων, ο σημασιολογικός ιστός, ο φορμαλισμός συμπεριφοράς και ηθικής, η μαθηματική οντολογία, η θεολογική οντολογία, η ψυχή και άλλες. Η συζήτηση προκάλεσε το ενδιαφέρον των συνέδρων και ακολούθησαν πλήθος ερωτήσεων και τοποθετήσεων.

Το συνέδριο θα συνεχίσει τις εντατικές εργασίες του σε ολομέλειες και παράλληλες συνεδρίες έως την Πέμπτη 21 Ιουνίου το βράδυ, οπότε κηρύσσεται και η λήξη του


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Έτος 1927 το δράμα των παιδιών στην Σπιναλόγκα άν και ήταν υγιή
Τα κρητικά έπιπλα των σπιτιών περασμένων δεκαετιών
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Τα Χεντέκια το σημερινό στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ