Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018

Συνεχίζεται στο Καινούργιο χωριό του δ. Χερσονήσου το 1ο Φεστιβάλ Κρητικής Παράδοσης «Από το χθες στο σήμερα»

Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χερσονήσου-Δημοτική Ενότητα Επισκοπής, θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο  «1ο Φεστιβάλ Κρητικής Παράδοσης» με τίτλο «Από το χθες στο σήμερα» που ξεκίνησε την Πέμπτη 21 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 24 Ιουνίου που οργανώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Γαλύφας, Σταμνιών, Καινούργιου Χωριού και  Επισκοπής.

Σάββατο 23 Ιουνίου στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου στο Καινούργιο χωριό
Η τέχνη του επτάζυμου και άλλες παραδοσιακές γεύσεις
Σε συμβόλαιο της 8ης ΦΕΒ 1271 αναφέρεται το Καινούργιο Χωριό και μια δοσοληψία μεταξύ κατοίκου του χωριού του Ιωάννη Τρεβιζάνο, που δεσμεύεται να παραδώσει 40 μιστάτα καλό καθαρό κρασί από τα αμπέλια του Καινούργιου Χωριού. Οι κάτοικοι του χωριού από γενιά σε γενιά εκτός απ’ την  παράδοση του καλού κρητικού κρασιού πέρασαν και όλα τα μυστικά που σχετίζονται με το καλό παραδοσιακό ψωμί και φαγητό, που πάντοτε συνόδευαν τα γλέντια και τις παρέες και τους χορούς των κατοίκων. Στις συγκεντρώσεις τους από το χθες μέχρι και το σήμερα. Ο Πολιτιστικός μας σύλλογος πιστός θεματοφύλακας αυτών των παραδόσεων με το φεστιβάλ κρητικής πολιτιστικής παράδοσης θέλει να τα μεταφέρει σε όλους εσάς που θα συμμετέχετε.
Κυριακή 24 Ιουνίου στο Πάρκο Παναγιωτάκη στην Επισκοπή
 Το έθιμο του κλήδονα και παλιοί χοροί. θα ακολουθήσει καντάδα στο χωριό
Μία βραδιά γεμάτη μουσική, χορούς και αναβίωση παλαιών εθίμων του τόπου μας όπως είναι ο “Κλήδονας” και  η πρώτη “Επισκοπιανή Καντάδα” στο γραφικό χώρο του Πάρκου Παναγιωτάκη. Ο Κλήδονας έχει τρία μέρη. Αφού ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος με το αμίλητο νερό και τα “ριζικάρια”, ο Τάσος Αγγελάκης με το συγκρότημά του θα μας κρατήσει συντροφιά με μουσική και χορό από το συγκρότημα “Ίσταμνος”. Επανερχόμαστε στο δεύτερο μέρος του Κλήδονα. Μόλις παρακολουθήσουμε την εξέλιξή του και ακούσουμε τις μαντινάδες για τα κορίτσια, τη σκυτάλη παίρνει το παραδοσιακό διδασκαλείο Ίσταμνος οι ποίοι θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας. Στη συνέχεια ολοκληρώνουμε με το τρίτο μέρος του Κλήδονα και φεύγουμε παρέα με τους Νικόλα Καράτζη, Νίκο Τζουλιάδακη και τους μουσικούς τους για να κάνουμε Καντάδα στις όμορφες κοπελιές κάτω από τα παραθύρια τους στα σοκάκια της Επισκοπής.
Για τις εκδηλώσεις θα υπάρχει λεωφορείο για τη μετακίνηση του κόσμου σε κάθε χωριό.

Συνεχίζεται στο Καινούργιο χωριό του δ. Χερσονήσου το 1ο Φεστιβάλ Κρητικής Παράδοσης «Από το χθες στο σήμερα» 
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Έτος 1927 το δράμα των παιδιών στην Σπιναλόγκα άν και ήταν υγιή
Τα κρητικά έπιπλα των σπιτιών περασμένων δεκαετιών
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Τα Χεντέκια το σημερινό στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ