Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού για την επέτειο του σαμποτάζ στο αεροδρόμιο το 1942

Η εξαμελής ομάδα στρατιωτικών του Συμμαχικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής (που εσυγκροτείτο από τους: G. Bergé, J. Mouhot, P. Léostic, J. Sibard, G. Jellicoe και τον Κ. Πετράκη), την νύχτα της 13ης Ιουνίου 1942, με την ανατίναξη αεροσκαφών και πολεμικού υλικού στο κατεχόμενο από τους Γερμανούς αεροδρόμιο του Ηρακλείου, πραγματοποίησε μια καίρια αντιστασιακή πράξη.


Το σαμποτάζ αυτό υπήρξε σοβαρό πλήγμα στην δράση των γερμανικών αεροπορικών επιθέσεων εναντίον βρετανικών νηοπομπών που είχαν κατεύθυνση προς την Βόρεια Αφρική, εμποδίζοντας συνάμα, το επόμενο διάστημα, την ενίσχυση των ναζιστικών δυνάμεων του στρατηγού Ρόμελ.
Όπως γνωρίζουμε, η αντιστασιακή αυτή πράξη, είχε άμεσα βαρύτατες συνέπειες, καθώς μια ημέρα αργότερα, στις 14 Ιουνίου, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 50 επιλεγμένα πρόσωπα του τόπου μας (που μαζί με άλλους 12 εκτελεσθέντες, αποτελούν τους 62 εθνομάρτυρες εκείνου του ζοφερού Κατοχικού μήνα για το Ηράκλειο). Η πορεία προς την Απελευθέρωση από τους Γερμανούς κατακτητές, ήταν μια μακρά διαδρομή, με γεγονότα ηρωισμού, αυταπάρνησης, αλλά και μεγάλων θυσιών. Παραμένει στην Μνήμη μας ως διαρκής παρακαταθήκη αξιών και φωτεινό παράδειγμα για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενεές.


Βασίλης Λαμπρινός
Δήμαρχος Ηρακλείου
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Η ''Πασιφάη'' το ''παλιότερο'' κρητικό μαγαζί στην Αθήνα.
Αμπάς: Ο καταρράκτης της νότιας Κρήτης με ύψος 145 μέτρων προκαλεί δέος
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Τα Χεντέκια το σημερινό στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ