Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

Εορτάζουν τα μουσεία εορτάζει η δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ, για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων στις 18 Μαϊου και την Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων στις 19 Μαϊου, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης «Εικαστικοί των Χανίων ερμηνεύουν τον Πύργο της Βαβέλ / Artists of Hania interpret the Tower of Babel», θα φιλοξενήσει την Τετάρτη, 16 Μαϊου, ώρα 20.00, διάλεξη του Δρ. Κώστα Κουκουζέλη, επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, με θέμα «Ο μύθος της Βαβέλ και η πρόκληση της πολυπολιτισμικότητας». 

Παρασκευή 18 Μαϊου (Διεθνής Ημέρα των Μουσείων) 

Σάββατο 19 Μαϊου (Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων), η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Επίσης, το Σάββατο, 19 Μαϊου, ώρα 20.00, η Φρύνη και ο Δημήτρης θα παρουσιάσουν μια tango απόδοση της Βαβέλ.

Ο Δρ. Κουκουζέλης εξηγεί: Ο βιβλικός μύθος του πύργου της Βαβέλ ερμηνεύεται συνήθως ως μια θεόσταλτη τιμωρία («σύγχυση») για την αλαζονεία των ανθρώπων. Αν η πολιτισμική και άλλη ποικιλομορφία όμως είναι όρος εξέλιξης – μέρος της αναζήτησης του ποιοι είμαστε, τότε ίσως ο πύργος της Βαβέλ δεν δείχνει μονάχα προς μια «σύγχυση», αλλά προς μια σχέση, σχέση αναγνώρισης της διαφοράς, η οποία ωστόσο βασίζεται πάνω σε κοινές αρχές. Δεν θα ήταν δυνατή ούτε η εξέλιξη δίχως ποικιλομορφία, ούτε η αναζήτηση κοινών αρχών, δίχως την τελευταία. Η πολυπολιτισμικότητα δεν είναι ένα αναγκαίο κακό, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, αλλά μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον δικό μας εαυτό. Αυτό που καλούμαστε να κτίσουμε επίσης σήμερα είναι ένας άλλος πύργος της Βαβέλ, όπου η ποικιλομορφία είναι η βάση της συμβίωσης και η βάση των κοινών μας αρχών. Με αυτή την έννοια ο πύργος της Βαβέλ ίσως ήταν απλώς μια εικόνα από το μέλλον, η οποία δεν προχώρησε γιατί ήταν θεμελιωμένος σε σαθρά θεμέλια. Τα δικά μας, φρονώ, θεμέλια δύνανται, με τον κατάλληλο αναστοχασμό, να είναι πιο γερά σήμερα.
Τον ομιλητή θα προλογίσει ο Δρ. Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, Διδάσκων στο ΕΑΠ και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης και τη συζήτηση με το κοινό που θα ακολουθήσει τη διάλεξη, θα συντονίσει η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Μυρτώ Κοντομιτάκη, Μουσειολόγος και Ιστορικός Τέχνης.

Η Φρύνη και ο Δημήτρης επισημαίνουν: Το tango είναι ένας εξ ορισμού “βαβελικός” χορός. Δεν υπακούει σε κανόνες χορογραφημένων βημάτων. Στηρίζεται στις δυναμικές δύο σωμάτων που συνδυάζονται και συνδυάζουν την μουσική με τρόπο εφήμερο και μοναδικό. Η καλλιτεχνική αντίληψη,το αισθητικό κριτήριο, και η τεχνική συμπράττει με το συμπεριφοριακό στοιχείο. Σε μια πίστα κατάμεστη που όμως προσπαθεί ακριβώς ότι και εκείνοι: Να συνυπάρξουν. Να σαγηνέψουν. Να αναλωθούν. Να διεκδικήσουν και να απωλέσουν.

Εορτάζουν τα μουσεία εορτάζει η δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Σεμινάρια IANOS 2019 - Φεστιβάλ Πολιτισμού Ηρακλείου - Φεστιβάλ Πολιτισμού Χανίων ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Επίσκεψη στο χωριό Τοπόλια ............. Επίσκεψη στο χωριό Μεταξοχώρι ............. Το χωριό Πιρουνιανά ............. Επίσκεψη στο χωριό Λούμα .............