Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το «Psiloritis Race»

Με παγκόσμιο ενδιαφέρον για το ορεινό τρέξιμο στον Ψηλορείτη, κατά τους «9ους Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race», που θα πραγματοποιηθούν  στις 3 Ιουνίου 2018 στο οροπέδιο Νίδας, από τα Ανώγεια της Κρήτης έως το Αμάρι, συνεχίζονται οι δηλώσεις με καταληκτική ημερομηνία για τις εγγραφές την 25η Απριλίου 2018.

Ο διεθνής αθλητικός θεσμός, σκοπός του οποίου είναι μέσω των αγώνων  να προβάλουν την Κρήτη και την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο προάγοντας την μορφή του αθλητικού τουρισμού, περιλαμβάνει τέσσερις αθλητικές δράσεις, με τους αθλητές των 35 χλμ να καλούνται να κατακτήσουν την κορυφή του Ψηλορείτη στα 2.456 υψόμετρο. Πρόκειται για μια διαδρομή που αναβιώνει την ιερή πορεία της αρχαιότητας, όπου προσκυνητές της ιερής πόλης της Μινωικής Κνωσού ανηφόριζαν στις κορυφές του Ψηλορείτη για να τιμήσουν τον υπέρτατο θεό τους, τον Κρηταγενή Δία. Παράλληλα με τον αγώνα των 35 χιλιομέτρων θα διεξαχθεί ο αγώνας δρόμου 8,5 χλμ, το δυναμικό βάδην  8,5 χλμ, και ο παιδικός αγώνας 2 χλμ..
Η διοργάνωση που έχει εμπλουτιστεί φέτος, με νέο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων για το Σάββατο 02 Ιουνίου 2018 στην πόλη του Ρεθύμνου, στοχεύει επίσης στο να αναδείξει τους συμμετέχοντες αθλητές και να προάγει την πολιτιστική κληρονομία της Κρήτης, αναδεικνύοντας το περιβάλλον του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη ως παγκόσμιο γεωπάρκο της UNESCO. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ανθρώπων απ όλο τον κόσμο, κάτι που αποτυπώνεται στις συμμετοχές αθλητών και στις προηγούμενες οκτώ διοργανώσεις. Μέχρι σήμερα, στον Ψηλορείτη έχουν τρέξει άνθρωποι από τριάντα δυο (32) χώρες και συγκεκριμένα από: Αλγερία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Νότια Αφρική, Ιρλανδία, Ρουμανία, Βέλγιο, Πολωνία, Αυστρία, Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία, Αυστραλία, Ολλανδία, Τσεχία Αγγλία, Γερμανία, Κύπρος, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Αλβανία, Μαρόκο Ρωσία, Καναδάς, Σλοβενία, Κίνα, Βουλγαρία, Τουρκία, Λιθουανία. Οι 9οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη Psiloritis Race, τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ., με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και την Π.Ε. Ρεθύμνου σε συνεργασία με τους δήμους Ρεθύμνου, Ανωγείων, ,Αμαρίου, και υποστηρίζεται από αθλητικούς, πολιτιστικούς συλλόγους Κρήτης και εθελοντικές ομάδες. Επίσης έχουν λάβει πιστοποίηση από το International Trail Running  Association για τους δρομείς των Διεθνών Αγώνων Ψηλορείτη (βαθμός Βουνού 5 και βαθμός αθλητή 370) και αποτελεί κριτήριο συμμετοχής του Olympus Marathon.
Η επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης των Διεθνών Ορεινών Αγώνων Ψηλορείτη "Psiloritis Race" έχει δεχθεί διακόσιες εξήντα εννέα χιλιάδες (269.000) προβολές, ενώ σε έντεκα χιλιάδες εκατό (11.100) ανέρχονται οι διαδικτυακοί «φίλοι» στο facebook.  Οι εγγραφές μπορούν να δηλωθούν στην ηλεκτρονική φόρμα:  http://www.psiloritisrace.com/el/application-form.php   ενώ για πληροφορίες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα psiloritisrace.com.
 
Επίσης όσοι ενδιαφέρονται για εθελοντική προσφορά μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή  : http://www.psiloritisrace.com/el/volunteers.php

«Η εμπειρία είναι μοναδική για πολλούς λόγους. Βρισκόμαστε στη χώρα που γέννησε το ευ αγωνίζεσθε, την ευγενή άμιλλα, τα πανανθρώπινα αθλητικά ιδεώδη και τον πρώτο πολιτισμό στην Ευρώπη. Μόνος ένας τόπος σαν αυτόν σου δίνει το προνόμιο να αισθανθείς ότι είσαι μέρος αυτών των άυλων ανώτερων αγαθών σε ένα περιβάλλον γεμάτο ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας, που το φυσικό κάλλος σε γεμίζει ανάσες δύναμης και ανανέωσης, όπως το τραχύ ορεινό περιβάλλον που σφύζει από ζωντάνια και ενέργεια» αναφέρουν οι διοργανωτές στέλνοντας σε όλο τον κόσμο το μήνυμα: «Ο Κρηταγενής και φιλόξενος Δίας, σε καλεί και φέτος να τρέξεις στα βήματά του».
πηγη - ΑΠΕ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Λιάνα Σταρίδα: «Η θέση του δημάρχου δεν είναι στην Λότζια, αλλά στις γειτονιές»
Σωκράτης Κεφαλογιάννης: “Να φτιάξουμε τ’ Ανώγεια του μέλλοντος για μας και τα παιδιά μας”
Ο Γιώργος Τσαγκαράκης υποψήφιος σύμβουλος με τον Κώστα Μαμουλάκη
Η Ευαγγελία Φασουλάκη υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου
Την υποψηφιότητα του για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας κατέθεσε ο Γιώργος Ε. Κασσάκης
Η Λεμονιά Σφακιανάκη υποψήφια δημοτ.σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Τα ιστορικά Ανώγεια ............. Επίσκεψη στο όμορφο χωριό Βρύσες ............. Το χωριό Ο Μέρωνας Αμαρίου ............. Επίσκεψη στο χωριό Κρουσώνας .............