Σάββατο, 28 Απριλίου 2018

H «Κουζίνα του Θεού» στην Ιερά Μονή Αγκαράθου στο Ηράκλειο Κρήτης


Η νέα σειρά παραγωγής COSMOTE TV «Η κουζίνα του Θεού» επιστρέφει με νέο επεισόδιο στο COSMOTE HISTORY HD και μας μεταφέρει έξω από το Ηράκλειο Κρήτης, όπου σε υψόμετρο 538 μέτρων, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγκαράθου, μία από τις αρχαιότερες μονές του νησιού (Τρίτη 1/5, 21.00). Κατά την περιήγησή μας στη μονή, επισκεπτόμαστε τα μελίσσια του πατέρα Ευμένιου, φτιάχνουμε μπριάμ και γλυκαινόμαστε με σιμιγδαλένιο χαλβά. H σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Σάββατο στις 16.00.


Επίσης, στο πλαίσιο του μηνιαίου αφιερώματος «Γνώση και Βιβλιοθήκες», προβάλλεται το τρίτο και τελευταίο επεισόδιο της νέας μίνι σειράς ντοκιμαντέρ «Βιβλίο και βιβλιοθήκες», σε παραγωγή COSMOTE TV, όπου με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018, κριτικοί και συγγραφείς εκθέτουν τις απόψεις τους για το μέλλον του βιβλίου και τον ρόλο των βιβλιοθηκών (Κυριακή 29/4, 21.00). 

Αυτήν την εβδομάδα, η σειρά «Εννέα μουσεία, ένα ταξίδι» μας ξεναγεί στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, το οποίο υιοθετεί τις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή προϊόντων και τις συνδέει με την ιστορία της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου (Σάββατο 28/4, 19.00). Η σειρά ντοκιμαντέρ «Οδός Ελλήνων» παρουσιάζει, την Κυριακή 29/4 στις 20.00, το πορτρέτο του Ανδρέα Καρκαβίτσα, ενός από τους βασικότερους εκπροσώπους του ηθογραφικού διηγήματος, αλλά και ακούραστου μαθητή της ελληνικής γλώσσας. Ο ίδιος ήταν παράλληλα, λαογράφος και φανατικός συλλέκτης τραγουδιών, εθίμων και ιστοριών του τόπου μας.

Τέλος, η νέα σειρά Τραπέζι ελληνικό! Με την Νταϊάν Κόχυλα κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 1/5 στις 18.00. Το πρώτο επεισόδιο «Η πιο ξακουστή ελιά του κόσμου» μας μεταφέρει παρέα με τη διάσημη σεφ σε ένα χωριό της Λακωνίας, για να ανακαλύψουμε το ταξίδι της ελιάς από το χωράφι ως το τραπέζι, αλλά και να ετοιμάσουμε σπαρτιάτικο κοτόπουλο, πικάντικη σουπιά και ομελέτα με ελιές.Στο πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD, ξεχωρίζει επίσης η ταινία του Γιώργου Κορδέλλα «Η Ρόζα της Σμύρνης», σε συμπαραγωγή COSMOTE TV. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από την έρευνα του Δημήτρη (Τάσος Νούσιας) για την καθημερινότητα των Ελλήνων της Σμύρνης, η οποία τον οδηγεί στη Ρόζα, μια γηραιά κυρία που ζει με την εγγονή της και δεν θέλει να μοιραστεί με κανέναν το παρελθόν της (Σάββατο 28/4, 21.00). 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Σεμινάρια IANOS 2019 - Φεστιβάλ Πολιτισμού Ηρακλείου - Φεστιβάλ Πολιτισμού Χανίων ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Επίσκεψη στο χωριό Τοπόλια ............. Επίσκεψη στο χωριό Μεταξοχώρι ............. Το χωριό Πιρουνιανά ............. Επίσκεψη στο χωριό Λούμα .............