Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

Από τα Χανιά και τη Κρήτη, στην Πάτρα και το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία»

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής
Η αίθουσα του βιβλιοπωλείου «Πρωτοπορία» στο κέντρο της Πάτρας, ήταν φιλόξενη εστία για τα άνθη της ποιητικής-εικαστικής σύνθεσης της Κατερίνας Παπαδάκη και της Σμαράγδης Τζιτζικαλάκη, με τίτλο «Ανεμώνες Αλκυόνη«, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς. 
Οι φίλοι της τέχνης και του πολιτισμού γέμισαν από νωρίς το χώρο του βιβλιοπωλείου και απόλαυσαν μια εξαιρετική μουσικο-ποιητική βραδιά, με απαγγελίες, τραγούδια και σύντομες, ουσιαστικές παρεμβάσεις που απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα και την ουσία της συλλογής. 
Την εκδήλωση άνοιξε ο Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς και επιμελητής του βιβλίου, τονίζοντας πως «το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ποιητικής και εικαστικής σύνθεσης είναι ο λυρικός στεναγμός που αποπνέουν οι σελίδες της». 
Εκδόσεις Ραδάμανθυς
Ακολούθησαν τέσσερις κύκλοι τραγουδιών από το μουσικό ντουέτο «Είμαστε 2», με την Ελισάβετ Βερούλη στο τραγούδι και τον Γιώργο Λουτσέτη στο πιάνο, οι οποίοι μεταξύ των άλλων απέδωσαν εξαιρετικά υπέροχες μουσικές δημιουργίες μεγάλων, παλαιότερων αλλά και σύγχρονων δημιουργών. Ξεχωριστές στιγμές ήταν η απαγγελία του ποιήματος της Κατερίνας Παπαδάκη «Υπνωτισμένα μάτια», από την ίδια την ποιήτρια, σε μουσική σύνθεση-προσαρμογή του Γιώργου Λουτσέτη, καθώς και η ερμηνεία του τρυφερού τραγουδιού «Έντεκα και κάτι», σε σύνθεση της Ελισάβετ Βερούλη, πάνω σε στίχους της Κατερίνας Παπαδάκη. 
Εκδόσεις Ραδάμανθυς
Ανάμεσα στους κύκλους τραγουδιών μίλησε η Σοφία Χριστοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία πρότεινε «να προσπαθήσουμε να κάνουμε ξεχωριστές τις μέρες μας, όπως η Κατερίνα Παπαδάκη με το ιδιαίτερα καλαίσθητο βιβλίο της, το οποίο περιλαμβάνει δεκατέσσερα σχεδιάσματα από όπου ξεχειλίζουν τα συναισθήματά της, αλλά και η ικανότητά της να τοποθετεί τις κατάλληλες λέξεις σ’ έναν εννοιολογικό ποιητικό χάρτη. Η ικανότητά της αυτή συνδέεται με τη γλυκύτητα και την ευαισθησία που προσεγγίζει τον ανθρώπινο ψυχισμό. Η ποίηση της Κατερίνας κινείται ολόκληρη στην περιοχή του συναισθήματος γύρω από το βασικό μοτίβο του έρωτα και του θανάτου, διατηρώντας έναν ιδιαίτερα προσωπικό τόνο».
Εκδόσεις Ραδάμανθυς
Ποιήματα της συγγραφέως απήγγειλε με έναν ιδιαίτερα αισθαντικό και εκφραστικό τρόπο η Αλέκα Ράπτη (εκπαιδευτικός-εμψυχώτρια), στέλεχος του Τομέα Πολιτισμού της Κοινο_Τοπίας, ενώ μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε την συγγραφέα όταν κάθισε στο πιάνο η Χρυσούλα Τζελάτη, παίζοντας το «Αν σ’ αγαπώ», ποίημα της συλλογής «Ανεμώνες Αλκυόνη», το οποίο και μελοποίησε. Η σοπράνο Λίνα Γερονίκου ήταν στο τραγούδι… σε αυτό το σύντομο μουσικό ταξίδι!
Με τα πιο θερμά λόγια για το βιβλίο εκφράστηκαν όλοι όσοι πήραν μέρος στην εκδήλωση, ανάμεσά στους οποίους ήταν ο ιστορικός-συγγραφέας Γιώργος Μόσχος, καθώς και ο αρχισυντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας «independent.gr» και για πολλά χρόνια διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της ΠάτραςΠαναγιώτης Χιονίδης.
Εκδόσεις Ραδάμανθυς
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς και το Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία, με την υποστήριξη της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού «Κοινο_Τοπία» (www.koinotopia.gr) και την τεχνική συνδρομή του μουσικού-στιχουργού Νίκου Βαμβακά και του Nest Studio & Productions.
Εκδόσεις Ραδάμανθυς
Από αριστερά: Σοφία Χριστοπούλου, Κατερίνα Παπαδάκη και Αλέκα Ράπτη

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Τα ιστορικά Ανώγεια ............. Επίσκεψη στο όμορφο χωριό Βρύσες ............. Το χωριό Πιρουνιανά ............. Επίσκεψη στο χωριό Κρουσώνας .............