Τρίτη, 17 Απριλίου 2018

Οι Ηρακλειώτες κομπάρσοι της ταινίας για την ζωή του Νίκου Καζαντζάκη και η συνέντευξη του Σκηνοθέτη Γιάννη ΣμαραγδήΟ σκηνοθέτης, Γιάννης Σμαραγδής, μετά τους Κωνσταντίνο Καβάφη, Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και Ιωάννη Βαρβάκη, επιλέγει να «σκιαγραφήσει» την σπουδαία προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη και αποκαλύπτει για ποιον λόγο αποφάσισε να κάνει ταινία τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη.
Διαβάστε απόσπασμα από τη συνέντευξή του:
Γιατί θελήσατε να κάνετε σήμερα μια ταινία για, η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη;
«Μοιάζει να ήταν η μοίρα μου να κάνω ταινία τον Καζαντζάκη. Το σπίτι όπου γεννήθηκα απέχει 300 μέτρα από εκείνο όπου ήρθε στη ζωή ο συγγραφέας και άλλα 300 από την οικία του Ελ Γκρέκο. Τα τρία σημεία σχηματίζουν ορθογώνιο τρίγωνο. Είναι ένα χρέος μου απέναντι σε αυτόν το μεγάλο συγγραφέα, με τον οποίο έτυχε να έχουμε γεννηθεί στην ίδια πόλη, και είναι μάλιστα ο πιο πολυδιαβασμένος Έλληνας συγγραφέας παγκοσμίως μετά τον Ομηρο»


Πώς αποφασίσατε το συγκεκριμένο καστ της ταινίας «Καζαντζάκης»;
«Οι άνθρωποι της δημιουργίας δεν επιλέγουν τα θέματα τους, τα θέματα τους επιλέγουν. Άρα; Και για να το πούμε αλλιώς, ο Καζαντζάκης έλεγε: «Ένας δαίμονας είναι μέσα μου, που δεν είμαι εγώ.. Εγώ είμαι μονάχα το γαϊδούρι που καβαλικεύει και πάει - πού πάει; Αυτός ο δαίμονας ξέρει, όχι εγώ. Με τσιγκλάει ανέσπλαχνα και προχωρώ...» Μήπως κι εγώ σαν σκηνοθέτης είμαι ένα όν ενός αφέντη που δεν γνωρίζω, αλλά τον υπηρετώ;»


Θα υπάρξει κάποια έκπληξη στην ταινία και ποια;
«Σε αυτή την ταινία θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις. Μία από όλες, βεβαίως, είναι η παρουσία του σπουδαίου κωμικού μας ηθοποιού Στάθη Ψάλτη σε ένα ρόλο εντελώς αντίθετο απ' ό,τι τον ξέρουμε. Ουσιαστικά, με αυτή του τη συμμετοχή ο Στάθης Ψάλτης βάζει σε κίνηση το βαθύ εσωτερικό του κόσμο. Ολοι οι μεγάλοι κωμικοί έχουν ένα ιδιαίτερο «δώρο» από τον θεό: το ταλέντο να κάνουν τους ανθρώπους να γελάνε. Αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη, γι' αυτό και οι μεγάλοι μας κωμικοί έχουν την αγάπη μου και το σεβασμό μου και γι' αυτό τους χρησιμοποιώ στις ταινίες μου, όπως τον Σωτήρη Μουστάκα, τον Λάκη Λαζόπουλο και τώρα τον Στάθη Ψάλτη, αλλά και πολλούς άλλους 
Για τον Στάθη Ψάλτη τι έχετε να μας πείτε;
«Οι μεγάλοι κωμικοί ηθοποιοί χαίρουν μιας ανώτερης ευλογίας από το σύμπαν, διότι επιτελούν μια ειδική αποστολή: κάνουν τους ανθρώπους να γελούν. Διασχίζοντας το χρόνο, είχα την τύχη να συνεργαστώ με μεγάλους Έλληνες κωμικούς σε δραματικούς ρόλους, όπως τον Σωτήρη Μουστάκα, τον Λάκη Λαζόπουλο και πρόσφατα το μέγιστο Στάθη Ψάλτη, που δεν είναι διόλου τυχαίο ότι υπήρξαν και παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς. Ως λαϊκό κωμικό πάντα τον πρόσεχα, όχι για τους ρόλους που υποδυόταν, αλλά για εκείνους τους ρόλους που θα μπορούσε να υποδυθεί. Έτσι του εμπιστεύθηκα στην ταινία «Καζαντζάκης» το ρόλο του ηγούμενου της Μονής Σινά, που απέδωσε με σπαρακτικό τρόπο και με μια πρωτόγνωρη πνευματικότητα. Στα γυρίσματα άφησε τους πάντες άφωνους με την τεράστια και γεμάτη αλήθεια υποκριτική του δεινότητα», λέει στο Λοιπόν.
φωτογραφίες - Αντώνης Γενναράκης
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Οι παλιοί νερόμυλοι στην περιοχή Λιναρές του χωριού Μυρσίνη
Ο Σάντολος του κοπελιού
Ο μεσημεριανός καλοκαιρινός ύπνος
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Σας παρουσιάζουμε με 450 φωτογραφίες την πόλη της Σητείας
Το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού στον Ψηλορείτη

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ