Τριετές Πρωτόκολλο Πολιτιστικής Συνεργασίας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Τριετές Πρωτόκολλο Πολιτιστικής Συνεργασίας

Υπογράφηκε σήμερα, 27 Απριλίου, στη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα τριετές Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, με αντικείμενο τον πολιτισμό.
Το Πρωτόκολλο για την Περιφέρεια Κρήτης υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και εκ μέρους του Γαλλικού Ινστιτούτου, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Cristophe Chantepy και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Mikaël Hautchamp.
Το πλαίσιο της συμφωνίας διαμορφώθηκε μέσα από τη συνεργασία που αναπτύχθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανάμεσα στον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Κρήτης Δημήτρη Μιχελογιάννη και την Μορφωτική Ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας Muriel Piquet Viaux που ήταν παρόντες στη σημερινή τελετή.


Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Περιφέρεια Κρήτης συμφώνησαν, στο πλαίσιο τριετούς προγραμματικής συμφωνίας, να διαμορφώσουν από κοινού ένα φιλόδοξο σχέδιο πολιτιστικής διακυβέρνησης. H συνεργασία θα δώσει έμφαση στην προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας και του πολιτισμού, ως κινητήριας δύναμης της εδαφικής ανάπτυξης ενώ θα ενθαρρύνει τον συντονισμό ανάμεσα σε διαφορετικούς θεσμικούς εταίρους.

Οι πρώτες δράσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε αυτό το πλαίσιο θα είναι:

Η παρουσίαση στην Κρήτη της έκθεσης 43 φωτογραφιών, του Φιλίπ Γκρα που αποτελεί μια μαρτυρία των γεγονότων του Μάη του ’68 στη Γαλλία.
Η προβολή στην Κρήτη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, του γαλλικού ντοκιμαντέρ “A Voix Haute”. Η ταινία ακολουθεί μια ομάδα φοιτητών από τα προάστια του Παρισιού που παίρνουν μέρος σε ετήσιο διαγωνισμό ρητορικής. Για αυτούς είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και οι περισσότεροι δεν έχουν μιλήσει ποτέ δημόσια. Η ταινία αναδεικνύει τη δύναμη του λόγου και τη θέληση να ξεπεράσουμε τα όριά μας.


Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο πρόγραμμα “Ένας Αιρετός-ένας Καλλιτέχνης” που αποτελεί μια ασυνήθιστη δράση αναζήτησης, που δίνει τη δυνατότητα να συναντηθούν
ένας αιρετός και ένας καλλιτέχνης-τεχνίτης. Τους ζητείτε να μιλήσουν για την πόλη, είτε ως κάτοικοι είτε ως επισκέπτες.


Η παρουσίαση στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, της μοναδικής 12ετούς έρευνας-μελέτης του τσελίστα, λυράρη και συνθέτη, Γιώργου Καλούδη για την τετράχορδη κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές. Μια αναπροσαρμοσμένη παραδοσιακή κρητική λύρα την οποία ο ίδιος εμπνεύστηκε και δημιούργησε, με σκοπό την ερμηνεία και ηχογράφηση ενός από τα πιο σημαντικά έργα στην ιστορία της μουσικής, τις Σουίτες για σόλο βιολοντσέλο του Γ.Σ. Μπαχ. Ο Γιώργος Καλούδης θα υποδείξει τις ερμηνευτικές δυνατότητες της τετράχορδης κρητικής λύρας πάνω στην Δυτική Ευρωπαϊκή μουσική, από τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, το Μπαρόκ έως και την σύγχρονη εποχή.Υπενθυμίζεται τέλος πως το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Περιφέρεια Κρήτης έχουν ξεκινήσει την συνεργασία τους από το 2017, με τη διοργάνωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα έκθεσης φωτογραφίας για το Φαράγγι της Σαμαριάς και τα Λευκά Όρη καθώς και με το στρογγυλό τραπέζι για τον βιώσιμο τουρισμό στη Μεσόγειο μέσα από το παράδειγμα της Κρήτης

Post Top Ad

.............